Vinete:
De ce avem nevoie pentru a putea cultiva vinete?
In primul rand pamantul trebuie sa fie fertil si bine drenat, adica sa permita scurgerea buna a apei fara acumularea de balti.
In al doilea rand vinetele sunt plante care au nevoie de cantitate mai mare de apa decat tomatele, o metoda recomandata ar fi irigarea prin picurare, insa a nu se intelege prin " cantitate mai mare de apa " udare in exces.
In al treilea rand pentru a se devolta corespunzator, vinetele au nevoie de temperaturi cuprinse intre 20 si 30 de grade Celsius.
In al patrulea rand, un factor important al dezvoltarii armonioase este lumina, este nevoie in special de aceasta in perioada de inflorire si dezvoltare a fructelor. Lipsa luminii poate duce la stoparea procesului de dezvoltare.
Plantarea vinetelor in solarii:
Vinetele prefera caldura si umiditatea, ceea ce face ca acestea sa fie perfecte pentru cultivare in sera sau solaria, recoltele venind dupa 2, maxim 3 luni. Semanarea, avand ca scop producerea de rasad trebuie sa inceapa la sfarsitul lunii februarie. Plantati rasadul in solar dupa aproximativ 60 de zile, in luna aprilie, deoarece cel mai probabil temperaturile sunt mai mari la nivelul solului.
Beneficiile consumului de vinete:
Sursa bogata de vitamine si minerale: Continutul de vitamine si minerale al vinetelor este destul de extins. Sunt o sursa excelenta de vitamina C, vitamina K, vitamina B6, tiamina, niacina, magneziu, mangan, fosfor, cupru, fibre, acid folic, potasiu si multe altele!
Previn anemia: A nu lua suficient fier in dieta poate fi foarte periculos pentru sanatatea ta. In unele cazuri, carenta de fier poate duce la anemie, care se caracterizeaza printr-o senzatie generala de oboseala si slabiciune cauzata de faptul ca nu aveti suficiente globule rosii sanatoase pentru a transporta oxigenul in corpul dumneavoastra. Consumul de alimente precum vinetele cu un continut ridicat de fier poate ajuta la combaterea conditiilor de sanatate, cum ar fi anemia.
Bogate in antioxidanti: Pe langa faptul ca contin o varietate de vitamine si minerale, vinetele se lauda cu un numar mare de antioxidanti.
Antioxidantii sunt substante care ajuta la protejarea organismului de daunele cauzate de substantele nocive.
Vinetele sunt bogate in special in antociani, un tip de pigment cu proprietati antioxidante care este responsabil pentru culoarea lor vibranta.
Boli care pot aparea in cultura de vinete:
Mozaicul castravetilor la vinete: Virusul a fost observat prima data in cultura de castraveti, dar acesta poate ataca numeroase plante, implicit si vinetele. Se manifesta sub forma unor pete, acest virus este transmis de afide.
Pentru combaterea mozaicului va recomandam Mospilan 20 SG, un insecticid sistemic din grupa produselor neonicotinoidice, cu un spectru larg de combatere.
Mana: Aceasta se manifesta sub forma unor pete de dimensiuni mari si culoare galbena pe suprafata superioara a frunzei, iar pe partea din spate a acesteia in zona petelor puteti observa un puf de culoare alba. Boala se transmite cu ajutorul sporilor ciupercii care sunt transportati de vant.
Pentru combaterea manei va recomandam utilizarea Melody Compact 49 WG, un fungicid sistemic dar si de contact, datorita celor doua substante active ale sale care activeaza asupra ciupercilor patogene
Antracnoza vinetelor: Pe suprafata fructelor apar pete rotunde care au o culoare maronie, tesuturile care sunt afectate de aceasta boala vor putrezii.
Pentru combaterea vinetelor va recomandam Signum, un produs inovativ care imbina o combinatie unica de doua substante active noi cu moduri de actiune diferite.
Alternarioza: Pe suprafata frunzelor se pot observa pete de dimensiuni mari, rotunde, de culoare maronie. Tesuturile care sunt afectate de aceasta boala se vor usca si vor cadea. Pe suprafata fructelor apar pete de dimensiuni mari, iar in aceasta zona, cea a petelor tesuturile se scufunda.
Pentru combaterea alternariozei va recomandam utilzarea Cidely Top.
Cercosporioza: Pe suprafata frunzelor apar pete de mici dimensiuni, au o forma rotunda si sunt de culoarea cafelei, inconjurate de o margine subtire de culoare maro. Aceasta boala poate fi confundata cu mana, insa de data aceasta pe partea inferioara a frunzelor nu se prezinta urme de puf alb.
Pentru combaterea cercosporiozei va recomandam utilizarea Score 250 EC, un fungicide sistemic cu actiune curativa si preventiva.
Fainarea: Aceasta ciuperca poate ataca toate organele aeriene ale plantei, pe suprafata frunzelor de la baza se poate observa o pasla de culoare alba. Plantele care sunt atacate de aceasta boala produc o cantitate mica de fructe.
Pentru combaterea fainarii va recomandam Tebucur 250 EW, un fungicid cu spectru larg de activitate avand proprietati sistemice impotriva bolilor
Daunatorii care pot fi intalniti in cultura de vinete:
Coropisnita: Aceasta roade radacinile plantelor si aduce la suprafata semintele incoltite, se hraneste cu substrat vegetal, prada vie sau insecte moarte.
Pentru a scapa de coropisnite va recomandam utilizarea Corocid Super, un insecticid pentru combaterea coropisnitelor sub forma de momeala granulata, de culoare albastru-verde, cu miros caracteristic.
Tripsii: Acestia sunt insecte de dimensiuni foarte mici, care ataca foarte multe plante de cultura. Atacul acestora este sub forma de colonie asupra florilor si frunzelor.
Pentru combaterea tripsilor va recomandam utilzarea Fastac Active, un insecticid piretroid de sinteza, rezistent la lumina, care combate adultii, larvele, precum si ouale insectelor.
Afide: Acestea se deplaseaza de la planta la planta, pot fi gasite in colonie pe partea din spate a frunzei, pe flori sau lastari. Acestea se hranesc cu sucul celular, astfel ofilind-o.
Va recomandam sa utilizati insecticidul Mavrik 2 F.
Musculita alba de sera: Aceasta poate fi observata pe frunze si lastari, in colonii, perioada in care apare este vara.
Va recomandam pentru combaterea musculitei albe de sera utilizarea Oleorgan, un insecticid natural pe baza de uleiuri vegetale ce poate fi utilizat in controlul daunatorilor din culturile de legume.
Acarienii: Acestia sunt paianjeni de dimensiuni foarte mici, fiind foarte greu de observat cu ochiul liber, acarienii sunt insecte daunatoare plantelor de camp. Acarienii se hranesc cu sucul celular, frunzele afectate au o culoare cenusie, iar pe spatele acestora puteti observa panze de paianjen foarte fine.
Pentru combaterea acarienilor va recomandam utilizarea insecticidului Vertimec 1.8 EC.
Va invitam sa cititi si articolul despre Rosii.