Categorii

Cum poti avea un gazon perfect


Seminte de gazon Barenbrug

Incep cu o intrebare: crezi ca exista gazonul perfect?

Gazonul perfect e cel de care esti pe deplin multumit tu insuti. Degeaba ai insamantat o parte din curte, daca nu te bucuri de ea. In zadar l-ai udat, l-ai ingrijit etc, daca dupa primele ture ale copiilor in goana lor dupa caine ti-ai dat seama ca munca ta a fost in zadar.

Si exemplele pot continua...

Gazonul e mai pretentios decat crezi.

Pentru a avea un gazon de care sa te bucuri, e necesar sa stii cateva lucruri inainte de a te apuca de treaba:

1. Gazonul pe care il vei planta nu va fi asa cum iti doresti daca nu ii aloci o parte din timpul tau.

2. Inarmeaza-te cu rabdare si pregateste terenul pe care vei vrea sa ai peluza ta de gazon.

3. Trebuie sa-i asiguri mereu climat umed si sa-l intretii regulat.

Cum e bine sa-l plantezi

La modul general, regula spune ca sunt 6 luni pe an cand e bine sa pui in pamant semnitele de gazon. Mai precis, din aprilie pana in septembrie. Conform unei alte reguli auzite de la specialistii nostri, insamantarea trebuie facuta in afara perioadelor de ger sau a celor caniculare.

PONTURI

Daca alegi sa plantezi gazonul primavara, atunci vei avea parte de o crestere mai rapida. Recomandat, insa, e sa-l insamantezi toamna, pentru ca gazonul rezista mai bine frigului decat lipsei de umiditate si, in plus, e mai putin invadat de buruieni decat cel plantat primavara, dar asta nu inseamna ca nu se poate insamanta un gazon si in luna iulie cand afara sunt 35 de grade. Trebuie doar udat mai des pana incolteste.

Indiferent de perioada aleasa, pentru insamantare evita zilele care se anunta ploioase (aversele pot deplasa semintele neinradacinate, lasand zone goale in peluza), dar si perioadele de dinaintea plecarii in concediu (pentru ca gazonul are nevoie de ingrijire constanta in primele saptamani).

Cum se pregatesti terenul

Suprafata de teren pe care vei planta semintele de gazon trebuie aleasa cu mare grija si cu un scop bine definit. Atentie: solul pe care a crescut gazon va avea o capacitate scazuta de aerisire si de mentinere a apei, astfel ca va fi afectata cresterea viitoarelor plante pe care vei vrea sa le plantezi in locul peluzei verde.

De asemenea, trebuie sa stii de la inceput cum te vei bucura de peluza ta. O vrei doar din considerente peisagistice, te gandesti sa-ti strangi familia la un picnic in curte in week-end-uri sau va fi un loc de tranzit zilnic. Te-ai gandit?!

E important, pentru ca in functie de asta vei sti si ce tipuri de seminte sa cumperi.

PONT PENTRU PREGATIREA TERENULUI

Pasul 1: indeparteaza buruienile (cu motosapa sau... ) sau cu erbicid (in acest caz, trebuie sa astepti minimum doua saptamani pana sa treci la insamantare).

Pasul 2: pamantul trebuie afanat si e necesar sa te asiguri ca nu exista in el resturi de buruieni, pietre etc Ideal ar fi ca prepararea terenului sa se faca cu cateva zile ori chiar saptamani inainte de insamantare, pentru ca astfel pamantul se va tasa de la sine si iti va facilita o buna nivelare.

Nivelarea va fi efectuata cu o grebla, in toate sensurile. In timpul lucrarilor e recomandata folosirea ingrasamantului Landscaper New Grass.

Mici secrete de insamantare, irigare, tundere

Cum spuneam, gazonul este o planta mai delicata decat ti-ai fi imaginat. Tocmai de aceea, e bine sa stii de la noi, cei mai ,,batrani", niste trucuri care ti-ar face munca mai usoara si mai productiva.

Despre insamantare

In primul rand, trebuie sa fie o zi fara vant. Apoi, daca alegi sa pui semintele de gazon cu un aplicator, ai grija ca aceasta sa fie de calitate si sa imprastie semintele sau granulele de ingrasamant, uniform. Doza optima se situeaza intre 4 si 6 kilograme la 100 m2. Nu incerca sa pui mai multe seminte dintr-o data pentru ca abundenta va face ca acestea sa se sufoce intre ele.

Despre irigare

Gazonul trebuie udat copios, pentru ca are nevoie de umiditate. Recomandabil, la modul general, ar fi sa-l udati seara. Doar in cazul gazonului proaspat semanat ar fi necesare doua irigari pe zi, cu un aspersor (pentru a preveni imprastierea semintelor). Important: daca a plouat peste zi, asteapta 24 sau 48 de ore pana sa-l uzi tu!


Seminte de gazon Barenbrug

Despre tundere

Practic, de acest aspect tine tot ce inseamna ulterior dezvoltarea gazonului tau. In principiu, o tundere saptamanala ar fi de ajuns pentru un covor verde de invidiat. Totusi, trebuie tinut cont de anotimp si de stadiul gazonului.

Primavara, cand peluza se dezvolta, trei tunderi in doua saptamani pot fi mai mult decat suficiente. Vara, in schimb, ajunge o tundere la 14 zile, iar toamna se impune din nou cel putin o operatiune pe saptamana.

In orice caz, e de evitat amanarea tunderii pana cand gazonul este foarte inalt!

Atentie: e foarte important sa tundeti cu o masina de tuns care are cutite ascutite si rezistente. Citeste ce am scris de curand despre avantajele nestiute ale masinii de tuns iarba.

Cand te decizi ca e timpul sa-ti tunzi peluza, sa stii ca nu trebuie procedat oricum: evita sa tunzi iarba in acelasi sens si ai grija ca cele 4 roti ale masinii sa fie reglate la aceeasi inaltime!

Si inca un amanunt: inaltimea la care trebuie taiat gazonul e reglabila in functie de anotimp. Primavara si toamna ar fi bine ca media sa fie intre 3 si 5 cm, iar vara, intre 5 si 7 cm!

PONT

Pentru prima taiere a gazonului, se recomanda a se efectua procedeul cat mai aproape de varfurile gazonului (5-6 cm). Chiar si la urmatoarele doua taieri ar fi bine sa procedezi la fel, pana covorul verde va capata densitatea ideala.

Cam acestea ar fi sfaturile mele pentru tine in ceea ce priveste secretul pentru un gazon impecabil.

Tu ce probleme ai intampinat? Ai pus in practica si alte sfaturi utile?

Lasa-mi un comentariu mai jos si spune-mi cum procedezi sau cum ai procedat tu cu peluza ta de gazon.

Pentru mai multe articole despre gazon, acceseaza pagina: --> Inapoi la Secretele Gazonului!

Comment-uri

Nici o postare găsită

Postare noua