Categorii

Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa) - Atac, plante gazda si combatere

Plante gazda - Atac - Combatere


Coropisnita

Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa)

Coropisnita face parte din familia Gryllotalpidae, este o specie raspandita in Europa, Asia Centrala si Afrida de Nord, in Romania fiind intalnita in mare parte in zonele in care se cultiva legume. Poate produce pagube de pana la 40% in cultura.

Coropisnita – Atac:

Aceasta coropisnita ataca in special legumele cum ar fi: vinetele, tomatele, ardeiul, etc. Coropisnita poate ataca si semintele de legume, din aceasta cauza apar golurile pe randuri. Atacul coropisnitei are loc atat in sere, cat si in rasadnite sau camp. Larvele seamana cu adultii, atacand in acelasi mod.

Coropisnita – Ciclu de viata:

Coropisnita are o generatie la 2 ani, adultii aparand primvara. In iunie, dupa ce femelele s-au imperecheat vor sapa tuneluri in pamant de 10-15 centimetri adancime.

Pana in toamna, larvele vor naparli de 2 ori, dupa care se vor retrage pentru hibernare. In urmatorul an, larvele vor naparli de 3 ori, dupa care se vor transforma in adulti, acestia parasind locul de hibernare in februarie-martie.

Coropisnita – Plante atacate:

Coropisnita se hraneste cu substrat vegetal, dar si cu prada vie, cum ar fi: rame, larve sau insecte. Aceasta poate dauna direct plantei rozand radacinile sau indirect sapand tuneluri si scotand semintele incoltite la suprafata solului. Plantela care au fost atacate de coropisnita pot fi observate usor, acestea vestejindu-se.

Coropisnita – Combatere – Tratamente:

Corocid Forte – Aceasta este o momeala sub forma de granule. Granulele au culoare albastra si un miros caracteristic. Efectul este foarte rapid si de durata, protejand astfel legumele impotriva daunelor.

Coropisnita

Citeste si articolul despre Carabusul de mai.

Produse recomandate