Cum sa scapi de paianjeni cu insecticide eficiente


paianjeni

Invazie de paianjeni? Afla cum sa scapi rapid de ei!

Paianjenii, desi sunt creaturi fascinante din punct de vedere biologic, pot deveni o adevarata pacoste in curtea noastra. Panzele lor lipicioase, aspectul lor uneori infricosator si numarul mare de insecte pe care le prind pot face ca prezenta lor sa fie neplacuta. Daca te confrunti cu o invazie de paianjeni in curte, iata cateva solutii eficiente pentru a scapa de ei.

Paianjenii sunt atrasi de curtile noastre din mai multe motive: prezenta insectelor, locurile intunecate si umede unde pot construi panze, precum si sursele de apa. Plantele inalte, gramezile de lemne sau de frunze uscate, precum si crapaturile din ziduri pot oferi adapost perfect pentru acesti arahnide.

Cum sa prevenim aparitia paianjenilor?

  • Curatenia este esentiala: Indeparteaza regulat frunzele uscate, tunde iarba, si curata zonele unde se pot aduna resturi vegetale.
  • Sigileaza crapaturile: Verifica cu atentie zidurile, gardurile si alte structuri din curte si sigileaza orice crapatura sau gaura.
  • Indeparteaza sursele de apa stagnata: Elimina recipientele cu apa statatoare, cum ar fi galetile sau vazele, deoarece acestea atrag insectele, care la randul lor atrag paianjenii.
  • Ilumineaza zonele intunecate: Paianjenii prefera locurile intunecate. Instalearea unor lumini exterioare poate descuraja acesti arahnide sa se stabileasca in zona respectiva.

Ce produse chimice putem folosi in casa sau gradina impotriva paianjenilor?

Daca metodele naturale nu dau rezultatele dorite, poti apela la insecticide specifice pentru combaterea arahnidelor. Este important sa citesti cu atentie instructiunile de utilizare si sa respecti dozajul recomandat.

In cazul in care va confruntati cu o problema de infestare cu paianjeni, iata cateva produse eficiente:

1. K-Othrine WG 250

insecticid paianjeni K-Othrine

  • K-Othrine Este un insecticid piretroid cu eficacitate deosebita impotriva intregului spectru de insecte daunatoare zboratoare si taratoare (muste, tantari, molii, viespi, dar si a paianjenilor, gandacilor de casa, furnicilor, puricilor).
  • Are activitate biocida: produsul actioneaza prin contact si ingestie, asigurand un efect de soc si un timp de actiune indelungat cu o eficacitate intre 96,2% si 100%.
  • Formularea speciala – granule – favorizeaza o remanenta prelungita
  • Nu contine solventi, este biodegradabil, are fotostabilitate mare, nu pateaza, nu lasa urme vizibile dupa aplicare
  • Aplicarea amestecului trebuie facuta rezidual, cu ajutorul unei pompe cu presiune scazuta, avand grija ca aceasta sa fie uniforma, pe toata suprafata ce trebuie dezinfestata.

2. Solfac Automatic Forte 150 ml NF

insecticid paianjeni Solfac

  • Solfac Automatic Forte este un insecticid aerosolizat ce actioneaza prin nebulizare automata pentru tratamente de interior impotriva insectelor taratoare si zburatoare precum gandaci, tantari, muste si alte artropode ca purici, plosnite, paianjeni fiind folosit cel mai des impotriva plosnitelor in combinatie cu insecticidul K-Othrine Partix.
  • Produce un efect similar termonebulizarii, prin eliberarea controlata a unui fum insecticid.
  • Permite o interventie usoara si practica in incintele unde utilizarea insecticidelor clasice (lichide sau solide) poate genera eventuale probleme secundare
  • Are efect instantaneu, patrunde in spatii greu accesibile (crapaturi, etc.) si nu necesita o perioada de pauza foarte mare dupa utilizare
  • Nu necesita aprindere, lucru cu foc deschis sau amestec cu apa/alte substante
  • Activitate biocida: plosnite, musca de casa, gandacul de bucatarie, paianjeni: 1 recipient de 150 ml pentru un volum de 50 m³, purici: 1 recipient de 150 ml pentru un volum de 36 m³.
  • Timpul de actiune : musca de casa: 15 minute, gandacul de bucatarie: 30 minute, paianjeni: 60 minute, plosnite si purici: 15 zile de la tratament.

3. FendonaPro 6 SC - cel mai eficient insecticid

insecticid paianjeni Fendona

  • Fendona Pro 6 SC functioneaza rapid si dureaza mult impotriva insectelor fiind cel mai puternic insecticid impotrivapaianjenilor, tantarilor, plosnitelor si gandacilor.
  • Ingredientul sau activ functioneaza atat la contact, cat si prin ingestie, pentru a elimina insectele in cateva minute. Fendona este listat la OMS pentru controlul insectelor.
  • Fendona Pro 6 SC are o actiune respingatoare dovedita care impiedica insectele sa se apropie prea mult si este foarte eficient la rate scazute de utilizare. Toxicitatea sa scazuta il face sigur pentru oameni, mamifere si mediu in general. Combinatia dintre doza scazuta si profilul de siguranta puternic face ca Fendona sa fie valoroasa pentru utilizare impotriva tantarilor si a altor insecte taratoare sau zburatoare. Iar activitatea sa reziduala ajuta la asigurarea faptului ca insectele nu se intorc pana la doua luni.
  • Microparticulele sale se agata de picioare si de antene, sensibilizand insectele in primele minute de contact. Acest lucru provoaca iritatii si nevoia de ingrijire in incercarea de a elimina insecticidul, crescand expunerea atat prin contact, cat si prin ingestie. Bioabsorbtia excelenta a substantei active liposolubile produce o reducere a populatiei in mai putin de 30 de minute si moartea in 24 de ore.
  • Efectul de ,,soc" al Fendona Pro este atins dupa 30 de minute, iar insecta moare in 24 de ore.Este formulat ca o suspensie concentrata (SC), care asigura o acoperire uniforma a suprafetelor tratate si o buna aderenta, chiar si pe suprafete foarte poroase. In acest fel, activitatea reziduala a produsului este garantata pentru maxim 3 luni.

4.MILBEKNOCK

insecticid paianjeni Milbeknock

  • MILBEKNOCK este un insecto-acaricid pe baza de milbemectin, utilizat in culturile horticole, combatand un spectru larg de acarieni si alte insecte cum ar fi paianjeni, musculita alba de sera, afide, lepidoptere, cicade, miniatoare, tripsi etc.
  • Este produs pe baza unei substante naturale obtinuta din bacteria Streptomyces hygroscopicus subsp. Aureolacrimosus, fiind considerata ca o substanta dintr-o sursa naturala.
  • Are un mod de actiune unic diferit de al altor acaricide conventionale, astfel actioneaza asupra sistemului nervos periferic, avand ca rezultat faptul ca acarienii si alte insecte care intra in contact cu produsul mor fara a prezenta nici o miscare sau spasm. Unii acarieni pot ramane pe frunze dar sunt paralizati nu se mai hranesc si mor.
  • Are eficienta asupra tuturor stadiilor de dezvoltare oua, larve, nimfe si adulti. Suprimarea reproducerii la femele contribuie la un efect rezidual. Produsul este absorbit rapid in frunze unde sta pana la cateva saptamani. Dupa 7 14 zile de la aplicare se atinge un control maxim al acarienilor. Are si o actiune translaminara si nu este influentat de temperaturile de la momentul aplicarii.

MILBEKNOCK are utilizare cu spectur larg, pentru diverse culturi:

  • Vita de vie (struguri de vin si masa): spectrul de combatere Paianjenul comun (Tetranichus urticae), doza 0,075%
  • Mar (livezi): Minierul marmorat al marului (Phyllonorichter blancardella) Paianjenul rosu al pomilor (Panonychus ulmi), doza 0,05 % (0,75 l/ha in 1500 l apa)
  • Castraveti: Paianjenul rosu comun (Tetranichus urticae), doza 0,075%

Momentul aplicarii: Se vor aplica tratamente la aparitia acarienilor, la inceputul infestarii. La vita de vie se aplica de la faza de inflorescenta clar vizibila pana la inceputul compactarii (BBCH 53-77). La mar dupa caderea petalelor si pana cand fructele ating 60% din marimea finala (BBCH 69-76). La castraveti din momentul in care 9 sau mai multe frunze de pe tulpina principala sunt deschise pana cand 9 sau mai multe fructe de pe tulpina principala au atins marimea si forma caracteristica (BBCH 19-79).

Timp de pauza: Mar 14 zile, vita de vie 14 zile, castraveti 7 zile.

O gama variata de insecticide impotriva paianjenilor veti gasi pe site-ul Garden farm, alaturi de alte produse destinate ingrijirii plantelor cum ar fi: fungicide, unelte de gradinarit, erbicide, ingrasaminte (osmocote, hidrosolubile sau foliare) naturale ori chimice.

ingrasaminte plante

Care sunt metodele naturale de combatere a paianjenilor?

  • Plante repelente: Unele plante, precum menta, eucaliptul sau lavanda, au un miros puternic care poate tine la distanta paianjenii. Plantandu-le in jurul casei si in curte, poti crea o bariera naturala.
  • Pamant de diatomee: Acesta este un insecticid natural care usuca corpul paianjenilor, ducand la moartea lor. Poate fi presarat in locurile unde ai observat prezenta acestora.

Pamantul de diatomee este un bun aliat natural impotriva paianjenilor

Pamantul de diatomee este un insecticid natural obtinut din fosilele unor alge unicelulare. Structura sa microscopica, alcatuita din milioane de mici foite ascutite, il face extrem de eficient in combaterea daunatorilor, inclusiv a paianjenilor.

Cum actioneaza pamantul de diatomee?

pamant de diatomee

  • Deshidratare: Cand un paianjen intra in contact cu pamantul de diatomee, foitele ascutite strapung exoscheletul sau, provocand pierderi de apa si deshidratare.
  • Moarte prin deshidratare: Deshidratarea rapida duce la moartea paianjenului intr-un timp scurt.
  • Siguranta pentru oameni si animale: Desi este letal pentru insecte, pamantul de diatomee este inofensiv pentru oameni si animale de companie, fiind considerat un produs ecologic.

De ce este o alternativa buna la insecticidele chimice?

  • Nu contine substante chimice daunatoare, astfel ca nu polueaza mediul si nu afecteaza sanatatea oamenilor sau a animalelor.
  • Pamantul de diatomee isi pastreaza eficienta o perioada indelungata, atata timp cat ramane uscat.
  • Pe langa paianjeni, este eficient si impotriva altor daunatori, cum ar fi furnicile, gandacii si puricii.

Solutii ecologice pentru combaterea paianjenilor din gradina

insecticid paianjeni

Paianjenii joaca un rol important in ecosistem, controland populatiile de insecte daunatoare. Este recomandat sa elimini doar acei paianjeni care reprezinta o problema reala pentru tine si sa incerci sa coexiste cu ei in masura in care este posibil.

  • Pasari si alte pradatori naturali: Incurajeaza prezenta pasarilor in gradina ta, deoarece acestea se hranesc cu paianjeni. De asemenea, anumite specii de insecte, precum viespile, pot ajuta la controlul populatiei de paianjeni.
  • Capcane cu lipici: Aceste capcane sunt eficiente in prinderea paianjenilor si pot fi plasate in zonele cu probleme.
  • Capcane mecanice: Exista capcane mecanice simple, precum palnii sau cutii, care pot fi folosite pentru a prinde paianjenii fara a le face rau. Dupa ce ai prins paianjenii, ii poti elibera intr-un loc mai indepartat de casa ta.
  • Uleiuri esentiale: Unele uleiuri esentiale, cum ar fi cel de menta, de eucalipt sau de tea tree, pot fi amestecate cu apa si pulverizate in zonele unde ai observat prezenta paianjenilor. Mirosul puternic al acestor uleiuri ii poate tine la distanta.
  • Solutii pe baza de otet: Otetul alb este un repelen natural pentru multe insecte, inclusiv paianjeni. Poti pulveriza o solutie diluata de otet in zonele cu probleme.
  • Solutii pe baza de piper cayenne: Piperul cayenne contine capsaicina, o substanta iritanta pentru paianjeni. Poti prepara un spray pe baza de piper cayenne si apa si il poti aplica in zonele infestate.

Utilizarea unui echipament special in procesul de dezinsectie

pompa de stropit

Utilizarea insecticidelor este o practica comuna in gradinarit si agricultura pentru a combate daunatorii si a proteja culturile. Cu toate acestea, aceste substante chimice pot fi toxice atat pentru oameni, cat si pentru mediu, daca nu sunt utilizate in mod corespunzator. Prin urmare, purtarea echipamentului de protectie este esentiala pentru a minimiza riscurile asociate cu manipularea insecticidelor.

Echipamentul de protectie individuala (EPI) specific pentru aplicarea insecticidelor include manusi rezistente la substante chimice, ochelari de protectie, masca sau respirator, salopeta impermeabila si cizme. Aceste echipamente formeaza o bariera intre corpul utilizatorului si substantele toxice, prevenind contactul cu pielea, ochii sau caile respiratorii. In plus, este recomandat sa se spele pe maini si pe fata cu apa si sapun dupa fiecare utilizare a insecticidelor si inainte de a manca sau de a fuma.

Pe langa echipamentul de protectie, eficienta aplicarii insecticidelor depinde in mare masura de calitatea pompei de stropit. O pompa de stropit bine intretinuta si calibrata asigura o distributie uniforma a produsului pe suprafata tratata, reducand riscul de subdozare sau supradozare. Exista diferite tipuri de pompe de stropit, cum ar fi cele manuale, electrice sau cu motor termic, fiecare avand avantajele si dezavantajele sale in functie de suprafata ce trebuie tratata si de tipul de cultura. Utilizarea corecta a echipamentului de protectie si a pompelor de stropit este esentiala pentru a asigura atat siguranta utilizatorului, cat si eficacitatea tratamentelor fitosanitare.

Iti recomandam si articolul nostru despre Cele mai bune insecticide pentru a scapa de plosnite de pat, in care vei regasi cateva dintre cele mai eficiente solutii impotriva plosnitelor.