Categorii

Cum scapam de musculitele de otet

Ciclu de viata - Metode de combatere - Insecticide Muculita de otet


Musculite de otet

Musculita de otet

Musculita de otet este un organism model folosit pentru investigarea si intelegerea radacinilor multor boli umane.

Aceasta este acea musca enervantaa pe care o gasesti deseori planand deasupra bolului dumneavoastra de fructe. Dar, din perspectiva cercetarii, este mult mai mult decat o simpla musca deranjanta - este un organism model care a fost folosit pentru a investiga si a intelege radacinile multor boli umane. De fapt, aceasta mica musca a contribuit la numeroase

Ce face ca musculita de otet sa fie organismul perfect pentru cercetarea biologica?

De peste un secol incoace , musculita de otet a fost unul dintre cele mai studiate organisme model pentru cercetarea genetica. Oamenii de stiinta au incercat sa-i inteleaga biologia si sa o raporteze la procesele biologice umane. Deci, ce o face un model ideal de organism? Avem mai multe in comun cu aceasta micuta musca decat s-ar putea crede. Sa aruncam o privire asupra catorva lucruri care o fac un model perfect.

Ciclul de viata al musculitei de otet:

Unul dintre cele mai mari motive pentru succesul musculitei de otet ca sistem model este comoditatea manipularii, sunt usor de crescut si de intretinut. Ciclul de viata al unei musculite de otet este de doar aproximativ 12 zile si fiecare femela depune intre 750 si 1500 de oua in timpul vietii. Aceste muste se reproduc rapid si prolific - ceea ce inseamna ca multe dintre ele pot fi crescute simultan. Dar comoditatea si costul nu sunt singurele motive pentru care acest organism este atat de popular pentru cercetarea genetica umana.

Dimensiunea gestionabila a cromozomilor musculitei de otet:

La fel ca si oamenii, cromozomii musculitelor de otet apar si in perechi. Spre deosebire de oameni care au 23 de perechi de cromozomi, musca are doar patru, ceea ce ii face foarte usor de manevrat. Dintre cei patru, o pereche este cromozomii sexuali, iar restul de trei sunt autozomi.

Boli genetice umane pentru care musculita de otet a fost folosita ca model:

Asa cum am mentionat in sectiunea anterioara, musculita de otet a fost utilizata pentru modelarea multor boli umane. In aceasta sectiune, vom discuta despre unele dintre progresele in cercetarea bolilor umane si a proceselor biologice aduse de musculita de otet.

Musca a fost folosita cu succes ca model de organism pentru studierea cancerului si sa dovedit a fi vitala in descrierea mai multor mecanisme fundamentale pentru dezvoltarea cancerului. Drosophila a fost utilizata pentru a analiza mecanismele care stau la baza tumorigenezei si a progresiei cancerului.

Musca a fost, de asemenea, folosita cu succes pentru modelarea multor boli neurodegenerative. Recent, o echipa de oameni de stiinta a identificat multe mutatii noi in gene care sunt asociate cu diferite aspecte ale sistemului neuronal, cum ar fi dezvoltarea, functia si intretinerea.

Musculita de otet

De unde vin musculitele de otet, ce daune pot aduce:

Chiar daca se pare ca apar de nicaieri, adevarul este ca musculitele de otet sunt atrase de fermentarea fructelor si legumelor si prospera cu substante bogate in fructoza. Mustele fructelor de sex feminin isi depun ouale pe suprafata sau in interiorul fructelor prea coapte, putrezite sau in descompunere. Fiecare musca de fructe femela poate depune pana la 500 de oua odata! Din acest motiv, este important sa luati masuri imediat ce vedeti prima musca de acest tip. Per ansamblu, ciclul lor de viata este destul de rapid - musculitele de otet sunt capabile sa se imperecheze la doar doua zile dupa ce devin adulte.

Cum scapam de musculitele de otet?

1. Curatati toate suprafetele. Primul pas (si poate cel mai usor) pentru eliminarea musculitelor de otet este destul de simplu: stergeti bine toate blaturile. Pastrati canalele de scurgere fara particule alimentare si reziduri cat mai bine posibil. Daca nu, aceste pete devin locul perfect pentru reproducerea musculitelor de otet.

Curatare Suprafete

2. Aruncati produsele prea coapte sau putrezite. Verificati daca toate fructele si legumele nu cumva prezinta putrezire sau deteriorare. Eliminati orice alimente care par stricate pentru a evita ca musca femela sa isi depuna ouale pe aceste suprafete.

Aruncare gunoi

3. Foloseste otet de mere. Umpleti un castron sau pahar cu otet de mere, acoperiti cu folie de plastic, sigilati marginile cu o banda de cauciuc si faceti gauri mici in partea de sus. Otetul va atrage mustele si, odata ajunse in interior, nu vor mai putea scapa de bariera foliei de plastic.

4. Se amesteca otet de mere si sapun de vase. Umpleti un castron cu otet si adaugati o picatura de sapun pentru vase, amestecand bine. Dulceata invechita a otetului de cidru de mere ispiteste mustele, iar sapunul de vase functioneaza pentru a reduce tensiunea superficiala a lichidului, determinand mustele sa fie scufundate imediat dupa investigarea solutiei si incapabile sa scape.

Cele mai bune insecticide anti Musculite de otet sunt:

K-Othrine Wg 250 - Este biodegradabil, nu pateaza, nu lasa urme, nu are miros, nu este iritant, motive pentru care este recomandat cu precadere pentru aplicarea in incintele sensibile. Remanenta: 30 de zile. Doza de aplicare: 1 plic 20 g - 8-10 litri apa.

Solfac Automatic Forte - Are efect instantaneu, patrunde in spatii greu accesibile (crapaturi, etc.), produce un efect similar termonebulizarii, prin eliberarea controlata a unui fum insecticid.

Solfac Combi - Foarte eficient impotriva insectelor taratoare si zburatoare. Remanenta: pana la 90 de zile. Foarte important: aplicarea se face intre orele 20 - 22 sau 07 - 09. Doza de aplicare: 120 ml - 10 litri apa.

Va invitam sa cititi si articolul despre Miriapode.

Produse recomandate