Omizi
Cum sa recunoastem daunele?
Deteriorarile cauzate de omizi pot fi recunoscute de frunzele cu gauri ciuruite sau varfuri ondulate. Acest lucru este vazut in mod traditional la sfarsitul verii si toamna. Cu toate acestea, in ultimii ani, omizile au fost observate si la inceputul sezonului de vegetatie.
Despre omizi
Omizile sunt larvele fluturilor. Sunt insecte destul de discrete, dar unele specii joaca un rol important in viata noastra de zi cu zi si sunt in general bine cunoscute. Exemple includ viermele de matase si omida stejarului. Omizile sunt importante din punct de vedere ecologic. Nu numai ca mananca cantitati enorme de vegetatie, ci servesc si ca prada pentru multe animale diferite.
Ciclul de viata al omizilor format din etape:
Ou - Moliile femele adulte isi depun ouale pe ramuri si crengute in luna iulie. Fiecare saculet de ou gri-negru, contine in jur de 150 de oua. Saculetul de ou ramane pe copac pana toamna si iarna pana la inceputul lunii mai a anului urmator.
Larva - Odata ce ouale eclozeaza, omizile noi aparute se hranesc cu frunzele copacilor sensibili. In numar mare, pot defolia copacii, provocandu-le stres si pot atrage daunatori si pentru alte boli si ai copacilor. Larvele traiesc aproximativ 4 - 6 saptamani, trecand prin cinci etape de crestere.
Pupa - De la inceputul pana la jumatatea lunii iunie, aceste omizi creeaza coconi in care raman aproximativ sase saptamani.
Adult - Omizile vor iesi din coconi ca molii mari de culoare maro auriu. Moliile adulte vor trai cateva saptamani, iar femelele vor depune oua pe ramuri si crengute.
Cum sa preveniti eventualele daune?
Exista multe metode diferite disponibile pentru oprirea omizilor care mananca prea mult. O singura omida este usor indepartata manual. In caz de infestare sunt necesare masuri mai severe. Bacteria Bacillus thuringiensis poate fi utilizata ca un control natural al daunatorilor. Aceasta bacterie face ca omida sa nu mai manance si sa moara. Este chiar mai bine sa va asigurati ca nu aveti omizi in primul rand. Prin urmare, ar trebui sa cautati orice oua de fluture pe frunzele superioare.
Cum devin o problema omizile:
Infestarile incep in perioade diferite ale anului, in functie de ciclul de viata al moliei sau fluturelui in cauza. Multe omizi isi incep viata eclozand din oua peste iarna tarziu sau in primavara. Multe vor repeta acest ciclu de viata de multe ori pe parcursul unui sezon de vegetatie, in timp ce unele doar o singura data. Cresterea populatiei de omizi exponential, poate duce la aparitia afidelor. Se stie ca unele specii defoliaza copaci intregi - chiar si paduri intregi. Unele sunt atat de galagioase incat le auzi de fapt mancand.
Multe specii de omizi incep sezonul ca oua. Acestea eclozeaza si se dezvolta in zona lor de hranire. Odata ce omizile ajung la frunzele copacului incepe procesul de hranire. Alte specii ierneaza ca pupe intr-o crizala sau cocon. Isi incep ritualul anual prin aparitia ca molie sau fluture in primavara, hranindu-se cu nectar in timp ce cauta un partener, apoi depun oua direct pe sursa de hrana: frunzele sau fructele plantei gazda.
Controlul omizilor din gradina:
Omizile au destul de multi pradatori naturali, cum ar fi mustele parazite si viespile, care adesea ii impiedica sa se supra-populeze. Exista mai multe lucruri pe care le putem face si pentru a tine omizile departe de culturile noastre.
Iata cateva metode:
Indepartati manual omizile de pe plante si aruncati-le intr-o galeata cu apa cu sapun. Fiti vigilenti cu plantele dumneavoastra. si cautati oua, precum si omizi. Ca sfat unele oua pot fi indepartate cu un jet de apa.
Achizitionati insecte benefice - Viespile parazite nu inteapa oamenii si vor prada cu fericire omizile, folosind corpul omizii pe post de cuib pentru ouale lor.
Cele mai bune insecticide anti omizi:
K-Othrine WG 250 - Este biodegradabil, nu pateaza, nu lasa urme, nu are miros, nu este iritant, motive pentru care este recomandat cu precadere pentru aplicarea in incintele sensibile. Remanenta: 30 de zile. Doza de aplicare: 1 plic 20 g - 8-10 litri apa.
Solfac Combi - Foarte eficient impotriva insectelor taratoare si zburatoare. Remanenta: pana la 90 de zile. Foarte important: aplicarea se face intre orele 20 - 22 sau 07 - 09. Doza de aplicare: 120 ml - 10 litri apa.
Aqua Py 165 EW - Foarte eficient impotriva insectelor taratoare si zburatoare.Remanenta: pana la 30 de zile. Doza de aplicare: 250 ml - 10 litri apa.
Va invitam sa cititi si articolul despre Musculita de otet.