Categorii

Paianjeni - Cele Mai Bune Metode de Combatare

Hranire - Metode combatere - Ciclu de viata - Insecticide Paianjeni


Paianjeni

Paianjeni

Paianjenii sunt arahnide, o clasa de artropode care include si scorpioni, acarieni si capuse. Exista peste 45.000 de specii cunoscute de paianjeni, gasite in habitate din intreaga lume.

Paianjenii sunt daunatori?

Majoritatea oamenilor, cand se gandesc la paianjeni au imagini cu tarantule si alte tipuri intr-adevar infricosatoare. Desi toti paianjenii au venin intr-un grad sau altul, foarte putini sunt periculosi pentru oameni. Acestia includ vaduva neagra si recluse maro, ambele gasite in Statele Unite.

Marea majoritate a paianjenilor sunt inofensivi si servesc unui scop critic: controlul populatiilor de insecte care altfel ar putea distruge culturile . Fara paianjeni care sa manance daunatori, se crede ca aprovizionarea noastra cu alimente ar fi pusa in pericol.

Cum mananca si vaneaza paianjenii

Majoritatea speciilor sunt carnivore, fie se hranesc cu mustele fie cu alte insecte prinse in panzele lor, fie le vaneaza. Totusi, nu isi pot inghiti prada asa cum este - paianjenii isi injecteaza prada cu lichide digestive, apoi aspira ramasitele lichefiate.

Desi nu toti paianjenii construiesc panze, fiecare specie produce matase. Folosesc fibrele proteice puternice si flexibile in multe scopuri diferite: sa se catere, sa se lege pentru siguranta in caz de cadere, sa creeze saci de oua, sa infasoare prada, sa faca cuiburi si multe altele.

Majoritatea speciilor de paianjeni au opt ochi, desi exista unii si cu sase. In ciuda numarului mare de ochi, multi nu vad prea bine.

Amenintari

Cea mai mare amenintare pentru paianjeni este pierderea habitatului.

Cum putem scapa de paianjeni - Metode si insecticide specifice:

Acoperiti fisurile din pereti

Cel mai simplu mod de a scapa de paianjeni este sa ii impiedici sa intre in casa. Pentru a face acest lucru, trebuie sa stiti cum patrund acestia in case. Cea mai obisnuita modalitate prin care paianjenii au acces la casa ta este prin micile fisuri si goluri din usi si ferestre.

Scapati de dezordine

Cand va ganditi cum sa curatati panzele de paianjen din casa, curatenia este din nou cheia. Asigurati-va ca ati curata toate zonele in care ati mancat, zonele in care va tineti hainele murdare, etc. Acest lucru nu le va oferi niciun loc unde sa se ascunda.

Indepartati plantele

Paianjenii se ascund in plante, frunze si pietre. Indepartati-le pe cele din apropierea intrarilor casei dumneavoastra si acestia nu ar trebui sa aiba de multe ori unde sa se ascunda. De obicei, se ascund, prind si isi mananca prada. Indepartati vegetatia de langa usile si ferestrele casei pentru a va asigura ca nu au acces la interiorul casei .

Stergeti praful regulat

Cand va ganditi cum sa eliminati panzele de paianjen, modul clasic functioneaza cel mai bine. Indepartati praful si curatati-va regulat casa . Acest lucru nu permite unui paianjen sa construiasca o retea. Acest lucru reduce tehnicile lor de vanatoare si, la randul lor, ii impiedica sa ramana in casa ta.

Scapati de resturile de mancare

Un alt motiv pentru care paianjenii se aduna in casa dumneavoastra ar putea fi cantitatea de resturi de alimente. Resturile atrag numeroase insecte care poarta boli si infectii, inclusiv paianjeni care vaneaza insectele pentru hrana.

Ciclu de viata al paianjenilor:

Toti paianjenii, de la cel mai mic pana la cel mai mare, au acelasi ciclu general de viata. Se maturizeaza in trei etape: ou, paianjen si adult. Desi detaliile fiecarei etape variaza de la o specie la alta, toate sunt foarte asemanatoare.

Ritualul de imperechere la paianjen, de asemenea, variaza, masculii trebuie sa se apropie cu atentie de o femeie sau el poate fi confundat cu prada. Chiar si dupa imperechere, multi paianjeni masculi vor muri, desi femela este foarte independenta si isi va ingriji singura ouale. In ciuda zvonurilor, majoritatea paianjenilor nu isi mananca partenerii.

Oul (embrionul)

Dupa imperechere, paianjenii femele stocheaza sperma pana cand sunt gata sa produca oua. Paianjenul mama construieste mai intai un sac de ou din matase puternica, care este suficient de dur pentru a-si proteja urmasii in curs de dezvoltare. Apoi isi depune ouale inauntru, fertilizandu-le pe masura ce apar. Un singur sac de ou poate contine de la doar cateva oua, pana la cateva sute, in functie de specie.

Ouale de paianjen dureaza in general cateva saptamani pentru a ecloza. Unii paianjeni din regiunile temperate vor ierna in sacul cu oua si vor iesi in primavara. La multe specii de paianjeni, mama protejeaza sacul de oua de pradatori pana la eclozionare. Alte specii vor plasa sacul intr-un loc sigur si vor lasa ouale pentru propria lor soarta.

Oua Paianjen

Paianjenul - imaturitate

Paianjenii imaturi, seamana cu parintii lor, dar sunt considerabil mai mici atunci cand ies din prima parte din sacul oului.

Paianjenii se vor muta in mod repetat pe masura ce cresc si sunt foarte vulnerabili pana cand noul exoschelet se formeaza complet. Majoritatea speciilor ajung la varsta adulta dupa cinci pana la 10 ani. La unele specii, paianjenii masculi vor fi pe deplin maturi cand ies din sac. Paianjenii femele sunt intotdeauna mai mari decat barbatii, asa ca deseori necesita mai mult timp pentru a se maturiza.

Adult - maturitate

Cand paianjenul ajunge la maturitate, este gata sa se imperecheze si sa inceapa din nou ciclul de viata. In general, paianjenii femele traiesc mai mult decat masculii, acestia mor adesea dupa imperechere. Paianjenii traiesc de obicei doar unu-doi ani, desi acest lucru variaza in functie de specie.

Tarantulele au o durata de viata neobisnuit de lunga. Unele tarantule feminine traiesc 20 de ani sau mai mult. Tarantulele continua de asemenea sa mute dupa ce ajung la maturitate. Daca tarantula femela se muta dupa imperechere, va trebui sa se imperecheze din nou, deoarece arunca structura de depozitare a spermei impreuna cu exoscheletul ei.

Paianjen Adult

Cele mai eficiente insecticide impotriva paianjenilor sunt:

K-Othrine EC 84 - Foarte eficient impotriva insectelor taratoare si zburatoare. Remanenta: pana la 30 de zile. Foarte important: aplicarea se face intre orele 20 - 22 sau 07 - 09. Doza de aplicare: 150 ml - 10 litri apa.

Solfac Combi - Foarte eficient impotriva insectelor taratoare si zburatoare. Remanenta: pana la 90 de zile. Foarte important: aplicarea se face intre orele 20 - 22 sau 07 - 09. Doza de aplicare: 120 ml - 10 litri apa.

K-Othrine 7.5 Flow - Este biodegradabil, nu pateaza, nu lasa urme, nu are miros, nu este iritant, motive pentru care este recomandat cu precadere pentru aplicarea in incintele sensibile. Remanenta: 30 de zile. Doza de aplicare: 120 ml - 5 litri apa.

Va invitam sa cititi si articolul despre Omizi.

Produse recomandate