Termite:
Durata de viata
Muncitorii si soldatii traiesc aproximativ unu-doi ani. Termitele regine pot supravietui timp de peste un deceniu in conditii climatice optime.
Preocupari
Deteriorarea este cea mai importanta preocupare a termitelor. Muncitorii de termite pot consuma si deteriora structurile din lemn si suprafetele din lemn, cum ar fi poduri, lambriu, etc. Unele specii pot deteriora copacii sau lemnul de constructie situat la mansarda in care lemnul este uscat.
Care sunt diferitele tipuri de termite?
Cele doua tipuri principale de termite pe care le veti intalni sunt termitele subterane si termitele din lemn uscat. Este important sa identificati tipul cu care aveti de-a face, deoarece acestea pot necesita diferite metode de tratament. In timp ce puteti crea bariere otravitoare impotriva termitelor subterane, va trebui sa identificati tratamentul sau sa primiti servicii de fumigatie pentru termitele din lemn uscat.
Termite subterane: Termitele subterane traiesc atat in lemnul de baza, in sol, cat si in orice gramada de compost din jurul casei. Acestea creeaza galerii in noroi sau gauri in lemn si sol, pentru a ajunge in casa ta. Acest tip de termite provoaca in general mai multe daune decat termitele din lemn uscat, din cauza dintilor de tip fierastrau. Avand in vedere timpul, termitele subterane pot prabusi complet o cladire. Termitele subterane au o lungime de 0,3 - 0.95 centimetri si au o forma ingusta. Culoarea lor depinde de ,,casta" lor. Muncitorii au o culoare crem palida, in timp ce soldatii au aceeasi culoare a corpului, dar au capetele maronii. Termitele reproductive vin in doua tipuri si culori. Materialele reproductive primare sunt negre sau maro, iar materialele reproductive suplimentare sunt alb crem.
Termitele din lemn uscat: In timp ce termitele subterane necesita contactul cu solul pentru a trai, termitele din lemn uscat pot trai exclusiv in lemn. Nu creeaza galerii in noroi pentru a calatori si, de obicei, se gasesc numai de-a lungul regiunilor calde de coasta. Termitele de lemn uscat variaza in marime de la 0,3- 1,2 centimetri si variaza in culori. Termitele care afecteaza direct padurile sunt albe, ca si termitele subterane. Termitele din lemn uscat cu aripi acopera spectrul de culori de la galben-cafeniu la maro deschis. Coloniile de termite din lemn uscat pot contine pana la 2.500 de membri.
Cum se identifica o infestare cu termite:
Inainte de a ne scufunda in tehnici pentru a scapa casa de termite, sa descompunem modalitatile de identificare a unei infestari cu termite. Incepeti prin verificarea mansardei, a tuturor fisurilor si imbinarilor casei dumneavoastra. Iata cateva tipuri de dovezi ca fundatia casei dvs. este atacata.
Lemn gol: Daca bateti sau atingeti lemnul si auziti un sunet gol, este destul de clar ca aveti termite. Puteti utiliza o surubelnita pentru a va testa in continuare lemnul. Daca apasati surubelnita in lemn si va intra usor, nu este un semn bun.
Tuburi de noroi: Aceste tuburi de noroi, formate din lemn si sol, sunt la fel de late ca grosimea unui creion. Daca le puteti vedea inseamna ca aveti termite.
Termite vii: este posibil sa intalnesti niste termite vii. Este important sa le deosebesti de furnicile zburatoare, astfel incat sa stii cu ce ai de-a face. Aripile din spate ale termitelor au dimensiuni uniforme, abdomenul lor este groas, iar antenele lor sunt drepte. Pe partea inversa, furnicile zburatoare au aripi de dimensiuni diferite, sunt mai subtiri prin mijloc si au antene indoite.
Cele mai bune insecticide impotriva termitelor sunt:
Solfac Combi - Foarte eficient impotriva insectelor taratoare si zburatoare. Remanenta: pana la 90 de zile. Foarte important: aplicarea se face intre orele 20 - 22 sau 07 - 09. Doza de aplicare: 120 ml - 10 litri apa.
K-Othrine WG 250 - Este biodegradabil, nu pateaza, nu lasa urme, nu are miros, nu este iritant, motive pentru care este recomandat cu precadere pentru aplicarea in incintele sensibile.
Remanenta: 30 de zile. Doza de aplicare: 1 plic 20 g - 8-10 litri apa.
Reproducere
Ciclul de viata al termitelor incepe cu un zbor de imperechere, in care roiesc masculi si femele de reproducere. Dupa fertilizare, termitele inaripate aterizeaza si isi varsa aripile, formand noi colonii. Aceste insecte devin apoi regele sau regina termitelor coloniilor lor nou infiintate. Regele si regina termitelor sunt in centrul ciclului de viata si sunt responsabile pentru reproducere.
Oua
Dupa ce regina fertilizata isi depune ouale, acestea clocesc in larve de culoare alba palida. Ouale eclozeaza in larve si se transforma in muncitori, soldati si reproducatori primari sau secundari.
Nimfe
O nimfa este o termita tanara care trece prin mai multe procese, unul dintre ele fiind cel de eliminare a exoscheletului sau, pentru a se putea reproduce. In primul rand, o termita dezvolta un exoschelet moale sub exoscheletul sau actual, dur. Apoi, odata ce termita a ajuns la maturitate, scheletul sau exterior se desparte, iar noul exoschelet se mareste si se intareste.
Larve
Pe parcursul mai multor mutari, aceste larve cresc pentru a-si asuma un rol in una dintre cele trei caste din colonia de termite: muncitori, soldati si termite reproductive, cunoscute si sub numele de alate.
Fiecare casta are un aspect fizic distinct diferit. Muncitorii sunt responsabili pentru construirea tunelurilor si camerelor, precum si pentru hranirea si ingrijirea altor caste de termite. Termitele de soldat sunt de culoare galben-maroniu, cu capete largite dramatic si deseori mandibule mari. Acestea sunt utile in lupta, deoarece ii fac pe razboinici incapabili sa se hraneasca singuri. Alatele de reproducere sunt de culoare mai inchisa si se nasc cu doua perechi de aripi.
Desi nu este clar cum larvele sunt retrogradate intr-o anumita casta, unele cercetari au indicat ca maturitatea si nevoile generale ale coloniei pot dicta atribuirea castelor. De fapt, cercetarile au aratat: castele din ciclul de viata al termitelor nu sunt stabilite rigid, deoarece termitele apartinand unei caste se pot dezvolta intr-o alta casta daca colonia o cere. Astfel, un soldat termit poate deveni muncitor sau un termit reproductiv daca colonia se confrunta cu o lipsa a uneia sau a celeilalte.
Roire
Ciclul de viata al termitelor include si roiul . Odata ce materialele reproductive devin termite complet mature, capabile sa se reproduca, ele dezvolta aripi si ochi. Corpurile acestor termite, numite acum alate, devin, de asemenea, mai dure si mai intunecate pentru a ajuta termitele sa reziste expunerii la lumina si aer mai putin umed.
Va invitam sa cititi si articolul despre Carabusi.