Ghidul complet pentru udarea gazonului dvs.
De la sfaturi generale de udare, pana la trucuri pentru aspersoare, am pus la punct acest articol cuprinzator pentru a va mentine gazonul impecabil. Indiferent daca udati manual sau aveti un sistem de aspersoare , utilizati aceste sfaturi pentru a va mentine gazonul verde si superb pe tot parcursul anului.
Sfaturi generale pentru udat gazonul
Apa dimineata pana in ora 07 daca aveti automatizare, daca nu aveti automatizare, incercati sa udati pana in ora 09 dimineata ! Cel mai bun moment pentru udare este intre ora 02 si 09 dimineata, cand vantul este relative slab si apa nu se evapora atat de repede. De asemenea, ajuta la eliminarea de roua de pe peluza, care ajuta la controlul bolilor.
Nu exagerati cu udatul. Uneori prea multa apa poate produce daune mai grav ca atunci cand nu udati deloc. Solul nostru accepta doar 0,25 centimetri de apa pe ora, astfel incat orice surplus de apa, creeaza muschi in gazon si in timp incepe sa se rareasca.
Lasati aspersoarele in zona respectiva sa mearga suficient de mult timp pentru a livra 0,25 cm de apa si apoi treceti la zona urmatoare. Apoi peste 12 ore udati din nou la fel doar daca este cazul. Foarte important este ca apa sa nu stea in gazon.
Pentru o verificare simpla este de ajuns sa luati un obiect ascutit (surubelnita de exemplu) si sa il impingeti in pamant. Daca “surubelnita” intra foarte usor, inseamna ca ati udat foarte mult, daca intra greu, trebuie sa mariti timpul de udat pe zona respectiva.
Primavara si toamna udarea se face de 2-3 ori pe saptamana in functie de vreme.
Vara, cand temperaturile depasesc 28 de grade se uda zilnic, de preferat dimineata. Timpul de udare doar dvs il stiti, (nu ascultati de nimeni, sa va spuna cate minute sa udati) in functie de sol si ce fel de aspersoare aveti, iar verificarea solului daca este udatat corespunzator se face dupa cum am scris mai sus.
De regula, este mult mai bine sa udam mai mult si rar decat sa udam putin de 3-4 ori zi.
Incercati ca udarea sa fie facuta exclusiv cu sistem de aspersoare si nu cu furtunul decat daca aveti zone in care aspersoarele nu ajung. Daca nu aveti aspersoare este obligatoriu sa folositi o samanta de gazon care rezista la o udare mai rara. De exemplu: Seminte de gazon Barenbrug Watersaver, un soi de samanta de gazon in care radacina ajunge pana la 60 de cm adancime in sol.
Evitati urmatoarele pentru rezultate optime:
- Udarea excesiva
- Udarea de mai multe ori pe zi
- Tunderea gazonului la mai putin de 5 cm – vara
- Luati in considerare un sistem de aspersoare pentru gazonul dvs.
Un sistem de aspersoare este cel mai indicat daca vrei sa ai un gazon extraordinar. Pe langa semintele de gazon profesionale si ingrasamantul de gazon pe care trebuie sa il cumperi, de preferat, de la Barenbrug si Landscaper PRO, este indicat sa ai un sistem automatizat de aspersoare.
DE CE? Pentru ca dvs cu pistolul de udat, nu o sa puteti uda la fel de uniform ca un aspersor.
Inspectati si reglati sistemul de aspersoare
La inceputul sezonului primavara si o data pe luna, de preferat verificati daca exista scurgeri, capete rupte sau infundate, obstructii si alte probleme . Reglati capetele de aspersoare pentru a mentine apa de pe trotuar sau casa. Efectuati un test de uniformitate pentru a va asigura ca zonele sunt udate cum trebuie. Acest lucru poate fi deosebit de util daca aveti zone care nu se uda suficient sau pete maronii.
Programati udarea in functie de zona
Nu udati totul in fiecare zi! Diferite plante au nevoie de programe de udare diferite . Florile din ghivece trebuie udate mai frecvent decat gazonul, asa ca stabiliti programe separate.
Aereaza-ti gazonul. Acest lucru asigura o infiltrare maxima a apei.
Indepartati plantele moarte sau pe moarte, inclusiv buruienile. Cand sunt inca in pamant, concureaza cu plantele vii sanatoase pentru apa disponibila.
Curatati solul in jurul plantelor ocazional. Acest lucru sau mulcirea suprafetei solului ajuta la reducerea evaporarii apei.
Pentru un gazon sanatos trebuie sa folositi lunar urmatoarea schema de tratament:
25 ml Amistar + 50 ml de Cropmax= 10 litri apa
Schema de ingrasamant:
Primavara folositi ingrasamantul Landscaper Pro Maintenance
Vara folositi ingrasamantul Landscaper Pro Stress Control
Toamna folositi ingrasamantul Landscaper Pro Pre Winter
Pentru mai multe articole despre gazon, acceseaza pagina: --> Inapoi la Secretele Gazonului!