Lacuste - Combatere & Insecticide Eficiente
Ciclul de viata al unei lacuste este relativ simplu.
Spre deosebire de alte insecte, ciclul de viata al lacustelor este format din trei etape - oul, nimfa si adultul.
Ciclul de viata al unei lacuste este cunoscut sub numele de metamorfoza incompleta, deoarece consta din doar trei etape.
Trec prin ,, Metamorfoza incompleta ", in care fiecare etapa arata similar cu o lacusta adulta.
Se estimeaza ca exista intre 11.000 si 20.000 de specii de lacuste in intreaga lume.
Este formata din 3 parti: cap, torace si abdomen.
Capul - Capul contine ochi, antene si piese bucale
Toracele - Toracele contine doua perechi de aripi si 6 picioare
Abdomenul - Abdomenul poarta structurile digestive si reproductive.
Ciclul de viata al unei lacuste:
Oul - Aceasta este prima etapa a ciclului de viata al unei lacuste. Lacusta femela depune oua fertilizate vara sub nisip sau in asternut de frunze. Apoi pulverizeaza o substanta lipicioasa pe ou care se intareste si formeaza un pod impermeabil de protectie in jurul oului.
Fiecare pod are 10 - 300 de oua in interior, in functie de specie.
In timpul sezonului de toamna si de iarna, ouale raman dedesubt ( sub nisip sau asternut de frunze). Dupa zece luni, in timpul verii sau primaverii ouale eclozeaza si ies ca nimfa.
Nimfa, care iese din ou este a doua etapa a ciclului de viata al lacustelor.
Nimfele arata ca o lacusta adulta fara aripi si organe de reproducere.
In timpul stadiului de nimfa, isi schimba pielea de cinci ori pana la sase ori pentru a deveni o lacusta adulta. Pentru a supravietui, nimfele incep sa manance frunzis de plante suculente si moi imediat dupa ce au iesit din ou. Aceasta etapa a ciclului de viata dureaza aproximativ cinci pana la sase saptamani pana cand se maturizeaza pentru a fi o lacusta adulta.
Adultul - Fluturele adult este etapa a treia si finala a ciclului de viata al unei lacuste. Este nevoie de aproximativ o luna pentru a dezvolta aripi complet crescute.
Durata de viata a unei lacuste adult este de aproximativ 12 luni. In aceasta etapa, lacusta adulta este gata sa depuna oua. Odata ce incepe sa depuna oua, lacustele femele continua sa depuna la intervale de trei pana la patru zile pana cand moare.
Asta inseamna ca atunci cand lacusta atinge faza adulta traieste doar o luna sau doua.
Cum se reproduc lacustele:
Majoritatea lacustelor isi depun ouale in pamant. Femelele vor face acest lucru folosindu-si varful ascutit de la capatul abdomenului pentru a sapa in sol. Pe masura ce le depune, le pulverizeaza cu un fel de spuma de protectie, care se amesteca cu pamantul si se intareste, creand o pastaie de ou de protectie si camuflare. Aceste pastai pot contine zeci sau sute de oua, in functie de specie.
Dupa depunerea oualor, femela isi va folosi picioarele din spate pentru a spala solul peste puii ei. Acest lucru este important atat pentru a le ascunde de potentiali pradatori, cat si pentru a incuba ouale. Adancimea pe care au fost asezate sub pamant ajuta la mentinerea oualor calde in lunile de iarna. Odata ce aerul incepe sa se incalzeasca, acest lucru va incalzi ouale si va incepe procesul de transformare dintr-un ou in nimfa.
Totusi, nu toate lacustele isi depun ouale in sol. Unele prefera sa le aseze direct sau aproape de o sursa de hrana. Multe lacuste arata, de asemenea, o preferinta pentru solul gol sau terenul vegetat. Studiile au constatat, de asemenea, ca lacustele isi depun ouale la diferite adancimi. Cat de adanci isi depun ouale poate afecta daca vor supravietui conditiilor salbatice, speciile care isi depun oua mai la suprafata fiind mai susceptibile sa fie ucise atunci cand temperatura solului creste.
Cum arata ouale de lacusta:
Cele mai multe oua de lacusta sunt albe, crem sau maronii si au forma unui bob de orez. In general, sunt asezate in loturi, ambalate impreuna in pastai de oua. Deoarece substanta spumoasa se amesteca cu solul inainte de solidificare, poate arata doar ca o bucata de murdarie din exterior, facandu-le foarte greu de observat.
De ce sunt daunatoare lacustele:
Lacustele mananca plante, dar majoritatea sunt prefera ierburi sau plante cu frunze late. Pe de alta parte, speciile de daunatori se hranesc cu o mare varietate de plante si vor trece cu usurinta de la ierburi la frunze late. Ca niste nimfe, lacustele tind sa se adune si sa ramana in apropierea zonelor de eclozare. Vor ramane acolo atata timp cat exista o cantitate adecvata de hrana si adapost. Cand mancarea se termina, se vor muta. Lacustele care nu au ajuns inca in stadiul de maturitate nu se pot misca foarte departe, deoarece nu au aripi, dar adultii pot zbura kilometri in cautare de noi surse de hrana.
Cele mai bune insecticide anti lacuste:
K-Othrine Wg 250 - Este biodegradabil, nu pateaza, nu lasa urme, nu are miros, nu este iritant, motive pentru care este recomandat cu precadere pentru aplicarea in incintele sensibile.
Remanenta: 30 de zile. Doza de aplicare: 1 plic 20 g - 8-10 litri apa.
Solfac Combi - Foarte eficient impotriva insectelor taratoare si zburatoare. Remanenta: pana la 90 de zile. Foarte important: aplicarea se face intre orele 20 - 22 sau 07 - 09. Doza de aplicare: 120 ml - 10 litri apa.
K-Othrine Ec 84 - este caracterizat de un efect rapid, instant si letal, cu o activitate biocida de lunga durata. Foarte eficient impotriva insectelor taratoare si zburatoare. Remanenta: pana la 30 de zile.
Foarte important: aplicarea se face intre orele 20 - 22 sau 07 - 09. Doza de aplicare: 150 ml - 10 litri apa.
Va invitam sa cititi si articolul despre Cartite.