Categorii

Dovleac - Sfaturi pentru combaterea bolilor si daunatorilor

Boli dovleac - Daunatori dovleac


Dovleac boli si daunatori

Dovleacul este numele dat unui grup de specii de plante din genul Cucurbita, inclusiv Cucurbita pepo, Cucurbita mixta, Cucurbita maxima si Cucurbita moschata. Dovleacul apartine familiei Cucurbitaceae si este cultivat in primul rand ca leguma sau planta ornamentala. Plantele de dovleac se dezvolta ca vite de vie anuale sau perene de scurta durata, cu frunze lobate late.

Planta produce flori mari galbene sau portocalii si un fruct pepo cunoscut sub numele de dovleac. Fructul poate varia foarte mult ca marime, de la dovleci miniaturali care cantaresc cateva kg pana la dovleci giganti care pot ajunge la peste 34 de kg.

Coaja dovleacului este de obicei striata si portocalie, desi unele soiuri sunt de culoare verde, gri, galben sau rosu. Plantele de dovleac sunt de obicei cultivate ca anuale, supravietuind unui sezon de crestere, iar tulpina este capabila sa atinga 15 m in lungime daca i se permite sa se inradacineze.

Boli care pot afecta cultura de dovleac:

Mana (Pseudoperonospora cubensis)

Mana dovleacului se manifeste pe suprafata frunzelor si poate duce chiar la ofilirea acestora. Pot aparea leziuni de culoare galbena pana la maro pe partea superioara a frunzelor. Aparitia bolii favorizeaza noptile racoroase si umiditatea ridicata. Ca metode de prevenire impotriva manei, nu supraaglomerati plantele, evitati irigarea deasupra frunzelor, udati plantele de la baza si aplicati tratamente fungice adecvate.

Pentru combaterea manei la dovleac puteti folosi fungicidul Zeama Bordeleza.

Mana dovleac

Fainarea dovleacului

Fainarea cucurbitaceelor sau Sphaerotheca fuliginea este o boala care se manifesta cu precadere pe partile aeriene ale plantelor, adica pe suprafata tulpinilor, fructelor, frunzelor. Aceasta boala poate fi observata in toate stadiile de dezvoltare ale plantei atacate.

Ei bine, fainarea dovleacului se manifesta sub forma de miceliu de culoare alba pe suprafata tuturor zonelor afectate. Aparitia acestor pete de miceliu pe o suprafata mai mare poate duce la uscare. Tesuturile afectate de miceliu vor capata o culoare galbena si mai apoi maronie.

Agentul patogen al fainarii cucurbitaceelor este cunoscut sub denumirea de Sphaerotheca fuliginea, iar aceasta ciuperca se raspandeste cel mai bine in perioada de vegetatie cu ajutorul sporilor care sunt transportati de apa, insecte sau vant.

Pentru combaterea fainarii la dovleac puteti folosi fungicidul Topas 100 EC.

Fainare dovleac

Antracnoza dovleacului (Pseudomonas syringae pv. lachrymans)

Antracnoza dovleacului se manifesta sub forma de leziuni de dimensiuni mici imbibate pe frunze care se extind intre nervurile frunzelor si devin unghiulare. In conditii de umiditate ridicate, leziunile emana o substanta laptoasa care se usuca formand o crusta alba pe sau langa leziuni. Pe masura ce boala progreseaza, leziunile se isi schimba culoarea si pot avea margini galbene sau verzi; centrele leziunilor se usuca si pot cadea lasand o gaura in frunza.

Raspandirea antracnozei dovleacului, adesea, este realizata prin seminte infectate, ploi, insecte sau chiar de oameni. Ciuperca ierneaza in resturile de cultura si poate supravietui timp de 2,5 ani.

Ca metode de prevenire ale antracnozei dovleacului utilizati seminte fara boli, nu cultivati plante in camp in care au fost cultivate cucurbitacee in ultimii 2 ani. Pentru combatera antracnozei puteti folosi fungicidul Dithane M 45.

Ofilirea bacteriana (Erwinia tracheiphila)

Aparitia acestei boli poate duce ofilirea intregii plante. Frunzele si tulpinile partilor afectate capata o culoare verde inchis, iar procesul de ofilire este ireversibil, partile afectate devin necrotice. Aceasta boala este raspandita de gandaci.

Controlati populatiile de gandaci de pe plante. Pentru prevenirea ofilirii bacteriene sunt recomandate tratamentele cu insecticide specifice insectelor ce ajuta la raspandirea bolii si respectarea igienei culturale.

Ofilirea bacteriana

Daunatori care pot afecta cultura de dovleac:

Afide

Afidele sunt Insecte mici cu corp moale care pot fi observate pe partea inferioara a frunzelor sau a tulpinilor plantei. De obicei de culoare verde sau galbena, dar poate fi roz, maro, rosu sau negru, in functie de specie si de planta gazda, daca infestarea cu afide este puternica, aceasta poate provoca ingalbenirea frunzelor sau distorsionarea, pete necrotice pe frunze sau lastarii raspandit. Afidele secreta o substanta lipicioasa, zaharoasa, numita „miere”, care incurajeaza cresterea infectiei pe plante.

Daca populatia de afide este limitata la doar cateva frunze sau lastari, atunci zona infestata poate fi taiata pentru a asigura controlul. Folositi soiuri tolerante daca sunt disponibile. Plantele tolereaza in general infestarea de nivel scazut si mediu.

Pentru combaterea afidelor este recomandata utilizarea insecticidului Decis Expert.

Paianjenul rosu comun

Paianjenul rosu comun este in mod normal vazut doar pe mar , in timp ce acarianul sudic ataca o varietate mult mai larga de plante. Un acarian face parte din familia Tetranychidae si este un arahnid, dar este mai mic si are o singura sectiune a corpului.

Cum se controleaza acarienii rosii - Paianjenul rosu comun este cel mai activ pe vreme rece, deci este cel mai probabil sa vedeti o infestare cu acestia in primavara sau toamna. Cel mai bun mod de a elimina paianjenii rosii este sa va asigurati ca nu ii primiti in primul rand, ceea ce inseamna sa tineti cont de lucrarile de ingrijire ale plantei. De asemenea, asigurati-va ca plantele au suficienta apa.

Conditiile favorabile de dezvoltare ale paianjenului rosu comun sunt temperaturile ridicate si umiditatea scazuta. Paianjenul rosu comun este o specie polifaga si ataca pomii fructiferi, vita de vie, legumele, etc.

Pentru combaterea paianjenului acarian rosu este recomandata utilizarea insecticidului Milbeknock.

Tripsi

Tripsii reprezinta un ordin de insecte de dimensiuni mici, avand o lungime de 0,5-5 mm si pot fi intalniti in zonele temperate si tropicale din intreaga lume.

Pentru combaterea tripsilor este recomandata utilizarea insecticidului Actellic 50 EC.

Citeste si articolul despre Dovleac!

Produse recomandate

-12%
Topas 100 EC, 3 ml
Topas 100 EC, 3 ml
7,85 Lei
8,88 Lei
-52%
Decis Expert 100 EC, 7.5 ml
Decis Expert 100 EC, 7.5 ml
6,99 Lei
14,57 Lei