Categorii

Euonymus


Euonymus

Euonymus

Euonymus japonicus ofera culoare gradinii tale. Acest arbust ofera frunze verzi de padure, care au in general nuante de auriu stralucitor, facand arbustul ideal pentru garduri vii sau plante care pot iesii usor in evidenta. Acestia sunt foarte usor de cultivat si intretinut. Acesta este un arbust foarte dens, cu forma ovala, daca este crescut in zone insorite. Frunzele groase il fac ideal pentru un gard viu. Frunzele sunt fine la atingere si cresc pana la 7 cm lungime. Arbustii pot creste pana la 1 m inaltime si aproape 2 m latime.

Cum sa cultivi Euonymus:

Daca va intrebati cum sa cultivati acest tip de arbusti, veti afla ca nu este foarte dificil. Va trebui doar sa ii plantati intr-un loc insorit, sa le oferiti udari saptamanale si sa le fertilizati anual. Cand incepeti sa cultivati aceste tipuri de arbusti, trebuie sa stiti ca acestia prefera o zona cu sol umed, fertil si bine drenat. Cu toate acestea, nu va faceti griji prea mult cu privire la tipul de sol, atata timp cat se scurge bine, este perfect. Tufisurile sunt tolerante si vor accepta aproape orice fel de sol.

Ingrijirea Euonymus:

Acesti arbusti nu au un proces de intretinere foarte complicat. Cu toate acestea, ingrijirea acestora necesita mai mult efort in anul in care sunt plantati. Vor avea nevoie de apa regulat - cam de doua ori pe saptamana - pana la stabilirea sistemului radicular. Dupa aceea, o udare saptamanala este de obicei suficienta. Furnizati un ingrasamant echilibrat la inceputul primaverii. Utilizati o doza usor mai mica decat cea recomandata pe eticheta pentru a evita arderea radacinilor. Daca este necesar, repetati la mijlocul anotimpului de toamna. Ingrijirea acestui arbust include o taiere anuala daca este plantat pe post de gard viu sau daca doriti ca gradina dumneavoastra sa arate ingrijita si ordonata.

Conditii necesare pentru o dezvoltare armonioasa la Euonymus:

Lumina

Acest tip de arbust prospera in zone insorite, dar poate tolera si zone partial-umbrite.

Sol

Euonymus creste usor in sol mediu, cu umiditate medie, bine drenat (acel tip de sol care permite scurgerea buna a apei fara acumularea de balti). Prefera solul alcalin, dar va tolera multe conditii diferite ale solului, inclusiv solul compactat, diferite niveluri de pH si conditiile solului uscat (seceta). Dar nu se descurca bine in solul umed.

Apa

Udati planta cand solul este foarte uscat. Daca planta este deja stabilita, poate tolera si conditiile de seceta. Daca locuiti intr-un climat rece de iarna, puteti ajuta la prevenirea problemelor obisnuite de iarna, cum ar fi deshidratarea, udand bine plantele in toamna, inainte ca pamantul sa inghete.

Ingrasamant

Fiind un arbust vesnic verde, de obicei nu are nevoie de ingrasaminte pentru sanatatea generala. Daca doriti, ii puteti oferi o data pe an in toamna, folosind o cantitate mica de ingrasamant aplicat la cel putin 2 centimetri de trunchiul plantei. Va recomandam ingrasamantul profesional pentru plante ornamentale Osmocote.

Taiere Euonymus:

Taierea se poate face fie pentru a controla raspandirea plantei, fie pentru a o mentine intr-o forma. Tunderea majora trebuie facuta dupa finalizarea verii. Asigurati-va ca sterilizati instrumentele de taiere dupa fiecare taiere.

Soiuri de Euonymus:

Euonymus fortunei - este originar din China si Coreea. Acesta este singurul soi care prezinta modelul de frunze verzi si aurii.

Euonymus fortunei

Euonymus europaeus - Frunzele acestui arbust sunt eliptice, alungite si au o culoare rosie in anotimpul de toamna.

Euonymus europaeus

Comparativ cu Euonymus japonicus

O specie similara cu acest arbust este euonymusul japonez ( Euonymus japonicus ), originar din Japonia, Coreea si China. Este un arbust vesnic verde, care creste de la 3 pana la 4,5 metri inaltime atunci cand este cultivat ca o vita de vie. Cu toate acestea, euonymus japonez este cel mai frecvent utilizat ca planta de gard viu, crescand in inaltimea de 1.8 pana la 2.5 metri in forma sa naturala.

Toxicitate

E. fortunei este considerata o planta toxica , dar este otravitoare doar daca este consumata in cantitati mari, deci nu este nevoie sa va faceti griji.

Daunatori care pot aparea la Euonymus:

Afide: Acestea se deplaseaza de la planta la planta, pot fi gasite in colonie pe partea din spate a frunzei. Acestea se hranesc cu sucul celular, in acest fel ofilind-o.

Pentru a combate afidele recomandam utilizarea insecticidul Decis Expert 100 EC, actioneaza prin contact si ingestie asupra insectelor daunatoare aflate in stadiul de larve sau adulti.

Paduchele lanos: Acesta se hraneste cu seva plantelor, pe suprafata organelor afectate puteti observa o secretie de culoare alba.

Pentru a scapa de paduchele lanos folositi insecticidului Mavrik 2 F.

O boala care poate afecta Euonymusul este:

Fainarea: Aceasta ciuperca poate ataca toate organele aeriene ale plantei, pe suprafata frunzelor de la baza se poate observa o pasla de culoare alba. Plantele care sunt atacate de aceasta boala pot fi oprite din procesul de dezvoltare.

Pentru a combate fainarea folositi fungicidului Topsin 500 SC, un produs conditionat sub forma de suspensie apoasa concentrata, de culoare alba, care contine 500 gr/litru tiofanat metil.

Va invitam sa cititi articolul despre Deutzia.

Produse recomandate