Graul reprezinta una dintre cele mai cultivate plante din lume si a patra cultura mondiala ca productie dupa trestia de zahar, porumb si orez. Compozitia nutritionala a boabelor de grau variaza oarecum in functie de diferentele de clima si sol. In medie, miezul contine 12% apa, 70% carbohidrati, 12% proteine, 2% grasimi, 1,8% minerale si 2,2% fibre brute. Tiamina , riboflavina , niacina si cantitati mici de vitamina A sunt prezente, dar procesele de macinare indeparteaza majoritatea acestor substante nutritive cu tarate si germeni.
Fainarea graului
Fainarea graului este influentata de conditiile climatice. Aceasta boala apare mai intai pe suprafata frunzelor de la baza plantei, apoi urmand sa se extinda pe teci si tulpina. Frunzele care au fost afectate de aceasta boala isi vor schimba culoarea, devenind galbene si vor muri prematur.
In cazul in care boala avanseaza vor fi afectate si frunzele superioare, dar si spicele.
Fainarea graului este una dintre cele mai cunoscute boli in randul culturilor de cereale, aceasta producand pierderi foarte mari de productie.
Atacul fainarii din toamna la grau afecteaza plantele prin scaderea rezistentei la ger. In cazul atacului timpuriu fainarea duce la pierderea frunzelor, iar infratirea dar si dezvoltarea radacinilor vor fi afectate.
Aceasta boala se poate dezvolta ,,exploziv" in culturile de cereale din cauza faptului ca din momentul infectiei pana in momentul in care pot fi vizibile primele simptome poate dura intre 3 si 5 zile.
Agentul patogen se numeste Erysiphe graminis f.c tritici si ierneaza pe frunze pana in anotimpul de primavara atunci cand vor aparea generatiile noi de spori. Sporii care vor fi formati mai tarziu in vara vor produce infectii frunzelor.
Pentru combaterea fainarii la grau este recomandat sa folositi fungicide precum Impact 125 SC, Thiovit Jet 80 WG sau Tebucur 250 EW.
Citeste si articolul despre Malura comuna a graului.