Fainarea marului (Podosphaera leucotricha)
Fainarea marului este o boala care este cauzata de ciuperca Podosphaera leucotricha si care reprezinta o importanta boala a acestui pom.
Dar, in ciuda denumirii, nu este doar una dintre cele mai grave boli ale marului, ci si ale parului, gutuiului si a piersicului.
Desi rareori provoaca moartea gazdei sale, prezenta sa permanenta contribuie la debilitarea plantei, la rezistenta redusa a acesteia, precum si la reducerea considerabila a capacitatii sale de productie, dar si la degradarea calitativa a fructelor produse.
Podosphaera leucotricha nu cunoaste granite. In acest sens, este un agent patogen cosmopolit al plantelor, care este caracterizat in plus ca fiind policiclic datorita infectiilor secundare succesive pe care le provoaca prin reproducerea sa genetica.
Pe partile infectate ale plantei traieste prin absorbtia alimentelor sale din celulele gazda. De indata ce covorul micelial se dezvolta suficient, corpurile fructifere apar in interiorul miceliului.
Iernarea agentului patogen - Podosphaera leucotricha:
Iernarea Podosphaera leucotricha se face cu cleistotecii si miceliul. Cu toate acestea, infectiile primare ale ciupercii nu se datoreaza cleistoteciei, ci miceliului. Miceliul se gaseste in principal in mugurii care s-au infectat anul anterior, dar uneori si in lastari sau ramuri, in zonele cu ierni blande.
Miceliul este distrus treptat atunci cand temperaturile coboara sub 11 grade Celsius.
Cu toate acestea, chiar si sub -20 de grade Celsius, un procent foarte mic din agentul patogen poate supravietui pe partile si organele de plante infectate.
Manifestarea fainarii la mar:
Fainarea marului apare in primavara. Infectiile primare incep cand mugurii infectati din anul precedent isi intrerup iernarea si ciuperca reia cresterea. Conditiile climatice adecvate pentru dezvoltarea agentului patogen sunt atunci cand temperatura este intre 10 si 30 de grade Celsius in timp ce umiditatea este ridicata.
Pentru germinarea conidiilor, umiditatea relativa trebuie sa fie mai mare de 70%, cu toate acestea, acest factor nu este la fel de decisiv pentru progresia bolii ca temperaturile.
De fapt, udarea frunzelor inhiba cresterea conidiala si dezvoltarea bolii. Si in acest moment, fainarea marului difera complet de majoritatea bolilor fungice care afecteaza fructele fi frunzele.
In conditii ideale, simptomele bolii devin vizibile cu ochiul liber in 48 de ore.
Fainarea marului infecteaza aproape toate partile supraterane si organele plantelor sensibile. Desi distrugerea completa a acestora este rara, daunele pe care le cauzeaza sunt adesea mari.
Metode de prevenire ale fainarii la mar:
- Tunderea corecta a pomilor, in asa fel incat sa permita trecerea luminii cat mai departe in interiorul baldachinului
- Indepartarea prin taiere in timpul iernii a tuturor lastarilor afectati, deoarece acestea sunt sursele de baza ale infectiei primare
- Tunderea in primavara a tuturor partilor plantelor care sunt grav afectate
Fungicidele recomandate impotriva fainarii la mar (Podosphaera leucotricha):
Score 250 EC - Acesta este un fungicid sistemic si poate fi folosit in culturile de cais, capsun, cires, gutui, mar, par, piersic, prun, sfecla de zahar, tomate, visin. Dozajul recomandat este de 0.2-0.5 litri/ha.
Thiovit Jet 80 WG - Acesta este un fungicid de contact care poate fi folosit in culturile de ardei, cais, castraveti, dovleac, dovlecei, grau, gutui, mar, morcov, par. Thiovit Jet 80 WG poate fi folosit pentru combaterea fainarii.
Topas 100 EC - Acesta este un fungicid sistemic local care poate fi folosit pentru combaterea culturii de afine, alun, ardei, capsun, castraveti, cires, mar.
Citeste si articolul despre Fainarea trandafirului.