Fainarea morcovului
Aceasta boala poate fi declansata de doua tipuri de ciuperci: Erysiphe umbelliferarum f.dauci si Leveillula umbelliferarum.
Simptomele fainarii morcovului
Pete de culoare galbena pe varfurile morcovului. Pe partea inferioara a frunzelor, la adapost de soare, un miceliu usor pufos devine alb. Petele cresc in 3 - 7 zile, cresterea ciupercii provoaca moartea frunzelor afectate de boala.
In culturile radacinoase, moartea frunzelor nu provoaca moartea rizomului, dar creste subdezvoltata si urata.
Dezvoltarea fainarii la morcov este precedata de umiditatea ridicata a aerului. Poate fi provocat de udarea frecventa a plantatiilor pe frunze. Tratamente preventive unice cu fungicide sunt de dorit chiar inainte de apogeul bolii. Primul astfel de tratament se efectueaza la doua saptamani dupa germinare.
Tratamentele se repeta de doua ori la intervale saptamanale. Daca ciuperca de pe morcovi inca se raspandeste, anul viitor plantele cu rezistenta slaba la mucegaiul nu sunt plantate pe acest pat.
Important! Toate ramasitele plantelor infectate trebuie arse si nu se colecteaza seminte din plante infectate.
Prevenire si combatere fainarea morcovului
Este recomandata respectarea desimii la semanat, administrarea de doze moderate de azot, araturi adanci si un asolament de 3-4 ani. Pe perioada vegetatiei trebuie sa se aplice tratamente cu fungicide specifice.
Fungicide recomandate pentru combaterea fainarii la morcov:
Amistar- Aceasta poate fi folosit in culturile de cais, cires, piersic, prun, tomate, visin pentru combaterea diferitelor boli.
Poate fi folosit pentru combaterea alternariozei, fainarii, manei, putregaiului. Amistar poate fi folosit in culturile de ardei, cartof, castraveti, ceapa, morcov, tomate.
Thiovit Jet 80 WG - Acesta este un fungicid de contact care poate fi folosit in culturile de ardei, cais, castraveti, dovleac, dovlecei, grau, gutui, mar, morcov, par. Thiovit Jet 80 WG poate fi folosit pentru combaterea fainarii.
Citeste si articolul despre Fainarea tutunului.