Fainarea tomatelor (Leveillula taurica):
Leveillula taurica (Fainarea tomatelor) este o boala de tip fungic. Aceasta boala prefera mediile calde si uscate. Boala a aparut in zone din Orientul Mijlociu, Marea Mediterana si America de Sud si de Nord. In prezent, nu reprezinta un motiv de ingrijorare majora in SUA si in intreaga lume, deoarece intinderea sa geografica este redusa. In plus, este relativ usor de controlat prin igienizare de baza si reducerea stresului adus de udarea excesiva.
L. taurica este agentul patogen responsabil pentru fainarea cepei, dar poate infecta si ardei, rosii, vinete, bumbac si usturoi. In timp ce L. taurica poate infecta multe plante diferite, este de fapt foarte specific gazdei.
Ciclul bolii - Fainarea tomatelor
Ciclul bolii policiclice L. taurica este similar cu cel al altor specii de fainare. Ierneaza in reziduurile recoltei deasupra suprafetei solului. In conditii climatice favorabile. Agentul patogen incepe apoi sa-si produca conidiile asexuale, fie individual, fie pe conidiofori ramificati. In toamna, agentul patogen sufera reproducere sexuala.
Genul Leveillula este distribuit in zone calde si aride din Africa, Asia, America de Sud, sudul Europei si partile de vest ale Americii de Nord. Speciile din gen sunt adaptate conditiilor xerofitice, exemplificate prin capacitatea conidiilor lor de a germina rapid si la orice umiditate relativa. L. taurica este in primul rand o boala a speciilor de alium.
Cum putem controla aparitia fainarii la tomate:
Fainarea tomatelor tinde sa apara aproape de sfarsitul sezonului de crestere. Cel mai bun mod de a controla L. taurica este de a indeparta toate reziduurile de cultura din cultura anterioara inainte de plantarea. Doua metode pentru a realiza acest lucru includ prelucrarea profunda si rotirea la o cultura non-gazda in anul urmator unei culturi. Practicile de irigatii pot fi, de asemenea, utilizate pentru a limita dezvoltarea. S-a observat ca stresul privind umiditatea creste susceptibilitatea speciilor gazda la L. taurica.
Combaterea fainarii la tomate folosind fungicide recomandate:
Signum - Aceasta poate fi folosit in culturile de cais, cires, piersic, prun, tomate, visin pentru combaterea diferitelor boli.
Topas 100 EC - Acesta este un fungicid sistemic local care poate fi folosit pentru combaterea culturii de afine, alun, ardei, capsun, castraveti, cires, mar.
Thiovit Jet 80 WG - Acesta este un fungicid de contact care poate fi folosit in culturile de ardei, cais, castraveti, dovleac, dovlecei, grau, gutui, mar, morcov, par. Thiovit Jet 80 WG poate fi folosit pentru combaterea fainarii.
Citeste si articolul despre combaterea fainarii la ardei!