Fainarea trandafirului
Fainarea este una dintre cele mai raspandite si mai frecvente boli ale trandafirilor cauzate de ciuperca sphaerotheca pannosa var. rosae , ceea ce duce la producerea unei cresteri fungice pulverulente albe pe suprafata frunzelor si tulpinilor si, uneori, a capetelor florilor. Frunzele infectate sever devin galbene sau maronii si se incretesc, in cele din urma mor. Boala poate, de asemenea, sa desfigureze florile si mugurii noi de trandafir.
Fainarea este favorizata de zilele calde si uscate, urmate de noptile reci si grad de umiditate ridicate. Daca sunt lasate necontrolate, sporii microscopici se raspandesc rapid la celelalte plante neafectate.
Fainarea este predominanta in timpul verilor uscate la o temperatura cuprinsa intre 16 si 27 de grade Celsius, ceea ce face ca conditiile sa fie favorabile dezvoltarii si raspandirii sporilor .
Simptomele fainarii la trandafiri:
- Frunzele afectate pot prezenta zone decolorate, ondulate sau distorsionate.
- Fainarea trandafirului poate fi observata pe tulpini, flori, frunze, sepale si petale in cazuri severe.
- Plantele afectate nu se mai dezvolta normal.
- In cazurile severe, frunzele pot cadea.
Control natural - Fainarea trandafirului
- Serele ar trebui sa fie bine ventilate pentru circulatia aerului.
- Udarea trebuie facuta in mod corespunzator pentru a evita patrunderea apei si solurile aerate in timpul sezonului rece.
- Cultivarea soiurilor rezistente la boli ale plantelor.
Produse recomandate pentru combaterea fainarii la trandafiri:
Topas 100 EC - Acesta este un fungicid sistemic local care poate fi folosit in culturile de afine, alun, ardei, capsun, castraveti, cires, trandafir, etc. Topas 100 EC poate fi folosit pentru combaterea fainarii, putregaiului, ruginii.
Thiovit Jet 80 WG - Acesta este un fungicid de contact care poate fi folosit in culturile de ardei, cais, castraveti, dovleac, dovlecei, grau, gutui, mar, morcov, par, trandafir.
Citeste si articolul despre Fainarea piersicului (Sphaerotheca pannosa var. persicae).