Meniu Magazin

Fainarea vitei de vie (Uncinula necator) - Sfaturi pentru combatere

Fainarea vitei de vie

Fainarea vitei de vie, este una dintre cele mai cunoscute boli care pot aparea in cultura de vita de vie si este cauzata de ciuperca Uncinula necator. Boala provine din America de Nord, dar este acum raspandita pe scara larga in zonele aride de cultivare a vitei de vie din intreaga lume.

Ciuperca poate provoca daune semnificative, reduce calitatea si cantitatea randamentului fructelor si, daca nu este controlata corespunzator, poate reduce chiar cresterea vitei de vie.

Simptome fainarii la vita de vie

Uncinula necator poate infecta toate partile verzi ale vitei de vie. Infectia apare de obicei pe partea inferioara a frunzelor bazale sub forma de pulbere alba. Mai tarziu, ciuperca poate provoca patarea, ondularea si ofilirea frunzelor. In cele din urma, frunzele se usuca si cad. Simptomele infectiei la lastarii verzi apar ca leziuni de culoare maro inchis pana la negru. Pe bastoane, o infectie veche apare ca zone maronii rosiatice. In timpul perioadei de impuscare, petiolii si alte parti de ciorchine se pot infecta pe parcursul sezonului, iar fructele de padure sunt mai susceptibile de a se infecta la 3-4 saptamani dupa inflorire. Fainarea poate avea ca rezultat craparea boabelor, care apoi se usuca sau nu se coc niciodata. In timpul verii, ciuperca produce mici corpuri negre pe frunzele, lastarii si fructele infectate, pentru a ierna.

Ciclul bolii – Fainarea vitei de vie

Agentul patogen ierneaza ca structuri fructifere fungice pe bastoane, fructe si frunze de pe sol. In primavara, ascosporii sunt eliberati din chasmotecia iernata dupa o ploaie si sunt transportati catre alte tesuturi de vita de vie de catre vant. Sporii germineaza apoi si provoaca infectii primare. Dupa infectia primara, ciuperca dezvolta un alt tip de conidie de spori, care este raspandita de vant catre alte parti ale plantei unde provoaca infectii secundare.

Controlul Fainarii la vita de vie

Pentru a gestiona fainarea, ar trebui sa se desfasoare mai multe practici culturale. Unele soiuri de struguri sunt mai putin susceptibile la ciuperci decat altele. In general, soiurile native americane sunt mai putin sensibile decat Vitis vinifera si hibrizii sai. Selectia adecvata a locului si practica culturala care reduce umiditatea, permite o buna circulatie a aerului si ofera o buna expunere la lumina, pot face o mare diferenta atunci cand gestionam fainarea. De asemenea, toate materialele vegetale vechi cu boli trebuie indepartate si distruse la sfarsitul fiecarui sezon de crestere pentru a preveni infectiile. Din pacate, de multe ori practicile culturale nu sunt suficiente pentru a combate boala. Exista mai multe fungicide pe piata care pot fi utilizate impotriva bolii. Este foarte important sa controlati infectia timpurie (primara), deoarece esecul controlului fainarii poate duce si la cresterea nivelului de alte putregai.

Fainarea vitei de vie

Fungicide recomandate pentru combaterea fainarii la vita de vie

Karathane gold 350 EC – Acesta este un fungicid cu actiune de contact ce poate fi folosit pentru combaterea fainarii la vita de vie si mar.

Microthiol special WDG - Acesta este un fungicid de contact care se poate folosi in culturile de castraveti, coacaze, grau, mar, orz, piersic, tutun, vita de vie.

Systhane Forte – Acesta este un fungicid sistemic care poate fi folosit in culturile de ardei, cais, castraveti, ceapa, gutui, mar, par, piersic, prun, tomate, usturoi, vinete, vita de vie pentru combaterea fainarii, manei, rapanului.

Citeste si articolul despre Combaterea fainarii la Tomate.

Pagina principalaUrmatorul articol

Produse recomandate

GR-1008EC
31599 Lei
in stoc
+
GR-1026EC
34737 Lei
Momentan Indisponibil
GR-1139EC
99736 Lei
in stoc
+
GR-1201EC
499 Lei
in stoc
+