Fainarea Vitei de Vie: preventie si tratare
Fainarea Vitei de Vie - Tratament si recomandari
Fainarea vitei de vie este una dintre cele mai daunatoare boli ale vitei de vie, cauzata de ciuperca Uncinula necator. Aceasta boala afecteaza toate partile verzi ale plantei, de la frunze pana la ciorchini, acoperindu-le cu o pasla alba, pulverulenta. Atacul de fainare poate duce la reducerea cantitatii si calitatii recoltei, precum si la uscarea prematura a strugurilor. Tratamentele impotriva fainarii trebuie aplicate la timp si in mod repetat, pentru a preveni raspandirea bolii. Fungicidele specifice sunt cele mai eficiente metode de combatere, dar si masurile culturale, precum taierea corecta si curatarea viei, joaca un rol important.
Pentru a alege cele mai potrivite tratamente pentru fainarea vitei de vie, este recomandat sa consultati un specialist sau sa utilizati produse omologate. Este important sa respectati dozele si intervalele de aplicare recomandate, pentru a evita aparitia rezistentei fungicidelor si pentru a proteja mediul inconjurator. Prevenirea fainarii este la fel de importanta ca si tratamentele. Alegeti soiuri rezistente, asigurati o buna aerisire a viei si evitati udarea frunzelor in timpul stropirilor.
Fainarea vitei de vie poate fi o provocare pentru viticultori, dar cu masuri preventive si tratamente adecvate, se poate controla si limita pagubele produse. Prin informarea corecta si prin aplicarea celor mai bune practici, puteti proteja vita de vie si obtine recolte sanatoase si de calitate. Tratamente eficiente impotriva fainarii, soiuri rezistente si o buna gestionare a podgoriei sunt cheia succesului in combaterea acestei boli.
Top 3 Fungicide impotriva fainarii:
- fungicid sistemic, cu rol preventiv, curativ si eradicativ in combaterea fainarilor, rapanului si moniliozelor, la pomi, vita de vie si castraveti
- fungicidul este selectiv pentru culturile recomandate, in toate stadiile de dezvoltare si se aplica prin stropiri in perioada de vegetatie, corespunzator cu datele de avertizare locala. Se poate aplica si in timpul infloritului, nu afecteaza germinatia polenului si nu se regaseste ca reziduuri in polen.
- are un spectru foarte larg de combatere: combate boli determinate de fungi din clasele Ascomycetes, Basidiomycetes, Deuteromycetes.
- nu afecteaza proprietatile organoleptice ale fructelor, legumelor si strugurilor, nu influenteaza procesul de fermentatie alcoolica, prezentand un profil ecotoxicologic excelent si nu afecteaza entomofauna utila. Nu este cancerigen, mutagen, nu este toxic pentru pasari si albine, se degradeaza rapid in sol si este recomandat in programele de combatere integrata.
- fungicid cu actiune de contact destinat combaterii fainarii la vita de vie si mar.
- se utilizeaza pentru 2-4 tratamente pre si postflorare. Protejeaza cultura 8-10 zile de la aplicare, doza fiind de 0.05% (0.5 l/ha). Volumul de solutie este de 1000 l/ha la vita de vie si 1500 l/ha pentru pomii fructiferi.
- este compatibil cu o gama larga de pesticide, fertilizanti foliari si stimulatori de crestere. In situatia utilizarii lui in combinatii necunoscute, se recomanda efectuarea unui test in prealabil.
- fungicid care actioneaza prin contact asupra bolilor foliare si agentilor patogeni avand efect preventiv si curativ.
- se aplica prin stropiri cu volum normal si nu trebuie sa lipseasca din programele de combatere integrata a bolilor din culturile agricole.
- Microthiol Special se va aplica conform tehnologiilor si instructiunilor de utilizare aprobate. La temperaturi ridicate sulful poate cauza fenomene de fitotoxicitate. Nu aplicati produsul la temperaturi de peste 30-32 o C. Datorita faptului ca este aplicat, in general, impotriva bolilor foliare, timpul de pauza este de 4-21 zile de la aplicare. Este compatibil cu majoritatea insecto-fungicidelor folosite in Romania.
Pentru un efect sinergic recomandam pachetul 4 Produse pentru vita de vie, ce contine Cabrio Top (fungicid cu actiune de contact si translaminara), Sercadis (fungicid cu proprietati preventive si curative,care inhiba cresterea si reproducerea ciupercii), Nissorun (acaricid cu actiune sistemica locala) si Comcat, un biostimulator cu extract de plante naturale, pentru mentinerea sanatatii generale, regenerarea si consolidarea culturilor. Mai multi biostimulenti gasiti si in categoria Stimulatori de crestere, de pe site-ul Garden Farm.
Care sunt principalele simptome
Fainarea vitei de vie prezinta simptome destul de caracteristice care te pot ajuta sa o identifici cu usurinta. Iata care sunt principalele semne ale acestei boli:
- Pasla alba, pulverulenta: Pe frunze, lastari, ciorchini si chiar pe boabe apare o pasla alba, asemanatoare cu faina, care acopera in totalitate sau partial organele afectate.
- Decolorare si brunificare: Zonele atacate de ciuperca isi schimba culoarea, devenind mai intai galbene, apoi brune si uscate.
- Deformare: Frunzele se pot ondula si defolia prematur, iar lastarii si ciorchinii se pot deforma si usca.
- Craparea boabelor: In cazul boabelor, pielita se poate crapa, expunand pulpa la alte infectii si putregai.
- Scaderea vigoarei plantei: Plantele atacate de fainare au o crestere mai lenta, produc mai putini struguri si sunt mai sensibile la alte boli si daunatori.
Ciclul de viata al ciupercii care provoaca fainarea
Ciclul de viata al ciupercii Uncinula necator, care provoaca fainarea vitei de vie, este destul de complex si implica mai multe faze. Iata o descriere simplificata a acestui proces:
- Iernarea: Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu (o retea de filamente) in mugurii infectati.
- Primavara: Odata cu dezmugurirea, miceliul se dezvolta si produce conidii (spori).
- Raspandirea: Conidiile sunt dispersate de vant si apa, infectand partile verzi ale plantei.
- Dezvoltarea coloniei: Pe suprafata plantei, conidiile germineaza si formeaza noi colonii de miceliu, producand noi conidii. Acest ciclu se poate repeta de mai multe ori pe parcursul unui sezon de vegetatie, in functie de conditiile climatice.
- Formarea cleistoteciilor: Spre sfarsitul sezonului, ciuperca produce cleistotecii (structuri sferice, de culoare neagra), in care se formeaza ascospori (spori de rezistenta).
- Iernarea cleistoteciilor: Cleistoteciile rezista peste iarna si elibereaza ascospori primavara urmatoare, initiind un nou ciclu de infectie.