Categorii

Fasole - Tratamente pentru combaterea bolilor si daunatorilor

Boli Fasole - Daunatori Fasole - Tratamente Fasole


Fasole boli si daunatori

Fasolea comuna, Phaseolus vulgaris, este o planta erbacee anuala care face parte din familia Fabaceae si este cultivata ca leguma. Fasolea obisnuita poate fi stufoasa, asemanatoare vitei de vie sau cataratoare, in functie de soiul cultivat. Frunzele cresc alternativ pe tulpini, sunt de culoare verde sau violet si sunt impartite in 3 foliole ovale cu margini netede.

Frunzele pot creste intre 6 si 15 centimetri in lungime si 3-11 cm latime. Fasolea comuna produce flori albe, roz sau violet, care au aproximativ 1 cm in diametru si pastai de fasole lungi de 8-20 cm si latime de 1-1.5 cm.

Fiecare pastaie contine 4-6 boabe de fasole in forma de rinichi. Plantele de fasole comune sunt plante anuale si dureaza doar un sezon de crestere, variaza foarte mult in marime.

Boli care pot aparea in cultura de fasole:

Antracnoza fasolei (Colletotrichum lindemuthianum)

Antracnoza fasolei se manifesta sub forma de leziuni de dimensiuni mici si culoare maro inchis pana la negru pe cotiledoane. Boala poate fi transmisa prin seminte infectate, iar ciuperca poate supravietui in resturile de cultura din sol si poate reinfecta cultura in sezonul urmator.

Ca metode de prevenire impotriva antracnozei la fasole se recomanda cultivarea de soiuri rezistente, folosirea de seminte certificate fara boli, evitarea irigarii prin aspersie.

Pentru combaterea antracnozei la fasole este recomandata utilizarea fungicidului Dithane M 45.

Antracnoza fasolei

Antracnoza fasolei

Rugina fasolei (Uromyces appendiculatus)

Rugina se dezvolta pe frunzele si pastaile fasolei sub forma de spori de culoare rosii-maronii care patrund in epiderma. Ciupercile de rugina au cicluri de viata extrem de complexe, implicand adesea doua gazde si pana la cinci stadii de spori diferite. Pe frunze si tulpini se dezvolta spori de culoare rosii-maronii. Frunzele grav infectate devin clorotice si uscate. Metode de combatere si prevenire a ruginii la fasole:

Rotirea culturii, evitati aplicarea excesiva de azot si asigurati fertilizarea adecvata cu potasiu, plantarea de soiuri rezistente. Pentru combaterea ruginei la fasole este recomandata utilizarea fungicidului Merpan 50 WP.

Rugina fasolei

Arsura comuna a fasolei (Xanthomonas campestris pv phaseoli)

Aceasta boala se manifesta sub forma de pete care se maresc si devin necrotice. Marginea petelor este de culoare galbena. Leziunile se unesc si confera plantei un aspect ars, frunzele care mor raman atasate de planta.

Boala poate fi introdusa prin samanta contaminata, bacteriile ierneaza in resturile de cultura, aparitia bolii este favorizata de temperaturile ridicate. Boala se raspandeste cel mai rapid in conditii de vreme ploioasa.

Ca metode de prevenire impotriva arsurii comune a fasolei este recomandata plantarea numai de seminte certificate si soiuri rezistente la boala.

Arsura comuna a fasolei

Arsura aureolata a fasolei (Pseudomonas syringae pv phaseolicola)

Aceasta boala se manifesta sub forma de pete de dimensiuni mici si culoare maro inchis, necrotice pe frunze, care pot fi inconjurate de o zona de tesut galben. Bacteriile ierneaza in resturile de cultura.

Ca si metode de prevenire impotriva arsurii aureolate a fasolei se recomanda plantarea semintelor certificate si rotirea recoltelor in mod regulat.

Arsura aureolata

Mozaicul comun al fasolei (Bean common mosaic virus)

Mozaicul comun al fasolei se manifesta sub forma de pete de culoare (verde inchis) pe frunze. Mozaicul comun al fasolei poate fi raspandit prin seminte. Pentru prevenirea aparitiei mozaicului comun al fasolei este recomandat sa plantati seminte care nu prezinta urme de boala.

Mozaicul comun al fasolei

Daunatori care pot aparea in cultura de fasole:

Gargarita fasolei (Acanthoscelides obsoletus)

Denumirea stiintifica este Acanthoscelides obtectus. Gargarita fasolei produce pagube insemnate in culturile de fasole atacand boabele acesteia atat in camp, cat si in depozit.

Gargaritele fasolei sunt de culoare maslinie, desi nuante mai inchise pot fi vizibile pe aripi. Picioarele au aspect rosu, iar picioarele din spate poarta proeminente spinoase. Antenele gargaritei de fasole sunt, de asemenea, de culoare rosiatica.

Pentru combaterea gargaritei de fasole este recomandata utilizarea insecticidului K-Othrine SC 25.

Musculita alba de sera

Musculita alba de sera trece prin sase etape, si anume ou, larva (4 stadii) si adult. Larvele se gasesc pe partea inferioara a frunzelor tinere si au o forma ovala. Primele larve sunt mobile, in timp ce restul stadiilor de larve raman turtite pe frunza. Al patrulea stadiu al larvelor se dezvolta intr-o carcasa alba, ovala, inconjurata de un inel de tije erecte. Acesta se numeste stadionul pupelor si aceste pupe se gasesc pe cele mai vechi frunze.

Larvele musculitei albe au nevoie de multe proteine pentru a se dezvolta si, prin urmare, consuma o cantitate mare de seva. Aceasta contine o proportie ridicata de zahar, iar excesul este excretat ca miere, larvele mai mari expulzand cantitati mari. Daunele pe care musculitele albe le cauzeaza unei culturi sunt rezultatul hranirii cu seva din frunzele plantei si secretarea mierii.

Pentru combaterea musculitei albe de sera este recomandata utilizarea insecticidului Mavrik 2 F.

Afide

Afidele sunt insecte mici, cu corp moale, care se hranesc cu lichidele bogate in nutrienti din plante. In numar mare, pot slabi semnificativ plantele, daunand florilor si fructelor. Afidele se inmultesc rapid, deci este important sa le controlam inainte de a incepe reproducerea. Multe generatii pot aparea intr-un singur sezon. Vestea buna este ca tind sa se miste destul de incet, iar controlul afidelor este relativ usor.

Pentru combaterea afidelor este recomandata utilizarea insecticidului Decis Expert 100 EC.

Citeste si articolul despre Fasole!

Produse recomandate

-13%
K-Othrine SC 25 Flow 100 ml
Merpan 50 WP, 150 g
26,70 Lei
-10%
Mavrik 2 F, 5 ml
Mavrik 2 F, 5 ml
13,99 Lei
15,50 Lei