Ficus
Ficusul este o planta lemnoasa care este originara din regiunile tropicale. In primul rand, ajuta sa stim ce nu le place plantelor de ficus. Plantelor de ficu nu le place prea mult soare direct, prea multa umbra, prea putina apa, prea multa apa, curentii de aer, modificari drastice de temperatura, prea putina umiditate a aerului sau sa aiba frunzele prafuite.
Conditii necesare pentru dezvoltarea Ficusului:
Udare
In habitatul lor natural, pot tolera seceta, asa ca, nu va faceti grji daca ati uitat sa udati plantele una, doua zile.
Cel mai bun mod de a afla daca planta ta are nevoie de apa este sa introduci degetul in sol. Daca solul se simte uscat la suprafata si umed la o adancime de circa doi centimetri, nu este nevoie sa adaugati apa.
Radacinile trebuie sa se usuce usor intre udari.
Pentru a va da seama daca udati corespunzator, urmariti daca apar pete intunecate pe marginile frunzelor, in special frunzele mai vechi. Acesta este adesea un semn de putrezire a radacinilor, o boala fungica ce este de obicei cauzata de udarea in exces.
Lumina si caldura
Puneti ficusul intr-un loc unde va primi lumina solara indirecta in general, si doar un pic de lumina directa a soarelui dimineata.
In mod ideal, asezati-l langa o fereastra orientata spre est, unde se poate lasa lumina indirecta toata ziua, fara soare direct in caldura dupa-amiezii. Prea multa lumina directa a soarelui poate duce la arderea frunzelor.
Daca Ficusul nu primeste suficienta lumina, frunzele se vor ingalbeni si pot cadea.
Evitati sa va pastrati planta in locuri in care temperaturile se pot schimba prea brusc. Planta dumneavoastra nu trebuie expusa la fluctuatii extreme de temperatura, temperaturi sub 12-13 grade Celsius sau peste 30 de grade Celsius.
Evitati zonele in care se afla caloriferele, semineele, orificiile de racire si usile exterioare. Daca aveti ventilatoare sau filtre de aer, tineti plantele la distanta si de acestea.
Sfaturi de cultivarea Ficusului:
- Lasati partea de la suprafata a solului sa se usuce intre udari.
- Oferiti plantelor cel putin sase ore de lumina solara indirecta pe zi.
- Nu expuneti plantele la schimbari dramatice de temperatura.
- Pentru ca plantele sa obtina toate substantele nutritive de care au nevoie puteti folosi un ingrasamant profesional pentru plantele ornamentale Osmocote.
- Pentru stimula inradacinarea plantei puteti folosi un biostimulator de inradacinare Razormin.
Soiuri de Ficus:
Ficus benjamina - Aceasta este una dintre cele mai cultivate specii de ficus. Aceasta planta seamana cu un mesteacan, are o crestere rapida si multe ramificatii. Scoarta acestei specii de ficus este deschisa la culoare, iar frunzele sunt numeroase.
Ficus elastica - Aceasta este cea mai raspandita specie de ficus din Romania. Aceasta specie de ficus are frunze care pot atinge o lungime de circa 45 de centimetric, sunt groase si lucioase.
Ficus lyrata - Specia aceasta de ficus are o crestere lenta, frunze de dimensiuni mari care pot atinge si o lungime cuprinsa intre 30 si 45 de centimetric si care au marginea ondulata. Culoarea frunzelor acestei specii de ficus este verde stralucitor si are nervure deschise la culoare.
Ficus pumila - Specia aceasta de ficus este taratoare sau agatatoare, are frunzele de dimensiuni mici, circa 2-2,5 centimetri, forma oval-rotunjite si o culoare verde intens. Cresterea acestei specii de ficus este rapida si poate fi intretinuta prin taieri.
Citeste si articolul despre Ferigi.