Floarea-soarelui reprezinta o planta anuala care face parte din familia Asteraceae, originara din America. Aceasta planta este una dintre cele mai cultivate pentru simplul fapt ca semintele acesteia sunt bogate in ulei, iar din seminte este extras si uleiul de floarea soarelui.
Cultura de floarea soarelui este importanta datorita faptului ca este utilizata pe scara larga pentru alimentatia omului, dar si pentru hrana animalelor.
In special uleiul este utilizat pentru alimentatia oamenilor, fiind de o calitate superioara. Acest ulei are un continut scazut de grasimi saturate, un continut ridicat de vitamine (B5, B1, K, A si D).
Floarea soarelui are radacini pivotante care permit explorarea straturilor de sol adanci. Tulpina se dezvolta lent atunci cand procesul de vegetatie este la inceput, dupa care intens pana la inflorit.
Lucrari necesare in cultura de floarea soarelui:
Fertilizare:
Floarea-soarelui este usor de cultivat, este afectata de putini daunatori si rareori necesita ingrasamant suplimentar in timpul sezonului de crestere. Daca cultivati floarea-soarelui anual intr-un sol bogat, argilos, este posibil sa nu fie nevoie sa oferiti nimic mai mult decat apa in timpul sezonului de crestere pentru o recolta abundenta de flori.
Aplicarea unui ingrasamant de azot la floarea-soarelui anual le poate face sa creasca foarte inalte, sa dezvolta mult frunzis si putine flori. Cu toate acestea, soiurile perene de floarea-soarelui, precum Helianthus maximiliani, beneficiaza de fertilizare anuala. Luati in considerare fertilitatea site-ului dumneavoastra si nevoile nutritionale ale florii soarelui inainte de a hrani acesti cultivatori vigurosi odata ce acestea sunt stabilite.
Un pat de gradina care a fost modificat cu cantitati suficiente de materiale organice poate sa nu necesite ingrasamant suplimentar pentru a creste floarea-soarelui. Cu toate acestea, daca observati din aspectul lor ca este lipsita de nutrienti, aplicati o cantitate mica de ingrasamant granular cu eliberare lenta in zona radacinii plantelor dumneavoastra de floarea-soarelui. Udati zona din jurul bazei plantelor la scurt timp dupa aceea pentru a dizolva ingrasamantul si pentru a aduce substantele nutritive la radacinile floarea-soarelui.
Asolament:
Un asolament este un sistem de cultura in care doua sau mai multe culturi sunt cultivate intr-o succesiune fixa.
Aceasta inseamna mutarea culturilor dvs. in fiecare anotimp, astfel incat nici o cultura sa nu fie cultivata pe acelasi camp pe parcursul a minim doi ani.
Acest lucru este realizat datorita faptului ca oricat de buna ar fi calitatea solului, cu fiecare cultura plantata acesta se va degrada in timp. Slabirea solului are loc si datorita cantitatilor mari de ingrasaminte sau produse fitosanitare, etc.
Semanare floarea soarelui:
- Semintele de floarea-soarelui ar trebui sa fie plantate cu o adancime de 1,5-3,5 centimetri si la o distanta de aproximativ 15 centimetri. Daca doriti, puteti planta mai multe seminte.
- Oferiti plantelor mult spatiu, in special pentru soiurile cu crestere redusa, care se vor ramifica. Faceti randuri la o distanta de aproximativ 30 de centimetri. (Pentru soiuri foarte mici, plantati mai aproape unul de celalalt.)
- O aplicare usoara de ingrasamant amestecat in timpul plantarii va stimula cresterea puternica a radacinilor pentru a le proteja in momentele in care vantul sufla cu putere.
Udare floarea soarelui:
Desi floarea-soarelui necesita multa apa pentru a germina, acestea are nevoie de aproximativ 2-3 udari (450-750 metri cubi/ ha/ udare), la un interval de 7-14 zile intre udari. Irigarea la floarea soarelui poate fi realizata prin aspersiune, iar lipsa udarii in momentul infloririi poate diminua drastic numarul semintelor.
Recoltarea semintelor de floarea soarelui:
Recoltarea semintelor de floarea-soarelui este modalitatea perfecta de a te bucura atat de frumusetea florilor din gradina ta, cat si de semintele delicate ale acestora. Floarea-soarelui produce seminte care pot fi adaugate la paine, consumate in salate. Cultivarea unui soi de productie de seminte va creste recolta de seminte de floarea-soarelui comestibile.
Asteptati pana cand partea din spate a capului de floarea-soarelui devine maro inainte de a recolta semintele. Desi puteti alege semintele mature mai devreme, rumenirea capului permite indepartarea cea mai usoara si mai rapida.
Perioada de recoltare a semintelor de floare soarelui la noi in tara este de la jumatatea lunii august pana la jumatatea lunii septembrie.
Sfaturi pentru ingrijire floarea soarelui:
- In timp ce planta este inca in proces de dezvoltare, udati in jurul radacinii, la aproximativ 9-12 cm de planta.
- Odata ce planta este stabilita, udati dupa cum am precizat si mai sus. Cu exceptia cazului in care vremea este exceptional de umeda sau uscata, udati o data pe saptamana cu cateva galoane de apa.
Boli care pot afecta floarea soarelui sunt:
Mana florii soarelui: Simptomele primare le puteti observa la plantele care sunt in curs de dezvoltare, si au aparut din seminte infectate. Ei bine, plantele acestea vor ramane de dimensiuni mici, cel mult 30 de centimetri. Frunzele sunt de dimensiuni mici, incretite si au radacinile slab dezvoltate. Pe partea din fata a frunzei vor aparea zone de dimensiuni mari si culoare galbena, iar in dreptul acestora pe partea din spate a frunzelor se va forma o pasla de culoare alba si deasa de miceliu. Pentru a combate aceasta boala puteti folosi fungicidul Folpan 80 WDG.
Putregaiul cenusiu: Putregaiul cenusiu al florii soarelui sau putregaiul palariilor de floarea soarelui ataca multe plante de cultura sau ornamentale. Putregaiul florii soarelui produce pagube insemnate in anii in care anotimpul de toamna este foarte ploios. Pentru a combate aceasta boala puteti folosi fungicidul Pictor.
Putregaiul alb: Putregaiul alb reprezinta una dintre cele mai raspandite si daunatoare boli care poate aparea in cultura de floarea soarelui. In unele tari aceasta boala produce pagube cuprinse intre 60 si 90% din productie! Pentru a combate aceasta boala puteti folosi fungicidul Impact 125 SC.
Citeste si articolul despre Canepa (Cannabis sativa).