Galbenele
Galbenelele , fac parte din familia Asteraceae , formata din aproximativ 50 de specii de plante anuale originare zona mediteraneana. Denumirea de galbenele se refera, de asemenea, la galbenele de ghiveci (genul Calendula ) si plantele fara legatura din mai multe familii.
Galbenelele au o culoare asemanatoare soarelui si urmeaza cursul acestuia cu florile sale: se deschid la rasarit si se inchid de indata ce soarele apune din nou.
Pregatirea locului de plantare al galbenelelor:
Galbenelele se dezvolta in zone insorite si deseori pot rezista verilor cu temperaturi mari. Galbenele africane sunt tolerante la seceta, in timp ce galbenele franceze sunt mai tolerante la conditiile umede.
Daca sunt plantate la umbra si in zone cu temperaturi scazute sau care prezenta risc de umiditate, galbenelele sunt predispuse la mucegai si nu se vor dezvolta normal.
Desi cresc in aproape orice sol, galbenele se descurca cel mai bine in solul fertil, bine drenat, care nu permite acumularea de balti, iar apa se poate scurge eficient.
Cand se planteaza galbenelele:
Galbenelele tinere franceze (Tagetes patula) pot fi plantate din primavara pana in mijlocul verii.
Semanati semintele direct in gradina odata ce solul este cald, primavara. Puteti incepe semanarea in interior, dar germineaza atat de usor in exterior incat nu exista cu adevarat niciun avantaj.
Semintele de galbenelele incoltesc intr-o saptamana pe timp cald, iar plantele produc in mod obisnuit flori in aproximativ 8 saptamani.
Cum se planteaza galbenelele:
Galbenelele franceze pot fi usor cultivare din seminte, in timp ce galbenele africane sunt cel mai bine achizitionate ca plante tinere (atunci cand sunt pornite din seminte, poate dura mult timp pana infloresc).
Optional: daca solul este lipsit de nutrienti, adaugati ingrasamant Osmocote in groapa de plantare.
Udati solul, apoi semanati semintele la 2-3 centimetri si aproximativ 2 centimetri adancime.
Daca plantati din ghiveci in gradina, udati bine fiecare planta la sfarsitul procesului.
Daca plantati in ghiveci, fie amestecati ingrasamant granular cu actiune lenta la momentul plantarii, fie planificati sa udati periodic cu ingrasamant lichid diluat. Aveti grija sa oferiti plantelor un spatiu suficient pentru dezvoltare, galbenelele plantate in ghiveci pot avea de suferit din cauza aglomerarii.
Cum se ingrijesc galbenelele:
Odata ce galbenelele au fost plantate, taiati putin din varfurile plantelor pentru a le incuraja sa se dezvolte sub forma de tufis.
In procesul de udare al plantelor de galbenele, oferiti timp de ajuns solului sa se usuce intre udari, apoi udati bine si repetati procesul. Udati mai consistent in zilele secetoase.
Nu udati galbenele de deasupra. Cel mai indicat este sa udati la baza plantei. (Excesul de apa de pe frunze poate duce la fainare .)
Nu fertilizati galbenele in timpul procesului de dezvoltare. O fertilizare prea bogata in azot stimuleaza frunzele in detrimentul florilor.
Adaugati un strat de mulci intre plante pentru a nu incuraja aparitia buruienilor si pentru a mentine solul umed, mai ales cand plantele sunt tinere.
Utilizari: Botanistul si medicul Nicholas Culpepper a spus despre Galbenele ca sunt un remediu pentru intarirea functiilor inimii. Astazi, principala sa utilizare medicinala este pentru vindecarea ranilor sub forma de unguente, geluri si uleiuri pentru aplicare externa. Este una dintre cele mai bune plante medicinale pentru vindecarea ranilor si, datorita proprietatilor sale antiinflamatoare si de vindecare a ranilor, este chiar utilizata pentru tratamentul ulcerului varicos.
Galbenelele au capete de flori asemanatoare margaretei sau garoafelor care sunt produse individual sau in grupuri. Desi exista aproximativ 50 de specii, cele mai multe plante de galbenele pe care le vedem in gradina sunt una dintre urmatoarele:
Galbenelele mexicane (Tagetes erecta): Aceasta este ce mai inalta si dreapta specie de galbenele, atingand inaltimea de 1-1,2 metri si producand flori mari. Sunt originari din Mexic si America Centrala si prospera chiar si in conditii de seceta.
Galbenelele franceze (Tagetes patula ): Galbenele franceze tind sa fie mai mici de inaltime decat cele mexicane . Sunt deseori mai late decat inalte. Elegante si atragatoare, au flori relativ mari si cresc de obicei de la 15 centimetri pana la 60 inaltime. Sunt mai potrivite conditiilor mai ploioase decat celelalte specii.
Galbenelele aurii (Tagetes tenuifolia): Aceste galbenele minunate se dezvolta bine in locuri calduroase si uscate si fac o planta minunata. Rareori ajung la mai mult de 30 centimetri in inaltime.
Galbenelele de ghiveci (Calendula officinalis): originare din sudul Europei, au flori stralucitoare care sunt comestibile.
Daunatori care pot aparea la plantele de galbenele:
Afide: Acestea se deplaseaza de la planta la planta, pot fi gasite in colonie pe partea din spate a frunzei. Acestea se hranesc cu sucul celular, astfel ofilind-o.
Va recomandam sa utilizati insecticidul Mospilan 20 sg, un insecticid sistemic din grupa produselor neonicotinoidice, cu un spectru larg de combatere.
Acarieni: Acestia sunt paianjeni de dimensiuni foarte mici, fiind foarte greu de observat cu ochiul liber, acarienii sunt insecte foarte daunatoare plantelor. Acarienii se hranesc cu sucul celular, frunzele afectate au o culoare cenusie, iar pe spatele acestora puteti observa panze de paianjen foarte fine.
Pentru combaterea acarienilor va recomandam utilizarea insecticidului Vertimec 1.8 EC.
Boli care pot aparea la plantele de galbenele:
Fainarea - Aceasta ciuperca poate ataca toate organele aeriene ale plantei, pe suprafata frunzelor de la baza se poate observa o pasla de culoare alba. Plantele care sunt atacate de aceasta boala pot fi oprite din procesul de dezvoltare.
Va recomandam utilizarea fungicidului Kumulus DF.
Va invitam sa cititi si articolul despre Cresonul de gradina.