Gandacul lucios al rapitei
Gandacul lucios al rapitei este o specie foarte raspandita in Asia Centrala, Africa si zonele centrale si de nord ale Europei. In Romania poate fi observat foarte des in zonele in care ploile sunt abundente.
Gandacul lucios al rapitei - aspect:
Gandacii luciosi ajunsi in stadiul de adulti sunt de dimensiuni mici, aproximativ 2,5 mm, de culoare negru-verzui metalic si au antene in forma de picior. Femelele musca fante in baza mugurilor de rapita si isi depun ouale inauntru.
Larvele sunt de culoare alba cremoasa, cu capul negru, trei perechi de picioare si pete maro inchis. Cresc pana la 3-4 mm lungime, adultii si larvele ataca mugurii si florile, rezultand muguri ofiliti.
Dauneaza gandacul lucios rapitei?
Da, in cultura de rapita oleaginoasa, hranirea adultilor si a larvelor poate duce la avortul mugurilor si la reducerea setului de pastai. Cu toate acestea, daunele duc rar la productii reduse pentru culturile de iarna . Culturile de primavara sunt mai vulnerabile, deoarece stadiul sensibil al mugurilor verzi / galbeni coincide adesea cu migrarea gandacului. Adultii sunt, de asemenea, daunatori ocazionali de conopida si broccoli.
Gandacul lucios al rapitei - ciclu de viata:
Adultii ierneaza in locuri protejate din asternutul de frunze, in principal in padurile de foioase. Cand este uscat si temperaturile depasesc 15 deg C (de obicei, de la mijlocul lunii martie-mai), adultii migreaza in culturile de rapita si se hranesc cu polen in muguri sau in flori deschise. Ouale sunt depuse (aprilie-iunie) in muguri inchisi (stadiul verde-galben-muguri). Deteriorarea mugurilor scade pe masura ce florile incep sa se deschida si polenul devine mai usor de obtinut. La eclozare, larvele se hranesc cu polen (in muguri si in flori) pe tot parcursul lunii mai-iunie inainte de a cadea in sol pentru a pupa. O noua generatie de adulti apare in iulie-august. Aceasta generatie se hraneste cu polen dintr-o gama larga de flori, inclusiv rapita de primavara.
Gandacul lucios al rapitei - Control si combatere:
Monitorizati cultura de rapita din momentul in care incepe sa formeze muguri florali pana in momentul formarii silicvelor. Puteti incerca combaterea gandacului lucios si cu dusmanii naturali ai acestuia care pot distruge pana la 60% din pupe si larve.
Karate zeon 50 CS - Acesta este un insecticid de contact, care are un efect rapid si de soc impotriva daunatorilor, in plus oferind si cea mai lunga perioada de protectie.
Mavrik 2 F - Aplicarea acestui insecticid piretroid trebuie neaparat facuta la temperaturi mai ridicate decat in restul cazurilor cu piretroizi. Mavrik 2 f este stabil, avand o perioada mai intelungata de actiune cu un efect de protejare insectelor polenizatoare cum ar fi albine.
Decis expert - Acesta actioneaza prin contact si ingestie impotriva insectelor daunatoare care sunt in stadiul de larve sau adulti. Durata de activitate este de 10 zile.
Citeste si articolul despre Gandacul paros.
Citeste si articolul despre Gandacul paros.