Gargarita florilor de mar
Gargarita florilor de mar este o specie foarte raspandita in zonele in care se cultiva marul si poate produce pagube insemnate in cultura. In Romania poate fi intalnita in preajma bazinelor pomicole de deal.
Gargarita florilor de mar – simptome atac:
Cel mai simplu simptom de observat in urma atacului gargaritei florilor de mar este rezultă din hrănirea larvelor în interiorul mugurului de flori. Florile infestate au formă de cupolă, cu petale maronii care se închid. Pe lângă deteriorarea florilor, hrănirea cu plante gazdă de către adulții activi la începutul sezonului are ca rezultat și mici găuri circulare pe frunzele și mugurii nou crescuți.
Gargarita florilor de mar – ciclul vietii:
Ouale - au o culoare alba, forma ovala si o lungime de 0,7 milimetri.
Larvele – au corpul subtire si curbat de culoare alb galbuie, iar capul este de culoare neagra. Larvele gargaritei florilor de mar sunt lungi de 0,6-0,8 mm si nu au picioare.
Pupele – acestea au o lungime de 0.5 centimetri si o culoare alb-galbuie.
Adultii – adultii gargaritei florilor de mar au o lungime cuprinsa intre 4 si 5 milimetri, iar culoarea generala a acestora este negru-maronie, fiind acoperiti de perisori de culoare gri. Elitrele au forma alungita, iar posteriorul este lat.
Gargarita florilor de mar – plante atacate:
Gargarita florilor de mar ataca marul, parul dar si gutuiul, insectele ajunse in stadiul de adult hibernant vor ataca mugurii vegetativi. Larvele produc in mare parte cele mai mari daune, hranindu-se cu organele interne ale bobocilor florali.
Gargarita florilor de mar – insecticide:
Karate zeon 50 CS – Acesta este un insecticid de contact, care are un efect rapid si de soc impotriva daunatorilor, in plus oferind si cea mai lunga perioada de protectie.
Mavrik 2 F - Aplicarea acestui insecticid piretroid trebuie neaparat facuta la temperaturi mai ridicate decat in restul cazurilor cu piretroizi. Mavrik 2 f este stabil, avand o perioada mai intelungata de actiune cu un efect de protejare insectelor polenizatoare cum ar fi albine.
Inapoi la Gargarite.