Gargarita frunzelor de porumb
Gargarita frunzelor de porumb este o specie raspandita in zonele in care se cultiva porumbul, face parte din familia Curculionidae, iar denumirea stiintifica este Tanymecus dilaticollis.
Gargarita frunzelor de porumb - Descriere - Aspect:
Lungimea corpului este cuprinsa intre 5,1-9,6 mm. Corpul adultului are forma ovala. Primavara aproximativ 90% dintre adulti apar pe suprafata solului la 3 saptamani dupa ce temperatura medie a aerului creste la 10 deg C. Zborul incepe la mijlocul lunii mai, cand temperaturile sunt cuprinse intre 29-34 deg C. Adultii au nevoie de hrana suplimentara inainte de reproducere. Imperecherea continua de la inceputul primaverii pana la mijlocul lunii iunie. Femelele depun oua unul cate unul in sol la o adancime de 2 cm. Fertilitatea este de aproximativ 150-350 oua. Ouale se dezvolta dupa 10-12 zile la o temperatura de 20 deg C. Larvele traiesc in sol la o adancime de 20-60 cm, consumand radacini de porumb, floarea soarelui, grau, ovaz, orz.
Larva are 4 cicluri care dureaza 2-3 luni pentru a se dezvolta. Lungimea corpului unei larve din ultimul ciclu de 9,6 mm. Puparea are loc in sol la o adancime de aproximativ 60 cm de la mijlocul lunii iulie pana la mijlocul lunii septembrie. Adultii tineri hiberneaza in sol.
Gargarita frunzelor de porumb - Semnele atacului:
Gargarita frunzelor de porumb ataca plantele de cultura sau pe cele spontane. Atacul gargaritelor ajunse in stadiul de maturitate are loc in intervalul lunilor aprilie-iunie, fiind reprezentat de retezarea plantelor de la colet. Atacul gargaritelor frunzelor de porumb poate duce la compromiterea intregii culturi.
Gargarita frunzelor de porumb - Metode de prevenire si combatere:
- Cea mai buna recomandare pentru a scapa de aparitia gargaritelor este sa inlaturati buruienile, deoarece pot fi plante gazda in primvara.
- O alta solutie pentru prevenirea atacului gargaritelor ar fi rotatia culturilor la 3 ani.
Mospilan 20 SG - Acesta are o actiune rapida impotriva tuturor stadiilor de dezvoltare ale insectelor, de la stadiul de ou pana la cel de adult!
Citeste si articolul despre Gargarita mazarii.