Categorii

Gargarita mazarii (Bruchus pisorum) - Dauna, prevenire, control si combatere

Daune - Ciclu de viata - Descriere


Gargarita mazarii

Gargarita mazarii

Gargarita de mazare ( Bruchus pisorum ) este unul dintre cei mai mari daunatori ai mazarii de camp. Nu numai ca reduce randamentele, dar poate reduce si ratele de germinare a calitatii semintelor si a boabelor pana la punctul in care nu este comercializabila pentru consumul uman. Gestionarea gargaritei mazarii necesita mai multe metode pentru a sparge ciclul de viata al acestui daunator.

Gargarita mazarii - Descriere:

Adulti:

  • lungime de 5 mm
  • culoare maro cu pete albe, negre si gri
  • varful alb al abdomenului este marcat cu doua pete negre, ovale
  • nu sunt adevarate gargarite, asa ca le lipseste botul tipic.

Oua:

  • culoare galben stralucitor
  • aproximativ 1,5 mm lungime
  • atasat individual la pastaile in curs de dezvoltare.

Larvele se cufunda direct in pastai pentru a se hrani cu cotiledonul si raman protejate in samanta pana cand apare adultul. Odata depuse ouale, este prea tarziu pentru controlul acestora.

Gargarita mazarii - Ciclu de viata:

Gargaritele ajunse in stadiul de adult hiberneaza in timpul verii, toamnei si iernii in pozitii protejate, de exemplu, sub scoarta copacilor, in crapaturile gardului viu.

Cand temperaturile primaverii ating aproximativ 20 deg C, gargaritele devin active si sunt atrase de culturi. Chiar daca gargarita mazarii poate calatori pana la 5 km, infestarile apar de obicei din cauza seminte infestate din sezonul anterior. Gargaritele femele sunt imature sexual cand parasesc hibernarea si ajung mai intai in cultura de mazare. Acestea necesita o hrana de polen si timp suplimentar pentru a avea loc dezvoltarea ovariana.

Aproximativ doua saptamani dupa sosirea in cultura de mazare, femelele depun oua pe pastaile in curs de dezvoltare. Gargarita femela depune oua, individual pe suprafata pastailor. Larvele mici ies din oua in aproximativ 6-13 zile.

Dupa aproximativ 40 de zile de hranire in interiorul semintei de mazare, larvele pregatesc o gaura de iesire de 2-3 mm mestecand partial prin stratul de seminte. Larvele sunt apoi se transforma in pupa si dupa aproximativ 14 zile sunt gata sa apara ca gargarita in stadiul de adult.

In acest moment, semintele au fost in general recoltate si unele gargarite vor iesi din seminte pentru a gasi locuri de hibernare adecvate, altele pot ramane ascunse in cereale timp de multe luni sau cand cerealele vor fi insamantate.

Gargarita de mazare - Daune:

Gargarita de mazare reduce randamentul cu:

  • consumul de seminte; pana la 30% din greutatea individuala a semintelor se pierde din hranirea larvelor
  • deteriorarea hranei creste, de asemenea, cantitatea de seminte care se despart in timpul semanatului, recoltarii si curatarii semintelor.

Mazarea puternic deteriorata de gargarita mazarii nu ar trebui sa fie semanata fara un test de germinare, deoarece semintele ar putea sa nu fie viabile sau sa produca rasaduri slabe.

Gargarita mazarii - Prevenire

  • Miscarea gargaritei de mazare la inceputul primaverii in cadrul unei culturi inflorite este, in general, limitata la marginea culturii, mai ales daca este adiacenta zonelor de iernare, cum ar fi copacii si magaziile.
  • Monitorizati marginile culturilor la fiecare 3-4 zile de la inceputul infloririi. Monitorizati daca temperaturile medii sunt peste 20 deg C, deoarece atunci cand gargarita este activa.
  • Daca se aplica spray-uri, monitorizati culturile la aproximativ 10 zile dupa pulverizare.

Gargarita mazarii - Control si combatere

Insecticidele sunt eficiente numai pe gargaritele de mazare adulte, asa ca aplicati spray-uri numai dupa ce apar mai intai adultii, dar inainte de a incepe depunerea oualor si inainte ca pastaile mici sa fie vizibile.

Fastac active - Acesta este un insecticid ce poate combate insectele din stadiul de adulti, larve, dar si ou.

Decis expert - Acesta actioneaza prin contact si ingestie impotriva insectelor daunatoare care sunt in stadiul de larve sau adulti. Durata de activitate este de 10 zile.

Gargarita mazarii

Citeste si articolul despre Gargarita fasolei.

Produse recomandate