Categorii

Begonia - Plantare, specii si ingrijire

Ingrasaminte - Sol - Specii - Plantare


Begonia

Begonia

Genul de plante Begonia face parte din familia Begoniaceae. Este un gen de plante care nu depasesc inaltimea de 30 de centimetri daca vorbim despre cele care sunt cultivate ca plante ornamentale de casa, insa acestea pot atinge si inaltimi de 5 metri.

Specii populare de Begonia:

  • Begoniile rizomatoase - este o specie decorativa, iar frunzele acesteia ramand vesnic verzi.
  • Begoniile tuberculate - acesta specie produce flori de dimensiuni mari si colorate pe parcursul verii.
  • Begoniile fasciculare - aceste specii de begonii isi pierd (nu in intregime) frunzele iarna.

Toxicitate – Begonia :

Begoniile sunt toxice pentru animalele de companie, tuberculii fiind cea mai otravitoare parte. Nu sunt toxice pentru oameni, desi pot provoca reactii alergice.

Begonia - Plantare

Alegeti o locatie care obtine o umbra partiala sau lumina soarelui filtrata; soarele diminetii si umbra dupa-amiezii fiind cele mai bune, mai ales acolo unde este extrem de cald. Pentru locatii mai insorite, incercati un soi cu frunze inchise la culoare sau unul care specifica o toleranta sporita la soare. Plantati intr-o locatie in care vor avea o buna circulatie a aerului pentru a preveni fainarea.

Ingrijire Begonia

Reguli generale pentru cresterea plantelor de Begonia

In general, pot fi trasate trei reguli despre begonii:

  1. Nu pot tolera temperaturile de inghet.
  2. Prefera umiditatea regulata si uniforma, dar nu le place sa fie udate in exces.
  3. Multi specii de Begonia nu prospera in lumina puternica a soarelui.

Sfaturi pentru ingrijirea Begoniei

Cerinte de lumina

Daca le plantati in aer liber, asigurati-va ca evitati lumina directa a soarelui. In interior, asezati-le langa o fereastra care primeste lumina puternica filtrata. Soarele diminetii este ideal pentru dezvoltarea Begoniei.

Plantelor de Begonia nu le face placere sa aibe solul constant umed. Asa-dar asigurati-va ca in momentul in care udati, solul este putin uscat.

Cerinte privind solul

Un amestec de sol bine drenat este o necesitate. In aer liber, cresterea begoniilor inseamna adaugarea multor materii organice in sol.

Cerinte privind temperatura

Plantele de Begonia prefera caldura, iar temperatura optima de dezvoltare este cuprinsa intre 20 si 25 de grade Celsius. Aceste plante pot inflori pe tot parcursul anului daca conditiile sunt favorabile.

Modificari si ingrasaminte - In scopuri generale de crestere, aplicati un ingrasamant solubil in apa o data pe luna in sezonul de crestere.

Udare:

Udarea regulata este importanta pentru ca plantele de Begonia sa se poata mentine sanatoase. Solul ar trebui sa ramana umed tot timpul, dar nu in exces, deoarece acest lucru poate duce la boli de natura fungica. Udati la baza plantei pentru a preveni patarea frunzelor si bolile fungice.

Boli care pot aparea la plantele de Begonia

Fainarea - Aceasta este o boala de tip fungic care la plantele de Begonia (plante ornamentale) se manifesta pe suprafata frunzelor sub forma de pulbere de culoare alba. Fainarea aparuta la Begonia poate fi combatuta folosind fungicide cum ar fi: Topas 100 EC, Thiovit Jet 80 WG.

Putregaiul cenusiu - Aceasta boala se manifesta in conditii de umiditate ridicata si aer inchis. Tesuturile care au fost atacate de putregaiul cenusiu vor putrezi. Pentru a combate putregaiul cenusiu puteti folosi fungicidele Dithane M 45, Amistar.

Begonia

Citeste si articolul despre Beaucarnea.