Giulia (Brassica oleracea var. gongyolides)
Giulia, membru al familiei brassicaceae (varza), arata ca un nap care creste deasupra solului. Giulia a fost cultivata pentru prima data in Europa in jurul anului 1500 si introdus in America in jurul anului 1800.
Giulia – Sfaturi pentru cultivare:
Plantati in zone foarte insorite, in sol fertil, bine drenat, bogat in materie organica. Ph-ul solului trebuie sa fie cuprins in intervalul 6,0 - 7,5. Semanati semintele la aproximativ 0.6 cm adancime, in randuri la aproximativ 12 cm distanta.
Exista 2 soiuri de giulia - alb si violet, cu date de maturare variind de la 38 la 62 de zile. Alegeti o varietate cea mai potrivita pentru locatia si nevoile dumneavoastra. Giulia se poate dezvolta bine in recipient.
Recoltare recoltare: recoltati atunci cand tulpina umflata are aproximativ 5-7.5 centimetri in diametru (utilizati acest lucru ca ghid) sau conform instructiunilor pachetului.
Giulia – Sfaturi pentru plantare
Semintele de giulia pot fi pornite in interior. Perioada optima pentru plantare este primavara. Giulia este o cultura de vreme rece. Semanati semintele de giulia in gradina cu 3 pana la 4 saptamani inainte de ultima data medie de inghet din primavara. Giulia necesita 45 pana la 60 de zile pentru a ajunge la maturitate si ar trebui cultivata astfel incat sa ajunga la recoltare inainte ca temperaturile sa depaseasca aproximativ 24 de grade Celsius.
Plantarea pentru recolta de toamna sau iarna – Giulia
In regiunile calduroase de iarna, puteti creste giulia in timpul iernii. Semanati giulia la sfarsitul verii pentru recolta de iarna. Poate rezista la inghetul de toamna.
Puteti sa semanati seminte de giulia, atat timp cat temperaturile sunt mai mari de 4.5 grade Celsius.
Ingrijirea culturii de giulia pe parcursul vremurilor reci:
Daca cultivati giulia pentru recolta tarzie de toamna sau iarna, protejati plantele cu invelisuri din celofan.
Plantare si distantare:
Semanati samanta de giulia la 1.5 cm adancime si 2.5 cm distanta. Pastrati o distanta intre randuri de 45 - 60 centimetri distanta. Rasadurile subtiri pot fi transplantate intr-o alta parte a gradinii.
Plantele insotitoare culturii de giulia pot fi: Sfecla, telina, ceapa sau cartofii. Nu plantati cu fasole, capsuni sau rosii.
Ingrijirea plantelor de Giulia:
Udare si ingrasaminte
Pastrati solul umed uniform pentru o crestere rapida. Plantele de giulia care nu sunt udate corespunzator vor deveni lemnoase. Pregatiti paturile de plantare cu compost imbatranit. Puteti aplica ingrasaminte plantelor de giulia o data pe luna. Puteti folosi ingrasamantul foliar Cropmax.
Cultivati cu atentie pentru a evita ranirea radacinilor superficiale. Adaugati mulci plantelor de giulia atunci cand acestea au o inaltime de 10 pana la 15 cm.
Un daunator care poate fi observat in cultura de giulia:
Molia verzei: Insectele in stadiu de adult depun ponta pe partea din spate a frunzelor, apoi insectele in stadiu de larva rod epiderma, astfel frunza va avea un aspect gaurit.
Pentru combaterea moliei va recomandam utilizarea Konflic, un insecticid natural, in stare lichida, utilizat pentru controlul daunatorilor din culturile leguminoase.
Bolile care pot afecta cultura de giulia sunt:
Mana cruciferelor: Se manifesta pe suprafata frunzelor sub forma unor pete, fara o forma exacta de culoare galbena, iar pe partea din spate a frunzelor afectate se poate observa un puf de culoare alba.
Pentru combaterea manei va recomandam Dithane M 45, el mai cunoscut fungicid de contact, cu un spectru foarte larg de combatere a patogenilor din culturile de camp.
Putregaiul umed: Este cel mai des intalnit in anii cu precipitatii abundente, se manifesta sub forma de pete care au o culoare galbuie, in locul de prindere al frunzelor. Va recomandam sa utilizati fungicide de specialitate.
Citeste si articolul despre Cartoful mov.