Gladita
Este un arbore ce poate ajunge la o inaltime maxima de 20 de metri. Pentru a-l recunoaște, veți observa păstăi mari de culoare maro roșiatică. Frunzele sunt foioase, compuse, alternative, penate. Toamna au culoarea galben, înainte de a cădea.
Cum se planteaza Gladita:
Aceasta suporta orice tip de sol. Plantați de preferință toamna sau primavara devreme. Săpați o groapa suficient de adâncă, de două ori mai mare decât rădăcina, fără a amesteca straturile solului. Tasati solul în jurul rădăcinilor cu piciorul, astfel încât să nu lăsați un gol de aer. Imediat dupa ce ati plantat udati.
Lucrari de ingrijire la Gladita:
Udati regulat și generos timp de câteva săptămâni după plantare. După aceea, trebuie sa mai udati din abundenta doar in perioadele de seceta. Procesul de taiere este esențial, va defini aspectul acesteia pe termen lung. Este necesar insa, să tăiați în mod regulat ramurile joase pentru a obține un trunchi solid. În primii ani, este necesar, de asemenea, să îndepărtați ramurile care se încrucișează și cele care se întorc spre interior.
Grădinarii ar trebui să taie gladita o data la 5-6 ani, începând de când sunt tineri. Cancerul este o boala grava. Îndepărtarea lemnului mort și a zonelor deja afectate de cancer previne agravarea și răspândirea acestuia. Cancerul va viza adesea punctele de trecere care apar din cauza creșterii rapide, iar primul semn al acestuia implică deseori distrugerea ireversibilă. Taierea arborelui la sfârșitul primăverii, verii sau toamnei diminuează seva care curge din zonele afectate.
Ingrasamant: Arborii mai în vârstă rareori au nevoie de irigații suplimentare sau de fertilizare, mai ales dacă se află într-o zona irigată, fertilizată. Pentru arborii nou-plantați, aplicați un ingrasamant granulat 10-10-10 sau 20-20-20 echilibrat. Un îngrășământ organic precum gunoiul de grajd este o altă opțiune bună.
Daunatorii care pot aparea la Gladita:
Gladita este sensibila la o mare varietate de dăunători, dintre care viermii ataca destul de grav. Viermii mănâncă frunzele arborelui. Alți dăunători obișnuiți includ, acarienii păianjen. Pulverizarea bianuală reduce riscul de dăunători. Dăunătorii se inmultesc atunci când arborii sunt plantați unul lângă altul, prin urmare diversificarea cu diferite tipuri de arbori scade incidența unor astfel de probleme.
Acarienii: Acestia sunt paianjeni de dimensiuni foarte mici, fiind foarte greu de observat cu ochiul liber, acarienii sunt insecte foarte daunatoare plantelor. Acarienii se hranesc cu sucul celular, stopand procesul de dezvoltare.
Pentru combaterea acarienilor va recomandam utilizarea insecticidului Vertimec 1.8 EC.
Va invitam sa cititi si articolul despre Garoafe.