Graul
Graul mai este cunoscut si dupa denumirea populara Triticum aestivum. Aproximativ 95% din graul produs la nivel mondial este grau comun, aceasta specie fiind cea mai cultivata dintre toate culturile si cerealele cu cel mai mare randament cand vine vorba de bani.
Cerintele graului fata de temperatura sunt in general scazute, o temperatura cuprinsa in intervalul 15-18 grade Celsius ar fi ideala pentru rasarirea plantelor in aproximativ 4-5 zile.
In anotimpul de iarna, in functie de soiul cultivat, graul este rezistent si la temperaturi de pana la -20 de grade Celsius. Daca cumva graul a ajuns in anotimpul de iarna fara sa treaca prin toate etapele de calire, rezistenta acestuia la temperaturi scazute va scadea foarte mult.
Agricultura sau cultivarea graului se poate face foarte usor in comparatie cu multe alte culturi de cereale. Iata cum puteti incepe cu acesta:
Alegeti o locatie buna pentru plantarea graului:
Partea foarte importanta a cultivarii graului este selectia unui loc adecvat. Trebuie sa cautati un loc cu sol fertil pentru cultivarea graului. Solul cu o textura lutoasa, o structura buna si o capacitate moderata de retinere a apei sunt cativa factori pe care trebuie sa ii luati in considerare pentru a cultiva grau.
Pregatirea solului pentru cultivarea graului:
Solul trebuie pregatit corespunzator inainte de a incepe cultivarea graului. Pentru aceasta puteti ara mai intai cu un plug, apoi cu un disc. Dupa acest proces adaugati ingrasaminte naturale. Pentru cultivarea graului comercial, o medie de 50 kg azot, 25 kg fosfor si 12 kg potasiu este suficienta pe un hectar de teren. Adaugati mai mult continut organic in timp ce pregatiti solul.
Cerinte meteo necesare cultivarii graului:
Plantele de grau pot fi cultivate si plantate intr-o gama larga de conditii agro-climatice. Plantele au o flexibilitate ridicata si, prin urmare, pot fi cultivate in zonele tropicale, subtropicale si zonele temperate. Cel mai potrivit climat pentru cresterea graului este vremea umeda si rece. Plantele pot supravietui cu usurinta la temperaturi cuprinse intre 3,5 deg C si 35 deg C, dar cea mai buna temperatura pentru cultivarea graului este intre 21 deg C si 26 deg C.
Semanatul graului
Semintele de grau sunt usor disponibile pe piata. In timp ce achizitionati semintele, asigurati-va ca este de buna calitate, cu randament ridicat si fara boli. De obicei, 40-50 kg seminte sunt necesare intr-un hectar de teren. Desi cantitatea exacta de seminte necesara depinde de soi si de metoda de insamantare.
Plantarea graului
Semintele de grau trebuie sa fie semanate in aproximativ 4 pana la 5 cm in interiorul solului. Puneti intotdeauna semintele in randuri si mentineti o distanta de 20-22,5 cm intre randuri. Plantarea sau insamantarea semintelor la momentul potrivit este, de asemenea, importanta, deoarece semanarea intarziata poate provoca o scadere treptata a productiei. In India, este in general insamantata la sfarsitul lunii octombrie si inceputul lunii noiembrie.
De asemenea, verificati daca semintele de grau sunt corect clasificate si curatate temeinic inainte de semanat. Aici puteti aplica fungicid pentru tratarea semintelor.
Ingrijirea graului
Plantele de grau sunt destul de dure si puternice. In general, se descurca bine in conditii climatice favorabile si necesita mai putina ingrijire. Si daca aveti grija suplimentara, va fi bine si va asigura o productie maxima.
- Fertilizare - nu trebuie sa adaugati mai multe ingrasaminte daca l-ati adaugat anterior in timp ce pregatiti solul.
- Udare - pentru cultivarea graului este necesara o irigatie buna si adecvata. Prima irigare trebuie facuta dupa 20 pana la 25 de zile de la plantarea semintelor. Apoi, ar trebui sa se faca 4-5 irigari suplimentare dupa fiecare 20 de zile.
- Plivirea: Majoritatea buruienilor din campul dumneavoastra pot fi controlate in timp ce pregatiti solul. Prin urmare, asigurati-va ca indepartati buruienile in mod corespunzator. Pentru plivirea suplimentara puteti utiliza o gama larga de produse chimice disponibile pe piata.
Recoltarea graului
Recoltarea incepe cand frunzele si tulpina devin galbene si totodata destul de uscate. Amintiti-va ca graul trebuie recoltat inainte de a fi copt pentru a evita pierderea randamentului. Astfel, recoltarea la timp este necesara pentru o calitate buna, precum si o productie maxima de grau. Cand continutul de umiditate din grau ajunge la aproximativ 25 - 30%, atunci graul este gata de recoltat.
Bolile care pot aparea la grau sunt:
Malura comuna a graului - Aceasta boala exista in toate tarile in care graul este cultivat. Pagubele pe care le poate produce variaza in functie de soiul de grau cultivat si dupa atac, plantele care sunt infectate au o culoare mai deschisa, verde-albastruie. Pentru combaterea malurei comuna a graului trebuie sa folositi fungicide specifice.
Malura pitica a graului - Atacul acesteia este destul de asemanator cu cel al malurii comune, diferenta consta in piticirea accentuata a plantelor afectate.
Plantele care sunt afectate prezinta pe suprafata spicelor un aspect rasfirat. Cariopsele afectate de malura pitica sunt de dimensiuni mai mici decat cele afectate de malura comuna. Pentru a combate malura pitica a graului puteti folosi fungicidul Dithane M 45.
Fainarea graului - Fainarea graului este influentata de conditiile climatice. Aceasta boala apare mai intai pe suprafata frunzelor de la baza plantei, apoi urmand sa se extinda pe teci si tulpina. Frunzele care au fost afectate de aceasta boala isi vor schimba culoarea, devenind galbene si vor muri prematur. Pentru a combate fainarea la grau puteti folosi fungicide precum Impact 125 SC sau Thiovit jet 80 WG.
Citeste si articolul despre Fainarea graului.