Gutui Japonez
Particularitati - Gutui Japonez:
Acest frumos arbust puternic ofera o multime de flori de primavara, urmate de fructe galbene parfumate toamna. Are o inflorire timpurie, ideala pentru orice gradina de dimensiuni medii sau mari si este originar din Asia de Nord.
Face parte din familia Rosaceae, se numeste gutui japonez sau gutui ornamental, are ramuri spinoase si frunze simple de culoare verde. Are ciorchini de flori, in nuante de rosu, roz, alb si portocaliu (in functie de varietate). Florile apar de obicei inainte ca frunzele sa se dezvolte.
Perioada de inflorire are loc primavara devreme.
Solul trebuie sa fie fertil umed, dar bine drenat (sa permita scurgerea eficienta a apei fara acumularea de balti la baza trunchiului).
Acesta are nevoie sa fie plantat in locuri insorite, de preferabil in zone mai adapostite de vanturile foarte puternice.
Cum se planteaza Gutuiul Japonez:
Plantati in sol fertil bine drenat la soare sau umbra partiala. In zonele insorite, deschise gutuiul japonez se dezvolta cel mai bine.
Plantarea propriu-zisa trebuie sa aiba loc atunci cand arbustul este in repaus vegetativ, in anotimpul de primavara sau toamna. Atentie: solul nu trebuie sa fie inghetat si nici sa existe pericol de inghet. Dupa ce ati plantat tasati usor pamantul, iar apoi udati din abundenta
Fructele de gutui aromatice pot fi folosite pentru prepararea gemurilor si a jeleurilor excelente. Asteptati pana cand fructul este cu adevarat galben si destul de moale la atingere inainte de recoltare, altfel poate fi destul de amar.
Ingrijirea unui Gutui Japonez:
Udati bine pe timp uscat pana cand este bine stabilit. Mulciti cu materie organica primavara si aplicati un ingrasamant general potrivit pentru arbusti fructiferi.
Cum se taie un Gutui Japonez:
Taiati dupa ce acesta a inflorit indepartand orice lastari care nu s-au dezvoltat cat ar fi trebuit. Majoritatea soiurilor au spini, asa ca purtati intotdeauna manusi de protectie la manipulare si taiere.
Tunderea regenerativa dura poate fi efectuata daca tufa devine prea mare sau are ramuri prea dese. Din pacate, majoritatea fructelor de toamna se vor pierde daca se va face acest lucru. Deci, daca se doresc fructe, lasati cateva tulpini de inflorire bune si indepartati-le in anul urmator.
Daunatori care pot aparea la Gutuiul Japonez:
Afide: Acestea se deplaseaza de la planta la planta, pot fi gasite in colonie pe partea din spate a frunzei. Acestea se hranesc cu sucul celular, in acest fel ofilind-o.
Va recomandam sa utilizati insecticidul Kabon, un insecticid bio formulat in stare lichida pe baza de uleiuri vegetale ce se poate utiliza pentru controlul daunatorilor.
Paduchele San Jose: Acesta ataca peste 200 de plante, ierneaza pe scoarta plantelor infectate. Planta dumneavoastra se poate sufoca in cazul unui atac masiv, larvele se raspandesc pe toate organele plantei.
Va recomandam utilizarea insecticidului Movento 100 SC.
Cum se face inmultirea la Gutui Japonez:
Exista mai multe metode prin care puteti inmulti un Gutui Japonez, si anume:
Prin seminte - acestea trebuie semanate in anotimpul de primavara.
Prin butasire - acest proces se poate realiza in luna iunie-iulie. Butasii sunt lasati la inradacinat intr-o solutie care contine hormono de inradacinare.
Altoire - acest proces se face pe radacini de plante care au fost rezultate din procesul de butasire.
Soiuri de Gutui Japonez:
Chaenomeles speciosa - un arbust cu crestere lenta care creeaza in cele din urma un tufis dens si raspandit. Inaltime eventuala si intindere de 3 metri. Florile apar in ciorchini din luna martie pana in luna mai (sau mai devreme in iernile mai calde).
Chaenomeles x superba - o forma viguroasa, cu raspandire redusa si inflorire libera. Inaltime maxima de pana la 2 metri. Este o specie hibrida intre C. japonica si C. Lagenaria.
Va invitam sa cititi si articolul despre Gladita.