Gutuiul (Cydonia oblonga) - Beneficii si tratamente impotriva bolilor
Gutuiul (Cydonia oblonga) - Face parte din familia Rosaceae, fiind un pom des intalnit in gospodariile din tara noastra.
Beneficii:
1.Bogat in nutrienti:
Gutuile contin fibre, multe vitamine si minerale esentiale, facandu-le un plus nutritiv pentru aproape orice dieta.
Un gutui ofera urmatoarele:
Calorii: 52
Grasime: 0 grame
Proteine: 0,3 grame
Carbohidrati: 14 grame
Fibra: 1,75 grame
Vitamina C: 15% din valoarea zilnica
Tiamina (vitamina B1): 1,5%
Vitamina B6: 2%
Cupru: 13%
Fier: 3,6%
Potasiu: 4%
Magneziu: 2%
Dupa cum puteti vedea, acest fruct furnizeaza cantitati moderate de vitamina C si cupru , plus cantitati mici de vitamine B, fier, potasiu si magneziu.
Desi nu sunt extraordinar de bogate in vreun compus specific, gutuile ofera o gama larga de nutrienti pentru foarte putine calorii .
2. Contin antioxidanti puternici
Antioxidantii reduc stresul metabolic, scad inflamatia si va protejeaza celulele.
Unele cercetari sugereaza ca unii antioxidanti din gutui, inclusiv flavonolii precum quercetina si kaempferolul, reduc inflamatia si protejeaza impotriva bolilor cronice precum bolile de inima.
Gutuile ofera o cantitate bogata de antioxidanti, care pot reduce stresul metabolic si inflamatia, protejand in acelasi timp celulele dumneavoastra.
3. Poate ajuta la gestionarea gretei provocate de sarcina
Unele dintre cele mai frecvente simptome in timpul sarcinii sunt greata si varsaturile.
Un studiu efectuat pe 76 de femei gravide a remarcat faptul ca 1 lingura (15 ml) de sirop de gutui a fost semnificativ mai eficienta decat 20 mg de vitamina B6 la reducerea gretei provocate de sarcina.
4. Poate ameliora problemele digestive
Cercetari recente sugereaza ca extractul de gutui poate proteja tesutul intestinal impotriva daunelor legate de bolile inflamatorii intestinale.
5. Poate trata ulcerul
Cercetarile timpurii sugereaza ca compusii vegetali din gutui pot ajuta la prevenirea si tratarea ulcerului gastric .
Intr-un studiu, sucul de gutui a inhibat cresterea H. pylori , o bacterie despre care se stie ca provoaca ulcere gastrice.
6. Poate reduce simptomele de reflux acid
Mai multe studii sugereaza ca siropul de gutui poate ajuta la gestionarea simptomelor bolii de reflux gastroesofagian, cunoscuta sub denumirea de reflux acid.
Un studiu de 7 saptamani efectuat pe 80 de copii cu reflux acid a constatat ca suplimentarea zilnica cu sirop de gutui a fost la fel de eficienta ca medicamentele utilizate in mod traditional pentru ameliorarea simptomelor acestei afectiuni.
Intr-un studiu efectuat pe 137 de femei insarcinate, o doza de 10 mg de sirop de gutui administrata dupa mese s-a dovedit a fi la fel de eficienta ca si medicatia traditionala pentru ameliorarea simptomelor de reflux acid.
In plus, intr-un studiu de 4 saptamani efectuat pe 96 de copii cu reflux acid, folosind concentrat de gutui alaturi de medicamentele traditionale simptome imbunatatite - cum ar fi varsaturile, aversiunea alimentara, durerea abdominala - intr-o masura mai mare decat administrarea medicamentului singur.
7. Poate proteja impotriva anumitor reactii alergice
Gutuile pot atenua diferite simptome alergice prin suprimarea activitatii anumitor celule imune responsabile de reactii alergice.
Gencydo, un medicament alergic comercial, combina sucul de lamaie si extractul de fructe de gutui. Cateva studii mici sustin capacitatea sa de a preveni si trata reactiile alergice usoare, cum ar fi curgerea nasului si astmul.
8. Poate sustine functia imunitara adecvata
Gutuile pot sprijini sistemul imunitar.
Mai multe studii arata ca are proprietati antibacteriene care pot ajuta la prevenirea cresterii exagerate a anumitor bacterii daunatoare, cum ar fi E. coli si S. aureus.
In plus, o singura gutuie ofera 15% din nevoile zilnice de vitamina C , care este esentiala pentru un sistem imunitar sanatos si functional.
Un fruct ofera, de asemenea, 6-8% din recomandarea zilnica pentru fibre. Aportul adecvat de fibre ajuta bacteriile sanatoase care traiesc in tractul digestiv, cunoscute colectiv sub numele de microbiom intestinal.
Gutuile contin vitamina C si fibre, doi nutrienti care sustin un sistem imunitar sanatos. De asemenea, pot avea proprietati antibacteriene.
Cum se mananca gutuile?
Spre deosebire de fructele mai populare, gutuiele sunt rareori consumate crude.
Astfel, majoritatea iubitorilor de gutui sunt de acord ca fructul este cel mai bine consumat gatit.
Dupa felierea unei gutui, asezati-o intr-o oala cu apa si o cantitate mica de zahar, lasand-o sa fiarba pana cand aceasta se inmoaie. De asemenea, puteti experimenta adaugand condimente precum vanilie, scortisoara, ghimbir, etc.
Mai mult, puteti face gem de gutui. Cu toate acestea, ar trebui sa aveti in vedere continutul de zahar, deoarece gemul tinde sa fie bogat in zahar.
Boli intalnite la gutui:
1. Patarea Frunzelor:
O boala fungica ce este o problema in anotimpurile ploioase, cauzand pete severe pe frunze si caderea prematura a acestora, in timp ce fructele pot fi, de asemenea, patate si ele.
Va recomandam fungicidul Topsin 500 SC ,1 L
2. Putregaiul
Putregaiul maroniu este o boala fungica ce provoaca putregai de culoare inchisa, raspandita in fructe, uneori cu puncte albe de ciuperci la suprafata. De obicei, este mai rau in verile ploioase.
Va recomandam Dithane M 45, 200 g
Cum se culeg gutuile:
Fructele sunt gata de recoltat in octombrie sau noiembrie, cand au trecut de la culoarea galben deschis la auriu si sunt extrem de aromate.
Alegeti gutuile, depozitati-le intr-un loc racoros, uscat si intunecat pe tavi de mica adancime. Lasati fructele sa se maturizeze timp de sase saptamani inainte de utilizare - se vor pastra pana la trei luni.
Ce gust are?
Gutuia cruda este extrem de astringenta. Dincolo de gustul sau, gutuia este greu de mancat, coaja este dura, ,miezul este dur si are un gust destul de acru. Odata gatit, fructul devine mai moale si mai dulce. O gutuie coapta are o aroma puternica, aproape ca un fruct tropical sau un miros puternic, pe baza de vanilie.
Nutrienti:
Gutuia este relativ bogata in carbohidrati. Fructul este o sursa buna de vitamina C, fosfor si potasiu. Este, de asemenea, cunoscuta a fi o sursa bogata de zinc, cupru, fier si fibre dietetice.
Pentru mai multe tipuri de Pomi fructiferi si ingrijirea acestora va invitam sa cititi si articolul despre Castan.