Hibiscus
Hibiscus
Hibiscus sunt plante arbustive, foarte aratoase, care produc flori de dimensiuni mari asemanatoare trompetei intr-o gama larga de culori, in functie de soiul cultivat.
Desi exista zeci de specii, exista doua tipuri principale - arbusti de foioase in aer liber rezistenti (in principal soiuri de Hibiscus syriacus ) si plante vesnic verzi de interior (in principal soiuri de Hibiscus rosa-sinensis ).
Soiurile de hibiscus din interior au o perioada lunga de inflorire - in jurul lunii mai pana in octombrie - dar pot fi putin dificile pentru a continua sa creasca si sa infloreasca de la an la an, daca nu li se ofera conditiile potrivite.
Soiurile rezistente, in aer liber, sunt mult mai usor de intretinut si, cu conditia sa primeasca multa lumina, vor produce flori minunate timp de multi ani.
Unde se planteaza Hibiscus:
Afara
Hibiscus are nevoie de o pozitie in plin soare, de preferinta protejat de vanturile puternice si reci. Prefera un sol bine drenat, care ramane umed in timpul verii.
Interior
Hibiscusul din interior are nevoie de o pozitie in lumina buna, stralucitoare, dar protejat de lumina directa a soarelui, vara. Prefera o atmosfera umeda si are nevoie de o temperatura minima de 7-10 deg C.
Nu sunt prea agitati in ceea ce priveste compostul, orice compost bun de ghiveci care se scurge eficient este potrivit. Plantele pot fi mutate in aer liber vara intr-o pozitie protejata de lumina directa a soarelui, dar trebuie aduse inapoi in interior in toamna inainte ca temperaturile sa ajunga la 10 deg C.
Ingrijire Hibiscus:
Afara
In primavara, dati-le o hrana buna, de exemplu una granulara bogata in potasiu.
Mulcirea solului va ajuta la mentinerea nivelului de umiditate a solului si la reducerea cresterii buruienilor.
Hibiscusul plantat in aer liber nu are nevoie de taiere regulata sau de rutina. In februarie / martie, eliminati orice tulpini muribunde, bolnave sau deteriorate, plus orice tulpini excesiv de congestionate sau incrucisate si oricare care cresc in directia gresita sau nedorita.
Interior
Udati in mod regulat cand plantele sunt in perioada de dezvoltare (aprilie-septembrie), dar mai usor cand sunt inactive (toamna si iarna). Lasati partea de sus a compostului sa se usuce usor inainte de a uda din nou.
Hraniti cu un lichid bogat in potasiu, hraniti la fiecare 10-14 zile in timpul sezonului de crestere, de la primavara pana la inceputul toamnei, mai ales cand sunt in floare.
Puteti pastra planta compacta, stufoasa si inflorita bine cu taierea anuala. In februarie / martie, scurtati ceea ce s-a dezvoltat pe parcursul anului precedent pentru a produce un cadru principal de ramuri, care vor produce apoi lastari. Lastarii lungi nedoriti pot fi taiati la 5-7,5cm de la baza lor si lastarii subtiri care nu infloresc.
Daunatori care pot aparea la Hibiscus:
Afide: Acestea se deplaseaza de la planta la planta, pot fi gasite in colonie pe partea din spate a frunzei. Acestea se hranesc cu sucul celular, in acest fel ofilind-o.
Va recomandam sa utilizati insecticidul Mavrik 2 F, un insecticid piretroid de ultima generatie, ce contine substanta activa Tau-fluvalinat, obtinuta dintr-un aminoacid denumit valina, care se gaseste in cazeina din lapte.
Musculita alba: Aceasta poate fi observata pe frunze si lastari, in colonii, perioada in care apare este vara.
Va recomandam pentru combaterea musculitei albe de sera utilizarea Actellic 50 EC, un insecticid pentru combaterea daunatorilor.
O boala care poate aparea la Hibiscus este:
Fainarea: Aceasta ciuperca poate ataca toate organele aeriene ale plantei, pe suprafata frunzelor de la baza se poate observa o pasla de culoare alba. Plantele care sunt atacate de aceasta boala pot fi oprite din procesul de dezvoltare.
Pentru a combate fainarea folositi fungicidului Ortiva Top, actioneaza asupra unui spectru larg de boli, cu efect preventiv si curativ, prin activitate de contact, translaminara in planta si sistemica.
Va invitam sa cititi si articolul despre Gutui Japonez.