Hibiscus de gradina: cele mai bune metode de ingrijire


hibiscusul

Hibiscus syriacus: O calatorie in timp prin gradinile lumii

Hibiscus syriacus, cunoscut popular ca zamosita sau hibiscus de gradina, este o planta ornamentala apreciata pentru florile sale mari si colorate. Desi numele sugereaza o origine siriana, istoria acestei specii este mult mai complexa si fascinanta.

Originar din Asia de Est, hibiscusul syriacus a fost cultivat si admirat in China inca din cele mai vechi timpuri. Chinezii au fost primii care au descoperit potentialul ornamental al acestei plante si au dezvoltat numeroase soiuri cu flori de diferite culori si forme. Prin intermediul Drumului Matasii, hibiscusul a ajuns in Orientul Mijlociu, iar mai tarziu in Europa, unde a fost introdus in gradinile monastice si ale aristocratiei.

Denumirea de "syriacus" a fost atribuita hibiscusului in secolul al XVIII-lea, dupa ce botanistul suedez Carl Linnaeus a descris o varietate a acestei plante care era cultivata in gradinile din Siria. Desi aceasta denumire nu reflecta originea reala a speciei, ea a ramas pana in zilele noastre.

Hibiscusul syriacus este un arbust foios, rezistent, usor de cultivat si apartine familiei Malvaceae, la fel ca bumbacul si balacita. Florile sale mari si spectaculoase au o structura complexa, cu cinci petale unite la baza, numeroase stamine unite intr-un tub central si un pistil lung. Culorile florilor variaza de la alb si roz la rosu si violet, iar unele soiuri au flori duble sau semiduble.

In prezent, hibiscusul syriacus este una dintre cele mai populare plante ornamentale din lume. Este cultivat in gradini, parcuri si pe marginea drumurilor, atat ca planta solitara, cat si in grupuri. Numeroase soiuri au fost create de-a lungul timpului, cu flori de diferite culori, dimensiuni si forme. Hibiscusul syriacus este apreciat pentru florile sale abundente si de lunga durata, precum si pentru rezistenta sa la seceta si poluare.

Stiai ca?

In diferite culturi, hibiscusul a fost asociat cu o varietate de semnificatii. De exemplu, in Hawaii, florile de hibiscus sunt considerate un simbol al frumusetii feminine si sunt folosite pentru a crea ghirlande si lei. In unele culturi asiatice, hibiscusul este asociat cu faima si bogatia.

hibiscusul

Hibiscus syriacus este o planta extrem de adaptabila, capabila sa supravietuiasca in conditii climatice variate, de la caldura excesiva la ingheturi moderate. Aceasta rezistenta i-a permis sa se raspandeasca in intreaga lume si sa se adapteze la diferite tipuri de sol.

Pe langa rolul sau ornamental, hibiscusul syriacus are si alte utilizari. Florile si frunzele unor specii de hibiscus sunt comestibile si sunt utilizate in prepararea ceaiurilor, salatelor si a altor feluri de mancare. De asemenea, din unele specii de hibiscus se extrage o fibra textila similara bumbacului.

Hibiscusul a fost folosit de secole in medicina traditionala pentru tratarea unei varietati de afectiuni, precum tuse, inflamatii si probleme digestive. Florile si frunzele acestei plante contin compusi cu proprietati antioxidante, antiinflamatorii si antibacteriene.

Exista o legenda care spune ca florile de hibiscus se inchid noaptea ca si cum ar adormi. Desi nu toate soiurile de hibiscus au acest comportament, aceasta legenda a contribuit la popularitatea acestei plante si la asocierea ei cu notiunea de frumusete efemera.

Hibiscus syriacus in gradina ta

Plantarea hibiscusului syriacus, o specie apreciata pentru florile sale spectaculoase si rezistenta sa, necesita o abordare atenta si cunoasterea unor principii de baza ale horticulturii. Alegerea momentului potrivit, pregatirea corespunzatoare a solului si respectarea unor tehnici specifice sunt esentiale pentru a asigura o prindere rapida si o dezvoltare sanatoasa a plantei.

  • Momentul optim pentru plantare:

Perioada ideala pentru plantarea hibiscusului syriacus este primavara, dupa ce pericolul ingheturilor tarzii a trecut. In acest moment, planta se afla intr-o faza activa de crestere si va putea sa se adapteze mai usor la noul mediu. Cu toate acestea, plantarea poate fi efectuata si toamna, cu conditia ca planta sa fie protejata corespunzator in timpul iernii.

  • Pregatirea solului:

cropmax ingrasamant organic plante

Hibiscusul syriacus prefera solurile fertile, bine drenate si cu o expunere la soare directa sau partiala. Inainte de plantare, este recomandat sa sapati o groapa de dimensiuni generoase, de aproximativ doua ori mai mare decat radacina plantei. Pe fundul gropii se poate adauga un strat de compost (Vermicompost Wurmgold Dunger) sau ingrasamant organic (Cropmax) pentru a imbunatati fertilitatea solului.

  • Plantarea hibiscusului de gradina:

Pentru sparaea gropii va recomandam utilizarea unor plantatoare si cultivatoare, pe care le gasiti in diferite versiuni pe site-ul Garden Farm, alaturi de alte unelte utile cum ar fi, dispozitiv de smuls buruieni sau afanator, care vor reduce efortul depus.

unelte de gradina

Planta se introduce in groapa pregatita in prealabil, astfel incat gulerul radacinii sa fie la nivelul solului. Dupa plantare, se taseaza usor solul in jurul radacinilor si se uda abundent. Pentru a preveni evaporarea apei si pentru a proteja radacinile, se poate aplica un strat de mulci organic in jurul plantei.

In primele saptamani dupa plantare, este important sa se mentina solul umed, dar nu imbibat cu apa. Udarile regulate vor ajuta planta sa-si dezvolte un sistem radicular puternic si sa se adapteze la noul mediu.

De asemenea, se recomanda aplicarea unui ingrasamant lichid specific pentru plante cu flori, la intervale regulate, pentru a stimula inflorirea.

  • Taiere si intretinere

hibiscus syriacus ingrijire

Taierea hibiscusului syriacus este o operatiune importanta pentru a mentine planta intr-o forma compacta si pentru a stimula inflorirea. Taierea se poate efectua primavara devreme, inainte de inceperea vegetatiei sau imediat dupa inflorire, cu ajutorul unei foarfeci speciale pentru ramuri de la Fiskars. Se elimina ramurile uscate, bolnave sau deteriorate, precum si ramurile care se incruciseaza sau cresc in interiorul tufei.

- Taierea de formare se aplica in primii ani de viata ai plantei, pentru a-i da o forma compacta si echilibrata. Se scurteaza ramurile cu aproximativ o treime din lungime, stimuland astfel ramificarea si dezvoltarea unor ramuri laterale puternice.

- Taierea de intretinere se efectueaza anual, dupa inflorire, pentru a indeparta ramurile uscate, bolnave sau rupte, precum si pentru a mentine planta la dimensiunea dorita.

- Taierea de rejuvenare se aplica plantelor batrane sau neglijate, pentru a le reda vigoarea si pentru a stimula aparitia de noi lastari. Se elimina aproximativ o treime din ramurile batrane, taiandu-le la nivelul solului.

foarfeca pentru pomi

Sfaturi suplimentare:

  • Taierea toamna tarziu sau iarna poate expune planta la inghet si poate provoca daune.
  • Taierea prea mult: Eliminarea unei cantitati prea mari de ramura poate slabi planta si poate intarzia inflorirea.
  • Nedezinfectarea instrumentelor: Instrumentele nedezinfectate pot transmite boli de la o planta la alta.

Udarea hibiscusului trebuie sa fie echilibrata

Frecventa si momentul udarii hibiscusului de gradina sunt influentate de o serie de factori, precum tipul de sol, clima, varsta plantei si sezonul. In general, hibiscusul prefera un sol umed, dar nu imbibat cu apa. Udarea excesiva poate duce la putrezirea radacinilor, in timp ce seceta poate afecta inflorirea si dezvoltarea plantei.

hibiscus syriacus udare si ingrijire

Cand si cat sa udam hibiscusul:

  • Primavara si vara: In aceste perioade, hibiscusul are nevoie de o udare mai frecventa, in special in zilele calde si uscate. Solul trebuie sa fie mentinut usor umed, dar nu imbibat. Este recomandat sa udati seara, pentru a permite apei sa patrunda in sol si pentru a reduce evaporarea.
  • Toamna si iarna: In aceste perioade, udarea se reduce semnificativ, deoarece planta intra intr-o perioada de repaus vegetativ. Este suficient sa udati hibiscusul o data pe saptamana, sau chiar mai rar, in functie de conditiile meteorologice.
  • Inainte de a uda, verificati umiditatea solului cu degetul. Daca primii cativa centimetri de sol sunt uscati, este timpul sa udati. Evitati udarea superficiala, deoarece radacinile hibiscusului se extind in adancime.

aspersoare gazon

Mai multe sisteme de udare si aspersoare pentru gradina regasiti in gama de la Fiskars, de pe site-ul Garden Farm.

Ce boli si daunatori afecteaza hibiscusul de gradina?

Hibiscusul de gradina, desi este o planta rezistenta, poate fi afectat de cateva boli comune, cele mai frecvente fiind rugina, fainarea, patarea frunzelor, putregaiul radacinilor si virusuri. Pentru a combate aceste boli exista mai multe solutii, printre care Topas 100 EC (fungicid sistemic local), Thiovit Jet 80 WG (fungicid de contact), Switch 62.5 WG (fungicid cu spectru larg de combatere al bolilor plantelor de cultura), Karathane Gold 350 EC, Melody Compact 49 WG (fungicid sistemic si de contact), Funres (fungicid bio).

Cum recunoastem atacul daunatorilor?

- Verifica periodic daca apar deformari ale frunzelor, pete, incretituri, gauri, substante lipicioase sau prezenta insectelor.

- Observa partea inferioara a frunzelor: Multi daunatori se ascund pe partea inferioara a frunzelor.

- Verifica mugurii florali: Afidele si alti daunatori pot ataca si mugurii florali, impiedicand inflorirea.

Cei mai cunoscuti daunatori ai hibiscusului sunt:

dauantori hibiscus

  • Afidele: Aceste insecte mici, de obicei verzi sau negre, se hranesc cu seva plantei, deformand frunzele si transmitand boli virale.
  • Paduchii lanosi: Acesti daunatori lasa in urma o substanta alba, pufoasa, care acopera tulpini si frunze, slabind planta.
  • Acarienii: Sunt foarte mici si greu de observat cu ochiul liber. Atacul lor provoaca ingalbenirea si caderea frunzelor.
  • Omizile: Diverse specii de omizi se hranesc cu frunzele hibiscusului, lasand in urma scheletele frunzelor.
  • Tripsio: Aceste insecte mici, zburatoare, provoaca decolorarea si deformarea frunzelor si florilor.
  • Melcii si limacsii: Aceste moluste se hranesc cu frunzele si florile, lasand in urma urme stralucitoare si gauri neregulate.

Insecticide recomandate: Mavrik 2 F, Mospilan 20 SG, Decis Expert 100 EC, Movento 100 SC, Kabon (insecticid BIO pe baza de uleiuri vegetale).

Mai multe insecticide impotriva daunatorilor ce ataca hibiscusul gasiti pe site-ul Garden Farm, alaturi de solutii nutritive care sa va protejeze plantele din gradina.

Pentru o diversitate mai mare in gradina, iti recomandam si articolul Cum se ingrijeste corect Rhododendronul: Ghid complet, in care vei afla tot ce trebuie sa stii despre Rhododendron.