Hibiscus rosa-sinensis
Exista cateva sute de specii in genul Hibiscus. Hibiscus rosa-sinensis mai poate fi gasit si sub denumirea de trandafir chinezesc. Florile magnifice pot dura doar o zi, dar culorile, dimensiunea si numarul lor compenseaza acest interludiu prea scurt.
Exista sute de soiuri de hibiscus disponibile, fiecare avand nevoi culturale usor diferite. Unele soiuri ar putea fi mai tolerante la frig sau cresc mai mici.
Specificatiile plantelor
Hibiscus rosa-sinensis sunt cultivatori vigurosi cunoscuti pentru florile lor frumoase. Dimensiunea lor in variaza de la 30 de cm pana la 2 metri inaltime si 90-180 cm latime.
De ce au nevoie Hibiscus rosa-sinensis pentru a se dezvolta excelent?
Utilizari
Hibiscus rosa-sinensis sunt cunoscute pentru frunzele lor verzi lucioase si florile mari care prezinta o culoare superba. Plantele pot fi cultivate in ghivece.
Lumina - Hibiscus rosa-sinensis (trandafirul chinezesc)
In general, cu cat Hibiscus rosa-sinensis primeste mai mult lumina, cu atat mai bine. Hibiscus rosa-sinensis prefera zonele insorite, dar va tolera si zonele partial umbrite. Cu cat Hibiscus rosa-sinensis (trandafirul chinezesc) sta mai mult in umbra, cu atat mai mult va produce flori de dimensiuni mici. In anotimpul de iarna, incercati sa plasati Hibiscus rosa-sinensis langa o fereastra orientata spre sud sau vest.
Tunderea - Hibiscus rosa-sinensis
Hibiscus rosa-sinensis necesita putina taiere in timpul sezonului de crestere, cu exceptia cazului in care spatiul este o problema. Taiati planta cu aproximativ jumatate la inceputul primaverii pentru a mentine o forma frumoasa si a incuraja cresterea. Tunderea mai frecventa si mai usoara poate fi necesara pe tot parcursul anului pentru hibiscus care se cultiva in interior.
Udare - Hibiscus rosa-sinensis (trandafirul chinezesc)
Hibiscus rosa-sinensis nu tolereaza seceta prea mult timp si prefera sa fie udata regulat. Dupa plantare in pamant, este important ca Hibiscus rosa-sinensis sa fie udata suplimentar in primul an, dupa cum este necesar, pana cand planta este bine stabilita. Cand transplantati, alegeti un recipient care este dimensionat pentru planta. Un ghiveci prea mare sau prea mic va face dificila mentinerea plantei udata corespunzator. Verificati planta zilnic. De-a lungul timpului, veti cunoaste necesitatile plantei pentru apa si veti face ajustari in functie de cat de conditiile meteorologice.
Rezistenta - Hibiscus rosa-sinensis
Este important sa ne amintim ca Hibiscus rosa-sinensis este o planta topicala si necesita temperaturi ridicate pentru a supravietui. Hibiscus rosa-sinensis prefera temperaturi peste 10-15 grade Celsius. Hibiscus rosa-sinensis nu rezista la temperaturi foarte scazute.
Iernarea - Hibiscus rosa-sinensis
Cand sunt in ghiveci, aceste plante pot fi iernate usor aducandu-le in interior. Cercetati daunatorii si bolile inainte de a le aduce in interior si tratati-le dupa cum este necesar. Taierea Hibiscus rosa-sinensis pe tot parcursul iernii este necesara pentru a pastra o forma compacta. Se recomanda o taiere suplimentara inainte de a iesi din nou in primavara. Trandafirul chinezesc necesita mai putina udare in lunile mai reci.
Ingrasamant - Hibiscus rosa-sinensis (trandafirul chinezesc)
Hibiscus rosa-sinensis necesita ingrasamant, mai ales daca este cultivat in ghivece. Ingrasamintele care au eliberare lenta sunt cea mai usoara modalitate de a mentine plantele hranite cu substante nutritive pe tot parcursul sezonului de crestere. Ingrasamantul lichid cu un numar mediu ridicat (fosfor) aplicat in timpul verii poate incuraja inflorirea mai puternica si mai mare. Fierul este un nutrient care ar putea fi necesar sa fie suplimentat din cand in cand. Fertilizarea regulata la Hibiscus rosa-sinensis (trandafirul chinezesc) este necesara din primavara pana toamna, dar poate fi redusa in timpul lunilor de iarna. Puteti opri complet fertilizarea atunci cand plantele ierneaza, cu exceptia cazului in care vedeti deficiente de nutrienti. Va recomandam un ingrasamant profesional pentru plante ornamentale Osmocote!
Daunatori - Hibiscus rosa-sinensis
Cu ajutorul insectelor si pasarilor benefice, plantele sanatoase in aer liber pot combate de obicei majoritatea problemelor daunatoare. Afidele, tripsii si acarienii sunt principalii daunatori insa mai putem vorbii si despre, musculita alba (in cazul in care cultivati Hibiscus rosa-sinensis in interior).
Pentru a scapa de afide puteti folosi insecticidul karate Zeon. Tripsii sunt insecte foarte daunatoare si pot provoca daune considerabile insa puteti scapa de tripsi folosind insecticidul Actellic 50 EC. Pentru a scapa acarieni puteti folosi un insecticid acaricid Vertimec 1.8 EC. Aparitia musculitei albe poate fi combatuta folosind un insecticid precum Kabon.
Boli - Hibiscus rosa-sinensis
Hibiscus este cunoscut ca fiind susceptibil la cateva boli cum ar fi rugina sau putregaiul cenusiu. Puteti combate rugina folosind fungicidul Topas 100 EC. Pentru a combate aparitia putregaiului cenusiu folositi un fungicid precum Zytron.
Citeste si articolul despre Tradescantia.