SFATURI IDEALE PENTRU HORTENSIE
CUM INGRIJIM O HORTENSIEI
Putini arbusti infloriti arata atat de frumos in gradina dvs. ca o hortensie. Aceste plante extradordinare produc flori frumoase pe tot parcursul verii, aducand viata si culoare gradinii tale. In timp ce exista foarte multe soiuri de hortensii care infloresc in perioade diferite ale anului, culori, forme si dimensiuni, va recomandam cateva sfaturi esentiale de ingrijire.
PLANTAREA HORTENSIILOR
In primul rand, pentru a va asigura ca hortensia dvs continua sa aiba an de an flori abundente, trebuie sa selectati locul potrivit unde se poate planta. Hortensia necesita anumite tipuri de solului, expunere si proceduri de plantare pentru a va oferi acea culoare uimitoare, deci alegeti zona unde o plantati cu atentie. Prefera solul bogat in nutrienti, ambalat cu materiale organice sau ingrasamant Osmocote PRO, un drenaj excelent si spatiu pentru dezvoltare. Solul ar trebui sa fie putin umed, deoarece solurile udate excesiv duc adesea la putrezirea radacinilor. Daca solul in care doriti sa plantati este argilos, luati in considerare amestecarea cu putina turba, inainte de plantare pentru a-l imbogati.
Avand in vedere ca aceasta planta este iubitoare de soare si lumina, dar moderat, trebuie sa stiti ca hortensia poate rezista perioadelor lungi de expunere la soare. In partile nordice ale tarii, hortensia ar putea prospera insoare toata ziua dar atentie la zilele foarte friguroase. Va recomandam umbra partiala ca loc optim pentru majoritatea soiurilor pentru a produce cele mai bune flori. Evitati neaparat sa plantati sub copaci, deoarece tind sa traga umezeala si substantele nutritive din sol de care hortensiile au nevoie pentru a supravietui. Umbra completa si lipsa de lumina inhibade, cresterea adecvata.
Cel mai indicat este sa plantati hortensia primavara sau toamna cel tarziu in luna octombrie. Plantarea in toamna permite plantei mai mult timp sa se stabileasca in sol inainte de a veni timpul sa infloreasca. Evitati sa plantati aproape de rasarit sau apus datorita soarelui in exces. Cand va pregatiti pentru plantare, lasati spatiu suficient pentru ca hortensia sa ajunga la dimensiunea necesara. Alegeti o zona din partea de nord sau de sud in apropierea casei pentru acces la lumina si soare.
CUM PLANTAM HORTENSIA
Sapati o gaura de 2 ori mai mare decat ghiveciul si puneti inainte un pamant fin.
Creati o movile usoare pentru a imbunatati drenajul.
Slabiti radacinile stranse inainte de a planta in pamant.
Completati la jumatatea pamantului cu sol, apoi apa. Completati restul cu pamant.
Udati foarte bine dupa ce ati plantat hortensia
Daca plantati mai multe hortensii, lasati un spatiu de 2-3 m intre trunchi.
SFATURI DE INGRIJIRE
Odata ce ati plantat hortensia, va avea nevoie de o ingrijire mai atenta pana se stabilizeaza radacina si ce planta se prinde.
Asadar, dupa plantare, trebuie sa folositi un ingrasamant foliar de calitate, cum ar fi CROPMAX si un fungicid, de preferat TOPSIN.
Sa discutam aceste sfaturi de ingrijire separate:
- UDARE
Dupa plantare si dupa ce ati aplicat un ingrasamant pentru hortensie de la OSMOCOTE, trebuie sa udati constant in primul an planta, mai ales in perioade de seceta, deoarece frunzele se vor ofili daca pamantul este lasat uscat.
In timpul sezonului de crestere, si anume vara, uda foarte bine si des hortensia ca de 2 ori saptamana. Daca udati ziua, nu udati frunzel deoarece vor arde. Deoarece hortensia prefera soarele cald de dimineata, consideram ca este benefic sa udam dimineata devreme sau seara tarziu, astfel incat soarele fierbinte sa nu le usuce. Daca observati ca frunzele incep sa se ofileasca, incercati sa udati mai des.
- FERTILIZAREA HORTENSIILOR
Dupa cum am mentionat mai sus este indicate sa folosim un ingrasamant de calitate, cu eliberare controlata, granular, care se aplica de 2 ori pe an de la firma OSMOCOTE. Udati intotdeauna bine inainte si dupa aplicare. Nu fertilizati in toamna, deoarece planta dvs. ar trebui sa se pregateasca pentru stagnare.
- TUNDERE SI BOLI
Deoarece hortensia este o planta foarte placuta, se tunde de obicei mai rar si foarte putin. Desi anumite soiuri necesita metode specifice de taiere, in general ar trebui sa eliminati doar florile si tulpinile moarte. Puteti sa va formati arbustul, de asemenea, pentru a-i permite spatiu sa respire daca creste langa un gard sau casa.
Hortensia poata sta inflorita chiar si pana in toamna daca o ingrijiti cum trebuie. Tunderea din abundenta duce la mai putine infloriri, dar la lastari numerosi, in timp ce taierea mai putin are efectul opus. Tunderea trebuie facuta primavara sau toamna. Dupa aproximativ 5 ani, aproximativ 1/3 din tulpinile mai vechi ale plantei ar trebui taiate la sol in fiecare vara pentru a incuraja o noua crestere.
Este posibil sa vedeti mucegai, ofilire, rugina si pete pe Hortensia. Pur si simplu luptati impotriva acestor boli, ingrijind corespunzator planta. Daunatorii nu sunt o problema obisnuita, desi ar putea aparea din cand in cand. S-ar putea sa vedeti afide si acarieni, precum si gandaci japonezi pe o hortensie.
Pentru afide si gandaci japonezi folositi insecticid-ul MAVRIK si pentru acarieni folositi insecticid-ul VERTIMEC.
Aplicarea se face dimineata pana in ora 10 sau seara dupa ora 19-20. Temperatura la aplicare sa nu depaseasca 25-28 de grade.
Pentru MAVRIK – 1 fiola de 5 ml in 10 litri apa
Pentru VERTIMIC – 1 fiola de 10 ml in 10 litri de apa.
Se poate aplica combinate si 30 de ml de CROPMAX in 10 litri impreuna cu una din cele 2 insecticide de mai sus.
Fie ca sunteti incepator in ingrijirea hortensiilor, fie ca sunteti expert in gradinarit, daca aveti probleme cu ingrijirea hortensiei ne poti suna oricand sau vizita la sediul nostru.