Categorii

Hosta


Hosta

Hosta

Particularitati

Exista multe soiuri de diferite culori si dimensiuni de Hosta. Se potrivesc in atat de multe tipuri diferite de gradini (terasa, ghiveci, etc) si sunt rezistente la frig.

Majoritatea soiurilor tind sa aiba o intindere si o inaltime intre 30 si 90 de centimetri, dar soiurile mai mici sunt mai usor disponibile. Culorile frunzelor includ alb pestrit, verde lime si albastru-verde, pentru a va oferi cateva exemple. Textura si forma frunzelor de hosta sunt, de asemenea, diverse, variind de la netede si inguste pana la creste si in forma de inima.

Desi sunt cunoscute in principal pentru frunzisul lor atractiv, plantele produc, de asemenea, flori minunate de la inceputul verii pana la inceputul toamnei cu urmatoarele culori: roz, lavanda, albastru deschis sau alb. Colibri si alti polenizatori adora florile, iar florile pot fi chiar parfumate, in functie de varietate.

Cum se planteaza Hosta:

Cumparati hostas cu radacina sau plante in ghivece si plantati-le primavara sau toamna.

Hostas pot fi plantati in timpul sezonului de crestere de vara, dar vor avea nevoie de o atentie suplimentara (mai ales udare) pentru a se asigura ca nu cedeaza caldurii verii.

Hostas se descurca cel mai bine in zone insorite sau la partial umbra, dar va merge bine si la umbra totala.

Frunzele de dimensiuni mari ale lui Hosta nu se simt bine in direct in lumina soarelui.

Odata stabilite plantele de Hosta, pot suporta caldura verii si rezista la secete usoare.

Solul trebuie sa fie bine drenat si, in mod ideal, sa aiba un pH intre usor acid si neutru (6,5-7,0).

Sapati o gaura care este de aproximativ doua ori latimea si adancimea bilei radacinii plantei. Slabirea solului in zona de plantare va aduce beneficii radacinilor.

Asezati plantele in groapa astfel incat coroana (baza) plantei sa fie uniforma cu solul inconjurator si orice varfuri de frunze emergente sa fie vizibile la suprafata solului.

Daca cumparati hosta in ghiveci, plantati-le la acelasi nivel de sol ca in ghiveci.

Umeziti usor solul din jurul plantelor si udati pana cand solul este umed pentru a aseza radacinile.

Cum se ingrijeste Hosta:

Aplicati un ingrasamant bine echilibrat, cu eliberare lenta, dupa plantare sau cand cresterea apare in primavara. Va recomandam sa utilizati ingrasamantul profesional pentru plante ornamentale Osmocote.

Daca solul tinde sa se usuce rapid, luati in considerare plasarea mulciului in jurul plantelor pentru a ajuta la pastrarea umezelii, dar fiti constienti ca mulciul poate fi o ascunzatoare pentru limacsi.

Indepartati tulpinile de flori dupa inflorire pentru a incuraja o noua crestere.

Multe soiuri de hosta au o culoare frumoasa in toamna, asa ca lasati-le sa prospere pana cand inghetul isi face aparitia.

La sfarsitul toamnei , dupa cateva ingheturi, acestea se vor aplatiza si se vor inmuia. Va sugeram sa le taiati pentru a evita problemele legate de limacsi si boli. Curatati in jurul plantelor si indepartati frunzele maronii.

Daunatori care pot aparea la Hosta:

Limacsi: Acestia ataca numeroase plante ornamentale dar pot ataca si plantatiile de legume, producand gauri in frunze.

Pentru a scapa de acest daunator puteti utiliza capcane speciale.

Limax

Nematozii: Acestia sunt viermi de mici dimensiuni, microscopici. Larvele patrund in interiorul radacinilor, iar in timp ce se hranesc toxina pe care o secreta duc la hipertrofierea tesuturilor.

Ca tratament impotriva nematozilor va recomandam utilizarea Basamid Granule, sterilizant de sol, cu actiune nematocida, insecticida si fungicida.

Boli care pot aparea la Hosta:

Antracnoza: Aceasta este una dintre cele mai periculoase boli care va pot ataca plantatia, este favorizata de umiditate in general. Boala se manifesta sub forma unor pete de dimensiuni mici cu o culoare maronie.

Va recomandam utilizarea fungicidului Dithane M 45.

Va invitam sa cititi si articolul despre Hortensia.