Scapa de Hrisca urcatoare (Polygonum convolvulus)
Hrisca urcatoare (Polygonum convolvulus)
Hrisca urcatoare sau dupa numele stiintific Polygonum convolvulus este o buruiana dicotiledonata, anuala care se inmulteste cu ajutorul semintelor, avand o radacina fusiforma si ramificata. Hrisca urcatoare poate fi observata in solurile bogate in substante nutritive si care sunt moderat acide. Aceasta buruiana nu se poate dezvolta in zonele in care umiditatea este mare sau in zonele umbrite.
Hrisca urcatoare are seminte care germineaza din anul precedent formarii lor, adancimea ideala pentru geminare fiind la 1 maxim 5 centimetri. Temperatura ideala pentru ca semintele sa germineze este de 5 grade Celsius, dar acestea pot germina si la temperaturi de pana la 30 de Grade Celsius.
Hrisca urcatoare are cotiledoane oval-alungite ce au o lungime de 15-25 de milimetri, frunzele avand jumatati inegale.
Frunzele sunt cordate, pedunculate si au o culoare de verde intens, dar pot avea si tente de rosu. Primele 2 frunze vor aparea la maxim 2 saptamani de la rasarire.
Dupa 4-5 saptamani de la momentul rasaririi tulpinile buruienii Hrisca urcatoare incep sa se infasoare pe plantele din jur. In acest timp tulpinile se dezvolta cu circa 1-2 centimetri pe zi, iar radacinile se ramifica din ce in ce mai mult.
La 2 maxim 3 saptamani dupa momentul de rasarire Hrisca urcatoare este foarte sensibila la erbicide, fiind perioada optima in care puteti sa aplicati erbicide.
Dupa 6-7 saptamani de la momentul de rasarire, apar primele flori ce au dimensiuni mici si culori verzi spre roz.
Perioada de inflorire la Hrisca urcatoare are loc din luna iunie pana in septembrie, aceasta buruiana putand produce pana la 200 de seminte per planta.
Erbicide pe care le puteti folosi pentru a combate Hrisca urcatoare (Polygonum convolvulus):
Dicopur Top 464 SL - este un erbicid sistemic si selectiv care este omologat pentru a combate buruienile dicotiledonate anuale si perene.
Tomigan 250 EC – acesta este un erbicid pe care il puteti folosi pentru a scapa de buruienile din cultura de grau.
Citeste si articolul despre Iarba rosie.