Categorii

Ienupar (Juniperus) - Sfaturi, Ghid, Intretinere, Plantare

Lumina - Temperatura - Taiere - Sol


Ienupar

Ienupar (Juniperus) - Sfaturi, Ghid, Intretinere, Plantare

Particularitati - Ienupar:

Ienuparii sunt originari dintr-o gamă surprinzătoare de medii diferite, de la înaltimi reduse la cele extrem de înalte și de la deșerturi aride la tundre alpine și paduri tropicale temperate.

Se găsesc în regiuni din emisfera nordică din Europa, America de Nord, America Centrală, Asia, Africa și părți din Caraibe.

Acestia cresc atât de mult încât ienupărul comun ( J. communis ) este cea mai răspândită dintre toate coniferele și una dintre cele mai răspândite plante din lume.

Unul dintre motivele naturii lor prolifice este că acești arbuști pot face față condițiilor pe care multe alte plante nu le pot tolera, inclusiv seceta și temperaturile de îngheț, precum și solurile sărace, acide, nisipoase sau calcaroase.

Sunt considerați o „specie pionieră”, ceea ce înseamnă că sunt primii care colonizează medii sterile.

Ienufarul oferă peisajului un miros proaspăt pe care alți arbuști nu il pot oferii. Îngrijirea arbuștilor de ienupăr este ușoară, deoarece nu au nevoie constant de tăiere pentru a-și menține forma atractivă și a tolera condițiile adverse fără să se resimta. Federația Națională pentru Sălbăticie consideră arbuștii de ienupăr ca una dintre primele 10 plante pentru animale sălbatice, deoarece oferă o mulțime de hrană, adăpost de vreme grea și locuri de cuibărit pentru păsări. Există mai mult de 170 de soiuri cultivate de ienupăr, inclusiv acoperirea solului cu creștere redusă sau plantele tăiate, arbuști și copaci. Frunzele parfumate pot fi fie ace, fie solzi suprapusi. Unii arbuști au ambele tipuri de frunziș, deoarece frunzele încep ca ace și trec la solzi pe măsură ce se maturizează. Arbuștii de ienupăr sunt fie de sex masculin, fie femele. Un arbust mascul poate oferii polen mai multor femele.

ienupar

Cum să aveți grijă de ienupăr:

Plantați arbuști de ienupăr într-o locație insorita sau partial-umbrita. Când obțin prea multă umbră, ramurile se răspândesc într-un efort de a lăsa să intre mai multă rază solară, iar daunele formei lor nu pot fi reparate.

Acestia se dezvolta în orice tip de sol, atâta timp cât este bine drenat. Plantați ienupărul cultivat în ghivece în orice moment al anului. Săpați groapa de plantare la fel de adânc precum lungimea rădăcină și de două până la trei ori mai lat. Așezați arbustul în groapa astfel încât linia solului pe tulpină să fie uniformă cu solul din jur. Completați cu solul îndepărtat din groapa fără modificări. Tasati ferm în timp ce umpleți groapa pentru a îndepărta golurile de aer. Udați după plantare și adăugați sol suplimentar dacă pamantul pus in groapa se surpa. Udați arbuști tineri în timpul zilelor secetoase în primii doi ani. Ulterior, arbustul este tolerant la secetă și se poate conforma cu ceea ce oferă natura. Fertilizați arbustul cu îngrășăminte în primăvara anului după plantare și la fiecare doi ani după aceea.

Va recomandam utilizarea ingrasamantului profesional Osmocote.

Taiere Ienupar

Inmultire – Ienupar:

Din punct de vedere tehnic, este posibil să crești ienupăr din semințe, dar nu este recomandat.

Plantarea prin semințe necesita foarte mult timp de pregatire inainte de a fi plantat in gradina, iar procesul nu este ușor. Germinarea dureaza foarte mult, iar semințele necesită o perioadă lungă de stratificare.

Rețineți că, dacă doriți să recoltați fructele de padure, va trebui să înmulțiți sau să cumpărați un tip autofertil, sau atât un mascul, cât și o plantă femela.

Din butași

Butașii sunt cea mai buna metoda, ca să nu mai vorbim despre rapiditatea, de a vă reproduce arbuștii.

La începutul primăverii până la mijlocul primăverii, luați o portiune de 15 pana la 20 de centimetri dintr-o ramură din lemn de esență tare care are cel puțin 1 centimetru în diametru (purtați mănuși!).

După ce ați colectat butașii, tăiați partea inferioară a fiecăruia la un unghi de 45 de grade și îndepărtați frunzele din jumătatea inferioară.

Scufundați capătul tăiat într-un compus hormonal de înrădăcinare.

Fertilizarea

După șase luni de la plantare, oferiti-i tânărului arbust îngrășământ pentru a oferi plantei un impuls de dezvoltare.

Daunatori care pot aparea la Ienupar:

Afide: Acestea pot fi gasite sub forma de colonie in partea inferioara a frunzei. Daca acestia ataca intr-o forma avansata pot provoca stres plantei, ducand la moartea acesteia.

Ca tratament pentru combaterea afidelor puteti utiliza insecticidul Karate Zeon.

Paduchii testosi: Acestia sunt insecte ce pot fi indepartate cu mana, secreta o substanta transparenta si lipicioasa, iar aceasta face posibila aparitia fumaginei.

Pentru a scapa de paduchii testosi va recomandam sa utilizati Kabon, un insecticid bio formulat in stare lichida pe baza de uleiuri vegetale.

Va invitam sa cititi si articolul despre Ilex.

Produse recomandate

Kabon, 1 litru
149,99 Lei
Karate Zeon, 1 litru
338,80 Lei
-1%
Foarfeca universala pentru gradina, 25 cm S94, Fiskars