Ienuparii sunt originari dintr-o gama surprinzatoare de medii diferite, de la inaltimi reduse la cele extrem de inalte si de la deserturi aride la tundre alpine si paduri tropicale temperate. Ienuparul este plantat in mod ideal toamna pentru a asigura cresterea radacinilor si, astfel, asezarea corespunzatoare primavara. Cu toate acestea, puteti planta si primavara si uda putin mai mult la inceput.
Retineti ca ienuparul tolereaza practic toate tipurile de sol si se comporta exact la fel, indiferent daca conditiile sunt umede sau in timpul unei secete in general. Dar necesita un sol bine drenat, unde apa sa nu stagneze.
Ingrijirea ienuparului
Ingrijirea ienuparului este foarte usoara, deoarece practic nu necesita foarte multa atentie. Ienuparul este o conifera care se adapteaza la fel de bine la cresterea in pamant ca si la cresterea intr-un ghiveci de gradina pe o terasa sau balcon. Cautat pentru frunzisul dens si scoarta frumoasa, ienuparul atrage si prin faptul ca are o toleranta extrem de mare la toate tipurile de sol si la poluare . Cu o multime de soiuri si specii, exista o gama larga de forme si frunze diferite din care puteti alege pentru a decora de-a lungul marginilor.
Cum sa plantati ienupar:
Plantati in lunile mai blande de primavara sau toamna pentru a evita stresul provocat de caldura sau frig. Alegeti un loc insorit, cu un sol bine drenat. Puteti adauga in zona de plantare aproximativ 20% materie organica. Sapati o groapa de plantare de 2 pana la 3 ori mai lata decat diametrul radacinii.
Asezati planta in groapa, umpleti groapa de plantare cu pamant si tasati usor pentru a indeparta golurile de aer, asigurandu-va ca nu provocati daune radacinii. Udati bine o data sau de doua ori pe saptamana pana cand se stabileste.
Spatiul depinde de varietate si de modul in care sunt utilizate. Permiteti o distanta adecvata pentru a asigura o buna circulatie a aerului, ceea ce va face plantele mai putin susceptibile la boli fungice.
Ienupar - Taiere: Ienuparii nu necesita foarte multa taiere, astfel incat plantele sa isi pastreze aspectul natural. La inceputul primaverii, taiati toate ramurile moarte.
Ienupar - ingrasamant:
Cand sunt plantati in conditii optime, ienuparii au nevoie de putin sau deloc ingrasamant suplimentar. Daca doriti, aplicati un ingrasamant universal cu eliberare lenta la inceputul primaverii. Raspanditi ingrasamant in jurul zonei radacinii conform instructiunilor si udati bine.
In majoritatea regiunilor, ienuparii au nevoie de putina sau deloc de apa suplimentara odata stabiliti. Este mai probabil sa sufere de udare excesiva si boli care rezulta decat de prea putina udare.
Irigati exemplarele nou plantate in fiecare saptamana sau la doua saptamani pana cand radacinile s-au dezvoltat suficient si mentineti plantele umede in timpul perioadelor de seceta extrema si caldura.
Desi practic lipsite de griji atunci cand sunt plantate in conditiile potrivite, pot fi susceptibile la unii daunatori si boli daca nu sunt mentinute sanatoase. Problemele legate de insecte includ paienjenii acarieni. Nu plantati in apropierea merilor, deoarece ienuparul este expus riscului de rugina.
Pentru ienupar puteti folosi ingrasamant precum:
Osmocote Start 1 – 1.5 luni, click aici.
Ingrasamant Osmocote pentru plante ornamentale, click aici.
Osmocote Tablete, click aici.
Cateva soiuri de Ienupar:
Juniperus Chinensis (Ienuparul chinezesc)
Frunzele ienuparului chinezesc sunt asemanatoare cu ace atunci cand plantele sunt tinere. Acesta este unul dintre ienuparii cu toleranta buna la conditiile urbane, dar nu-i plac solurile umede. Acest soi de ienupar are o inaltime care poate varia si se dezvolta foarte bine in zone insorite.
Juniperus Communis (Ienupar comun)
Dupa cum sugereaza si numele, acest arbust de ienupar se gaseste in mod obisnuit in mare parte din lume. Se dezvolta bine atat in soluri alcaline, cat si acide, dar se poate adapta la multe locatii, cum ar fi locurile cu vant puternic.
J. communis este atat de comun incat poarta multe denumiri regionale comune, inclusiv ienupar pitic, ienupar comun de camp, ienupar de pamant, etc. Inaltimea ienuparului comun variaza foarte mult in functie de zona in care se dezvolta. Arbustul se maturizeaza de obicei la aproximativ 4.5 metri inaltime si poate ajunge uneori si la 9 metri inaltime.
Juniperus Horizontalis (Ienupar Tarator)
Ienuparul tarator functioneaza bine ca acoperitor de sol. Este foarte adaptabil si poate face fata multor soluri si situatii diferite. Conurile sunt fructe de padure alb-albastru cu un strat de ceara. Exista mai mult de 100 de soiuri ale acestei plante disponibile, inclusiv soiuri cu frunzis galben. La nivel regional, aceasta planta poate fi cunoscuta si sub numele de ienupar tarator. Ienuparul tarator poate ajunge la inaltimi de 30 - 60 de centimetric.
Jeniperus virginiana (Ienuparul de virginia)
Acesta este un copac vertical, cu frunzis albastru-verzui-inchis. Scoarta este de culoare cenusie pana la brun-roscat si adesea se sfarama in fasii vertical. Trunchiul este uneori canelat in partea de jos. Nu plantati acest copac in apropierea merilor, deoarece este o gazda pentru ciuperca ruginii merelor. Spre deosebire de multi ienupari, acest copac are o toleranta destul de buna la umiditate. Inaltimea la care poate ajunge ienuparul de virginia este de 9 pana la 12 metri.
Citeste si articolul despre Plantarea arborilor ornamentali!