Camelina sativa este o planta care face parte din familia Brassicaceae. C. sativa a fost cultivata in mod traditional ca si cultura oleaginoasa pentru a produce ulei vegetal si hrana pentru animale. Numeroase dovezi arheologice arata ca a fost cultivata in Europa de cel putin 3.000 de ani.
Caracteristici:
Ca planta anuala de vara sau de iarna, camelina creste la inaltimi de 30-120 cm, cu tulpini ramificate care devin lemnoase la maturitate. Frunzele sunt alterne pe tulpina, lanceolate, cu o lungime de 2-8 cm si o latime de 2-10 mm. Frunzele si tulpinile pot fi partial paroase. Florile sale abundente, cu patru petale, sunt de culoare galben pal.
Cultivare Camelina
Camelina este o cultura de sezon scurt (85-100 de zile) si creste bine in zona climatica temperata in soluri usoare sau medii. Camelina este, in general, insamantata primavara din martie pana in mai.
Se recomanda o rata de insamantare de 3-4 kg / ha, cu un interval de rand intre 12 si 20 cm. Adancimea de insamantare nu trebuie sa depaseasca 1 cm. Cu rate ridicate de insamantare, aceste rasaduri independente necompetitive devin competitive impotriva buruienilor datorita densitatii lor. Rasadurile se dezvolta devreme si pot rezista ingheturilor usoare in primavara. Este necesara o pregatire minima a patului de samanta pentru a stabili camelina.
De obicei, camelina nu are nevoie de interventii pe teren. Cu toate acestea, buruienile perene pot fi dificil de controlat. Se pot folosi unele erbicide specializate in seminte oleaginoase. Nu s-a gasit nicio insecta care sa provoace daune economice grave camelinei. Camelina are nevoie de putina apa sau azot pentru a inflori; poate fi cultivata pe terenuri agricole marginale. Cerintele de fertilizare depind de soluri, dar sunt in general sunt reduse. Poate fi folosit ca si cultura de rotatie pentru grau si alte cereale, pentru a creste sanatatea solului. Camelina poate prezenta, de asemenea, unele trasaturi alelopatice si poate fi cultivata in culturi mixte cu cereale sau leguminoase.
Camelina este recoltata si insamantata cu echipamente agricole conventionale, ceea ce face ca adaugarea la o rotatie a culturilor relativ usoara pentru fermierii care nu o cultiva deja.
Randamentele de seminte variaza in functie de conditii si pot ajunge la 2700 kg / ha.
Asolament - Camelina:
Pentru aceasta cultura cel mai recomandata este sa revina pe terenul pe care a fost infiintata dupa minim 3 ani. A introduce cultura de camelina in asolament reprezinta folosirea rationala a solului, astfel evitandu-se epuizarea si reducerea rezervei de boli si daunatori.
Camelina exploateaza cel mai bine terenurile pe care o fost cultivate legumele pentru boabe.
Fertilizare - Camelina:
Procesul de fertilizare la camelina este asemanator cu cel de la cultura de mustar sau in. Cel mai adesea este vorba despre 12 kg de azot la 100 kg de seminte. Atunci cand fertilizam cu azot concentratia de ulei in seminte va scadea usor.
Semanare - Camelina:
Pentru o semanare cat mai buna a semintelor si pentru evitarea imprastierii acestora trebuie sa semanati semintele in zilele in care vantul nu sufla cu putere.
In culturile de camelina de primavara este recomandata semanarea cat mai devreme, ideal dupa 15 martie. Pentru culturile de toamna semanarea se face inainte de inghet (aproximativ sfarsitul lunii octombrie).
Adancimea de semanat nu trebuie sa depaseasca un centimetru, iar pentru a putea evita riscul de imburuienare trebuie sa pastrati o distanta intre randurile de plante de aproximativ 10 cm.
Boli care pot aparea la camelina:
Putregaiul alb: Aceasta boala este favorizata de cantitatea mare de ploi din toamna, pot fi atacate chiar si plantele abia rasarite. Simptomele primare se pot observa pe tulpinile tinere, unde vor aparea pete de culoare galben-brune care pot inconjura tulpina. Pentru combaterea putregaiului alb puteti folosi fungicidul Pictor.
Mana: Simptomele primare le puteti observa la plantele care sunt in curs de dezvoltare, si au aparut din seminte infectate. Frunzele sunt de dimensiuni mici, incretite si au radacinile slab dezvoltate. Pentru a putea combate mana puteti folosi fungicidul Folpan 80 WDG.
Fainare - Pentru a combate aparitia fainarii puteti folosi fungicidul Topas 100 EC.
Hernia radacinilor - Puteti observa pe radacini umflaturi, apoi acestea devin moi si intr-un final putrezesc. Aceasta boala poate fi recunoscuta usor, simptomele acesteia putand fi vizibile pe flori si radacina. Combaterea acestei boli se face inlaturand plantele infestate.
Daunatorii care pot afecta cultura de camelina:
Gandacul lucios: In Romania poate fi observat foarte des in zonele in care ploile sunt abundente. Gandacii luciosi ajunsi in stadiul de adulti sunt de dimensiuni mici, aproximativ 2,5 mm, de culoare negru-verzui metalic si au antene in forma de picior. Puteti scapa de gandacul lucios folosind insecticidul Karate Zeon 50 CS.
Viespea rapitei - se mai numeste si viespea cu fierastrau a rapitei, omida acesteia ataca des provocand pagube in culturile de rapita. Puteti combate viespea rapitei folosind insecticidul Mospilan 20 SG.
Citeste si articolul despre Zamioculcas.