Ingrasaminte foliare: Ce sunt si cum se folosesc


ingrasamant foliar

Ingrasamintele foliare: o sursa rapida de nutrienti

Ingrasamintele foliare reprezinta o metoda eficienta de a furniza plantelor nutrientii necesari pentru o crestere sanatoasa si viguroasa. Spre deosebire de ingrasamintele aplicate in sol, acestea sunt absorbite direct prin frunze, permitand o asimilare mult mai rapida a elementelor nutritive. Aceasta metoda este deosebit de utila in situatiile in care plantele prezinta deficiente nutritionale acute sau cand conditiile de sol nu permit o absorbtie eficienta a nutrientilor prin radacini.

Beneficii ale fertilizarii foliare:

Utilizarea ingrasamintelor foliare aduce o serie de avantaje atat pentru plante, cat si pentru cultivator. In primul rand, acestea permit o corectare rapida a deficientelor nutritionale, ceea ce se traduce intr-o imbunatatire a starii generale a plantelor si o crestere a productiei. De asemenea, ingrasamintele foliare pot fi utilizate pentru a stimula inflorirea si fructificarea, precum si pentru a imbunatati rezistenta plantelor la stresul abiotic (seceta, caldura, frig) si biotic (boli, daunatori).

  • Cum actioneaza ingrasamintele foliare?

Ingrasamintele foliare contin nutrienti esentiali pentru plante, precum azot, fosfor, potasiu, microelemente si alte substante bioactive. Odata aplicate pe frunze, aceste substante patrund in tesuturile vegetale prin stomate si cuticula, fiind apoi transportate in intreaga planta. Astfel, se asigura o distributie uniforma a nutrientilor si o utilizare eficienta a acestora.

  • Cand se aplica ingrasamintele foliare?

Momentul optim pentru aplicarea ingrasamintelor de tip foliar depinde de specia de planta, stadiul de dezvoltare si de conditiile de mediu. In general, se recomanda aplicarea acestora in perioadele de crestere activa a plantelor, dimineata sau seara, cand temperatura este moderata si umiditatea relativa a aerului este ridicata. Este important sa se evite aplicarea ingrasamintelor foliare in timpul orelor de amiaza, cand radiatia solara intensa poate provoca arsuri pe frunze.

  • Precautii in utilizarea ingrasamintelor foliare:

Desi ingrasamintele foliare aduc numeroase beneficii, utilizarea lor trebuie facuta cu prudenta. O aplicare excesiva poate duce la fitotoxicitate, manifestata prin arsuri pe frunze si chiar moartea plantelor. De asemenea, este important sa se respecte dozele si concentratiile recomandate de producator, precum si sa se utilizeze echipamente de protectie adecvate si pompa de stropit pentru a creste eficienta si a minimiza pierderile. Pe site-ul Garden Farm veti gasi mai multe tipuri, in functie de nevoi.

pompa de stropit

Ingrasamintele foliare reprezinta un instrument valoros pentru cultivatorii care doresc sa obtina plante sanatoase si productii ridicate. Prin aplicarea corecta a acestora, se poate imbunatati semnificativ starea de sanatate a plantelor, se poate accelera cresterea si se poate stimula inflorirea si fructificarea. Cu toate acestea, pentru a obtine rezultatele dorite, este esential sa se cunoasca bine caracteristicile plantelor cultivate si sa se respecte recomandarile producatorului.

Ingrijirea plantelor nu consta doar in aplicarea ingrasamintelor post plantare, ci incepe inca de la procesul de plantare. Pentru siguranta lor dar si a dvs. este recomandat sa utilizati unelte de gradina speciale pentru plantare (plantatoare si cultivatoare) si cosmetizare, precum foarfecile Fiskars care te vor ajuta sa indepartezi buruieni, sa tai crengile groase (foarfeca pentru ramuri groase), dar si fungicide si erbicide destinate plantelor pe care le aveti in gradina. Toate acestea le puteti gasi intr-un singur loc, pe site-ul Garden Farm.

Care sunt ingrasaminte foliare foarte eficiente?

Exista o multitudine de produse destinate cresterii si dezvoltarii plantelor, insa nu toate sunt la fel de eficiente; in continuare iti prezentam doua dintre cele mai populareingrasaminte foliare:

1. Ingrasamant foliar CROPMAX Bio - 100% natural

ingrasamant foliar Cropmax

Cropmax este un ingrasamant foliar concentrat, 100% organic, bogat in nutrienti esentiali pentru plante, precum macro si microelemente, vitamine, polizaharide si enzime. Formula sa complexa actioneaza sinergic, stimuland cresterea si dezvoltarea plantelor, imbunatatind rezistenta la stres si boli, si sporind calitatea si cantitatea recoltei. Datorita compozitiei sale naturale, Cropmax este sigur atat pentru plante, cat si pentru mediu si se preteaza pentru aplicare la toate culturile agricole si horticole.

  • Beneficiile utilizarii Cropmax:

Utilizarea regulata a Cropmax aduce o serie de beneficii semnificative pentru culturi. Printre acestea se numara: dezvoltarea rapida a sistemului radicular, cresterea vigorii plantelor, imbunatatirea absorbtiei nutrientilor, stimularea infloririi si fructificarii, cresterea rezistentei la seceta si inghet, precum si reducerea incidentei bolilor si daunatorilor. In plus, Cropmax poate fi utilizat in agricultura ecologica, contribuind la obtinerea unor produse agricole curate si sanatoase.

Datorita compozitiei unice, Cropmax este un stimulator puternic pentru dezvoltarea plantelor. Aplicarea produsului Cropmax asigura o dezvoltare rapida a sistemului radicular si activeaza dezvoltarea masei foliare, ajutand plantele sa-si realizeze potentialul biologic si de asemenea permitand ca doza de ingrasamant de baza NPK sa fie redusa cu 10-30%.

2. Ingrasamant foliar Agroleaf Power High K 15-10-31-TE-Biostimulator

ingrasamant foliar Agroleaf

Agroleaf Power este un ingrasamant foliar premium ce contine toate macro si microelementele necesare plantelor. Combate si previne carentele de potasiu si nu numai. Acest gen de deficienta este foarte vizibila in conditii slabe de crestere unde absorbtia elementelor nutritive la nivelul radacinii este dificila.

Stimuleaza coacerea rapida, potenteaza coloritul si mareste continutul de zahar si fermitatea culturilor de legume si fructe.

Are dubla putere de actiune: pachetul unic M-77 (un complex chelator pentru microelemente) si biostimulatori, pentru o absorbtie cat mai buna de catre frunze. Agroleaf Power poate fi amestecat cu o gama foarte larga de pesticide si aplicat in acelasi timp.

Doza recomandata de utilizare:

  • 3-5 kg/ha in 200-600 l apa - culturi in camp deschis.
  • 0.3% - culturi in spatii protejate.

Recomandam aplicarea cu picaturi fine si presiune mare.

ingrasamant foliar Agroleaf Power

  • Poate fi amestecat cu multe fungicide si insecticide (solicitati tabelul pentru compatibilitati).
  • Dupa 2-3 zile se poate vedea efectul pe plante.
  • De evitat aplicarea in conditii nefavorabile: soare puternic, temperaturile mari de la pranz, perioade secetoase.

Agroleaf ofera o gama variata de ingrasamainte, pe care le puteti gasi si aici (in diverse concentratii).

Modul de actiune al ingrasamintelor foliare

foliar

Ingrasamintele foliare actioneaza prin aplicare directa pe frunzele plantelor, unde sunt absorbite rapid prin stomate si cuticula. Odata patrunse in tesuturile vegetale, substantele nutritive sunt transportate in intreaga planta, ajungand la toate organele, inclusiv la radacini. Aceasta metoda de aplicare ofera o serie de avantaje fata de fertilizarea prin sol, intrucat permite o asimilare mult mai rapida a nutrientilor si o distributie uniforma in planta.

De ce sunt eficiente ingrasamintele foliare?

  • Nutrientii aplicati foliar sunt absorbiti imediat de planta, fara a fi necesara o prealabila dizolvare in sol si absorbtie prin radacini. Acest lucru este deosebit de important in situatii de stres, cand plantele au nevoie urgenta de nutrienti.
  • Ingrasamintele foliare sunt eficiente si in conditii de sol compacte, acide sau alcaline, cand absorbtia prin radacini este limitata.
  • Deficientele nutritionale pot fi corectate rapid prin aplicarea foliara, ceea ce permite o recuperare mai rapida a plantelor.
  • Ingrasamintele foliare pot stimula procesele fiziologice ale plantelor, precum fotosinteza, respiratia si sinteza de substante organice, ceea ce duce la o crestere mai viguroasa si o productie mai mare.
  • Plantele fertilizate foliar sunt mai bine pregatite sa faca fata stresului abiotic (seceta, caldura, frig) si biotic (boli, daunatori).
  • Ingrasamintele foliare nu inlocuiesc fertilizarea prin sol, ci o completeaza, asigurand o nutritie echilibrata si optima a plantelor.

Factori care influenteaza eficacitatea ingrasamintelor foliare:

ingrasamnt foliar

  • Stadiul de dezvoltare al plantei - Plantele tinere sunt mai receptive la fertilizarea foliara decat cele adulte.
  • Conditiile de mediu - Temperatura, umiditatea, lumina si vantul influenteaza absorbtia si translocarea nutrientilor in planta.
  • Formularea ingrasamantului - Compozitia si concentratia ingrasamantului foliar trebuie adaptate la nevoile specifice ale plantelor.
  • Momentul aplicarii - Ingrasamintele foliare se aplica de obicei in perioadele de crestere activa a plantelor, dimineata sau seara, cand temperatura este moderata si umiditatea relativa a aerului este ridicata.
  • Volumul de apa - Cantitatea de apa utilizata pentru aplicare trebuie sa fie suficienta pentru a acoperi uniform frunzele, fara a provoca scurgerea.

Pentru a putea alege ingrasamantul foliar potrivit pentru plantele dvs. verificati gama de produse oferite de Garden Farm.

Afla cum sa tii la distanta daunatorii, citind articolul Eficienta si siguranta: Protejeaza plantele cu insecticide BIO.