Ferigi
Cu o vechime de 300.000 de milioane de ani, acestea erau, intr-adevar, printre speciile dominante de plante cand dinozaurii cutreierau Pamantul.
Oamenii de stiinta nu sunt tocmai siguri de cate specii exista, deoarece inca se descopera altele noi in zonele tropicale neexplorate.
Ferigile sunt tipuri de plante terestre cu tesuturi rigide, lemnoase, care formeaza ,,tuburi" folosite pentru a conduce apa si mineralele peste tot.
Se reproduc prin spori si nu au nici seminte, nici flori si se disting de alte plante purtatoare de spori, cum ar fi muschiul, prin faptul ca au radacini, tulpini si frunze.
Conditii necesare pentru dezvoltarea ferigilor:
Umbra
Deoarece ferigile au evoluat in umbrele coniferelor uriase care au dominat peisajul in timpul dinozaurilor, in general le place lumina indirecta.
Acest lucru le face sa fie o alegere minunata pentru zonele din gradina dumneavoastra care sunt umbroase si greu de umplut, deoarece atat de multe plante necesita foarte mult soare.
Desigur, exista exceptii de la fiecare regula. Unele specii - care pot fi vesnic verzi sau foioase - se vor descurca bine in zonele insorite. Ele sunt, de asemenea, foarte diverse din punct de vedere geografic.
Udare
Indiferent daca sunt crescute la soare sau la umbra, aproape intotdeauna, ferigile isi doresc un sol cu materii organice bogate, care sa fie umed. Frunzele in descompunere si iluminatul de sub arbore sunt exact ceea ce au nevoie.
Adaugarea acestor comori antice intr-un peisaj care imita aceste conditii va oferi probabil cele mai mari sanse de succes pentru majoritatea soiurilor. Din nou, exista exceptii, dar majoritatea prefera un mediu foarte umed, cum ar fi de-a lungul unei surse de apa.
In gradina de acasa, imitati aceste conditii aplicand multa apa daca traiti intr-o zona secetoasa.
Transplantarea si inmultire
Primavara este cel mai bun moment pentru a transfera aceste plante dintr-un loc din gradina in altul. Daca mutati dintr-un ghiveci, orice moment este in regula.
Pur si simplu sapati o groapa cam la aceeasi adancime ca recipientul sau bila de radacina si de doua ori mai lata.
Scoateti planta din recipient si puneti-o in groapa; apoi completati cu sol. Udati bine si adaugati un strat de mulci pentru a retine umezeala .
Incepeti prin udarea plantei cu o zi inainte sa intentionati sa o divizati. Dezgropati usor planta (sau scoateti-o din recipient) si apoi taiati-o in doua sau trei bucati.
Fiecare bucata ar trebui sa aiba cel putin un varf de crestere - aceasta este structura din care cresc frunzele. Replantati si udati constant pana cand vedeti o noua crestere.
Specii de Ferigi:
Polystichum setiferum - Aceasta specie mai este denumita si feriga-ilex, este originara din padurile din regiunile montane ale Europei. Frunzele acestei specii sunt mari, compuse si au foliole divizate. Culoarea acestei specii este verde, se poate cultiva atat in interior cat si in exterior.
Pellaea rotundifolia - Aceasta specie este originara din Africa, America de Nord si este o feriga de dimensiuni mici care are frunze alcatuite din foliole rotunjite. Frunzele sunt de culoare verde-inchis, specia aceasta este ideala pentru gradina, dar si pentru interior. Necesita zone usor umbrite, ferite de razele soarelui.
Pellaea rotundifolia - Aceasta specie de feriga are frunzele de dimensiuni mari si divizate. Este originara din zonele tropicale, la noi in tara se cultiva in ghiveci sau vara in gradina. Necesita zone umbrite si are mai multe varietati, cum ar fi: Feriga de Boston, Cordatas sau Erecta.
Citeste si articolul despre Euphorbia.