Mimoza (Mimosa Pudica)
Mimoza sau dupa denumirea stiintifica (Mimosa pudica) este o planta care face parte din familia Fabaceae. Este adesea cultivata pentru frunzele compuse care se pliaza spre interior atunci cand sunt atinse sau agitate.
Mimoza - Ingrijire
Pe parcursul anotimpului de iarna plantele isi pierd frunzele, raman latente si se regenereaza primavara. O modalitate de a le mentine sanatoase in timpul lunilor de iarna este de a le mentine hidratate. Plantele nu intra complet latente, radacinile sunt inca vii si au nevoie de apa si fertilizare periodica. Acest lucru mentine terenul mai cald, mai ales daca inconjurati baza plantelor cu mulci.
Cerinte pentru cultivarea plantei Mimoza (Mimosa Pudica)
Lumina - Plantele de Mimoza iubesc sa creasca in zone foarte insorite, totusi prospera si la umbra partiala.
Sol - Mimoza se poate adapta la orice tip de sol, dar creste puternic si viguros in sol slab, umed si bine drenat.
Daca este cultivata in ghiveci, are nevoie de sol amestecat cu aceeasi cantitate de turba si nisip.
Udare - Udati in mod regulat plantele de mimoza atunci sunt in crestere activa. Pe parcursul perioadei de iarna puteti reduce cu putin cantitatea de apa.
Fertilizare - Fertilizati planta cu ingrasamant lichid o data pe luna in sezonul de crestere. Aplicarea compostului in primavara este de asemenea utila pentru o crestere sanatoasa a plantei. Puteti utiliza ingrasamantul foliar Cropmax.
Ingrijirea plantelor mimoza:
Taiere - Dupa inflorire indepartati toate tulpinile uscate si deteriorate si scurtati-le pe cele care sunt prea lungi.
Iernarea - In zonele cu ierni aspre, este recomandabil sa protejati radacinile plantei pana in primavara adaugand mulci, iar pe langa toate acestea plantele de mimoza trebuie pastrate in interior.
Plantarea arborilor mimoza din seminte:
- Desfaceti pastaia de seminte care le gazduieste.
- Separati si puneti intr-un prosop de hartie umed pliat.
- Asezati intr-un loc racoros si intunecat. Pastrati prosopul de hartie umed, dar nu excesiv de umed.
- In cateva zile semintele vor incepe sa se deschida.
- Plantati in solul initial de maxim 5 centimetri adancime si puneti-o in fereastra insorita sau in aer liber daca vremea este calda.
Rasadurile vor aparea in prima saptamana si continua sa creasca, pastrandu-le in interior noaptea si plasandu-le la soare in timpul zilei la temperaturi de peste 10 grade Celsius.
Cum se colecteaza seminte din pastaile de seminte (Mimosa pudica)
Pot fi destul de multe seminte intr-o singura pastaie. Pastaile sunt subtiri, asa ca aveti grija cand le deschideti pentru a colecta semintele.
Cum sa plantati seminte de mimoza
- Asigurati-va ca exista suficient sol in fiecare ghiveci pentru a acoperi bine semintele, lasand spatiu pentru dezvoltarea de noi radacini.
- Plantati semintele la 3-5 centimetri adancime in solul umezit.
- Asezati langa o fereastra insorita daca temperaturile sunt inca sub 10 grade Celsius afara sau in cazul in care este inorat. In caz contrar, puneti ghivecele afara la soare direct in timpul zilei si aduceti-le in casa noaptea.
- Folositi pulverizator pentru a umezi solul daca exista teama de a uda excesiv.
- Dupa ce semintele incoltesc, va exista un mugur cu doua frunze care se deschide. Continuati sa udati cu grija planta pana cand ajunge la aproximativ doua centimetri inaltime.
- Cand planta are o inaltime de doi centimetri, ghiveciul poate fi schimbat
De ce este important sa transplantam rasaduri din ghiveciul initial la ghivece mai mari si mai adanci?
Motivul pentru ghivece mai mari si adanci este ca noua crestere a noului rasad se va dezvolta rapid, deci trebuie sa existe spatiu pentru ca radacinile sa se raspandeasca. Daca exista spatiu limitat, planta va ramane mica si ar putea muri.
Cand putem muta mimoza (Mimosa pudica) in pamant?
Rasadul poate fi tinut in ghiveciul mare pana cand are o inaltime de pana la 2 metri, apoi ar fi necesar transplantul intr-un ghiveci si mai mare. Cand planta are o inaltime de 90 pana la 120 de cm, poate fi transplantata in siguranta intr-o zona insorita in pamant.
Cum transplantam mimoza din ghiveci in pamant?
- Pentru a pregati transplantul plantei de mimoza din ghiveci in pamant, sapati o groapa la aceeasi adancime ca recipientul, dar de doua ori mai lata.
- Adaugati doar o mana de pamant sau ingrasamant, apoi udati.
- Lasati solul sa absoarba umezeala timp de aproximativ o ora inainte de transplant.
- Folositi cu atentie o spatula sau un cutit pentru a taia marginea interioara a ghiveciului, slabind arborele si sistemul de radacini din recipient.
- Nu folositi tulpina arborelui pentru a-l scoate din ghiveci, acest lucru va deteriora planta si, eventual, o va ucide. Slabiti planta din recipient suficient incat, atunci cand sunt inclinate se pot rasturna de la sine.
- Ridicati planta prin cuparea sistemului radacina cu ambele maini si coborati in groapa. Asigurati-va ca planta ramane centrata prin umplerea in jurul marginilor si apasati usor in jos, astfel incat sa existe un efect de bol superficial care inconjoara tulpina sau trunchiul copacului.
- Udati imediat dupa plantare.
O boala care poate afecta mimoza este putregaiul, iar pentru a combate simplu si usor aceasta boala de tip fungic puteti folosi Zytron.
Daunatorii frecventi ai plantei mimoza sunt acarienii de care puteti scapa folosind insecticidul acaricid Vertimec 1.8 EC.
Citeste si articolul despre Maslin.