Categorii

Philodendron - Sfaturi pentru ingrijire si conditii de mediu

Nevoi Climatice - Lumina - Fertilizare


Philodendron

Philodendron

Fiind unul dintre cele mai mari genuri din familia Araceae, caracteristicile fizice ale plantelor de filodendron (philodendron) variaza de la specie la specie, inclusiv forma si marimea frunzelor, marimea matura sau obiceiurile de crestere si culoarea frunzelor.

Unele dintre trasaturile pe care le au adesea in comun sunt frunzele impunatoare, deseori lobate sau radacinile aeriene lungi.

Pe masura ce planta se maturizeaza, frunzele capata diverse forme.

Numele ,,filodendron" este de origine greaca, de la philo, adica dragoste si afectiune, si dendron, adica copac. Acest lucru descrie in mod adecvat majoritatea speciilor din gen ca plante cataratoare.

In habitatul lor natural, exemplarele mai mari pot acoperi copaci. Cu toate acestea, atunci cand sunt cultivate in interior, ele nu sunt la fel de prolifice - asa ca nu va faceti griji.

Cerinte fata de sol - Philodendron (Filodendron)

Unul dintre cei mai importanti factori in ingrijirea unui filodendron este gestionarea umiditatii.

Aceste plante prefera pamantul bine drenat, umed in mod constant, dar nu udat in exces. Cand solul este prea umed, radacinile pot avea dificultati la absorbtia substantelor nutritive si a oxigenului - iar bacteriile si ciupercile daunatoare se pot infiltra mai usor. Philodendronul (Filodendron) prefera un nivel de pH de 5,0 - 6,0, care este usor acid.

Alegerea ghivecelor

Alegerea ghiveciului cu dimensiunea potrivita este, de asemenea, cheia in sanatatea plantelor.

Este o greseala obisnuita pentru incepatori sa alegi un ghiveci mare, considerand ca planta se va dezvolta pe toata suprafata ghiveciului.

O regula buna este sa va asigurati ca radacinile plantelor ocupa aproximativ o treime din ghiveci. Acest lucru ii va oferi suficient spatiu pentru a creste, prevenind in acelasi timp putrezirea radacinilor, o boala fungica ce este favorizata de conditiile umede si solul suprasaturat.

Daca cresteti in aer liber, asigurati-va ca recipientul are gauri de scurgere pentru ca excesul de apa de ploaie sa se scurga si evitati plantarea in soluri argiloase grele.

Udare

Udarea trebuie facuta numai atunci cand suprafata superficiala a solului este uscata. Puteti verifica daca solul necesita udare incercand cu degetul.

Programul dvs. de udare va varia in functie de marimea plantei si de sezonul de crestere. Daca planta dvs. este bine, frunzele vor fi stralucitoare si pline de viata.

Daca frunzele devin galbene sau maronii, inseamna ca planta nu a primit suficienta apa.

Fertilizarea

Philodendronul (filodendronul) este ideal sa primeasca ingrasaminte in perioada de vegetatie. Puteti folosi un ingrasamant profesional pentru plante ornamentale Osmocote Exact DCT.

Lumina necesara plantei de Philodendron (filodendron)

Cerintele de lumina la filodendroni variaza in functie de specie.

In interior, majoritatea filodendrilor prefera lumina naturala stralucitoare, indirecta, care este adesea descrisa ca ,,umbra partiala".

Pentru multe specii, ferestrele orientate spre sud sau vest care filtreaza lumina soarelui sunt perfecte.

In aer liber, filodendronii se descurca bine in zonele partial umbrite de sub copaci. Lumina soarelui deplina poate provoca frunzele sa se ingalbeneasca.

Nevoile climatice

Ca planta tropicala Philodendronul (filodendronul) prefera temperaturi intre 20 si 26 de grade Celsius.

Nu tolereaza bine temperaturile nocturne mai mici de 10 grade Celsius, desi pot supravietui perioadelor scurte cu temperaturi de pana la 2 grade Celsius. Prefera 60-70 la suta umiditate.

Tineti planta departe de usi sau ferestre deschise atunci cand conditiile exterioare nu se incadreaza in parametrii de mai sus pentru a preveni curentii de aer si schimbarile bruste de temperatura.

Taierea si intretinere Philodendron

Desi Philodendronul (filodendronul) nu necesita taiere, nici nu le poate face rau, asa ca va puteti modela planta pentru a se potrivi spatiului dumneavoastra.

Cel mai bine este sa taiati deasupra unui nod de frunze pentru a incuraja ramificarea si pentru a crea un aspect mai complet. Bucatile pe care le-ati taiat pot fi apoi utilizate pentru a incepe noi plante.

Filodendron

Daunatorii care pot ataca plantele de Philodendron sunt:

Tripsii -> Pentru a combate tripsii puteti folosi insecticidul Faster 10 CE.

Acarienii -> Pentru a scapa de acarieni puteti folosi un insecticid-acaricid Vertimec 1.8 EC.

Citeste si articolul despre Passiflora.