Categorii

Orhidee - Sfaturi pentru ingrijirea adecvata a plantelor ornamentale

Ingrasamant - Udare - Lumina - Specii


Orhidee

Orhideea

Orhideele sunt unele dintre cele mai delicate si unice flori pe care le puteti cultiva ca plante de apartament. Exista aproximativ 30.000 de specii diferite in lume - multe sunt considerate rare sau pe cale de disparitie - si aproximativ o treime dintre acestea se afla in zone tropicale. Orhideea face parte din familia Orchidaceae, familie care cuprinde aproximativ 763 de genuri de plante.

Este usor sa gasesti orhidee obisnuite pentru a creste in interior. Le puteti vedea deseori in centrele speciale de gradina, sau chiar la magazinele alimentare.

Ingrijirea orhideelor

Orhideele tind sa fie greu de ingrijit, dar oferind conditiile potrivite, nu veti avea prea mari batai de cap. Mai jos sunt cativa factori cheie de luat in considerare.

Lumina

Una dintre cele mai frecvente reclamatii ale cultivatorilor de orhidee este ca acestia nu pot face ca planta lor sa se reinfloreasca si, probabil, cea mai mare bariera in acest sens este faptul ca nu exista o iluminare buna. Au nevoie de lumina soarelui stralucitoare, dar indirecta, astfel incat frunzele plantei sa nu se arda.

Acordati atentie culorii frunzelor, deoarece acesta este un bun indicator. Daca frunzele sunt de culoare verde inchis, este posibil sa nu aveti suficienta lumina, daca sunt galben-verzui, ar putea primii prea mula lumina.

Sol si nutrienti

Unul dintre motivele pentru care nu doriti sa utilizati un sol standard sau un sol de ghiveci cand plantati orhidee este ca au nevoie de mult aer in jurul radacinilor lor. Amestecurile de sol cu materiale precum perlitul si muschiul de turba va pot ajuta.

Planul dvs. de ingrasaminte si nutrienti ar trebui sa fie ajustat in functie de orhideea specifica pe care o aveti. Puteti folosi ingrasamantul profesional pentru plante ornamentale Osmocote.

Ingrasamant Orhidee

Udare, temperatura si umiditate

Amintiti-va ca orhideele sunt plante tropicale, deci cu cat le puteti imita mai mult mediul natural, cu atat se vor dezvolta mai bine. Pastrati planta intr-un loc ferita de temperaturile joase si departe de lumina directa a soarelui.

Amintiti-va ca, chiar si in cele mai bune conditii de crestere, orhideele dureaza, de obicei, 8-10 luni pentru a re-inflori - deci, fiti rabdatori.

Orhidee

Din mii de specii de orhidee, aproximativ 70% dintre ele sunt plante epifite care cresc de obicei pe suprafata altor plante si apoi absorb umezeala si nutrientii de care au nevoie din aer. Majoritatea orhideelor de plante de apartament sunt plante epifite. Iata cateva dintre cele mai distractive pentru a creste:

  • Orhideea Phalaenopsis: Aceasta este probabil cea mai comuna orhidee pe care o vedeti in magazinele alimentare sau ca planta de apartament. Este, de asemenea, una dintre cele mai bune specii de orhidee cu care poate incepe oricine nu a mai cultivat plante. Se dezvolta intre 30 si 90 de cm si este disponibila in multe nuante de culori diferite.
  • Orhideea Cattleya: Aceste orhidee cresc de la cativa centimetri la mai mult de 2 metri inaltime. Gradinarii cauta de obicei aceasta specie datorita florilor sale interesante - adesea cu pete, dungi sau bicolore. De asemenea, sunt deosebit de parfumate.
  • Orhideea Cymbidium: orhideele Cymbidium au multe flori mai mici pe o singura planta. Aceasta este o buna orhidee pentru incepatori. Poate atinge o inaltime de 1-4 metri.
  • Orhideea Dendrobium: Orhideele Dendrobium necesita multa lumina. Au flori frumoase, de cele mai multe ori in culori de lavanda, alb sau galben.

O boala care poate afecta Orhideea este antracnoza - antracnoza se manifesta pe zonele aeriene ale plantei, iar prima simptoma a infectarii cu aceasta boala este brunificarea varfului frunzelor. Pentru a combate aceasta boala puteti folosi fungicidul Ortiva Top.

O alta boala care poate afecta plantele de Orhidee este cercosporioza - cercosporioza la orhidee se manifesta sub forma de pete care apar pe partea din spate a frunzei. Pentru a combate cercosporioza la orhidee puteti folosi fungicidul Switch 62.5 WG.

Daunatorii Orhidee:

Acarieni - Puteti combate acarienii folosind insecticidul-acaricid Vertimec 1.8 EC.

Tripsi - Pentru a scapa de tripsi la orhidee puteti folosi Faster 10 EC.

Limacsi - Puteti combate aparitia limacsilor folosind Arion Pro.

Musculita alba de sera - Folositi insecticidul Decis Expert pentru a scapa de musculita alba de sera.

Afide - Pentru a combate aparitia afidelor puteti folosi Mospilan 20 SG.

Citeste si articolul despre Muscata.

Produse recomandate