Categorii

Vriesea - Sfaturi pentru dezvoltarea ca la care a plantelor ornamentale

Dereglari fiziologie - Inflorire - Lumina - Udare - Daunatori


Vriesea

Vriesea

Vriesea este o planta ornamentala care face parte din familia Bromeliaceae. Inaltimea maxima pe care o poate atinge Vriesea este de 50 de centimetri. Vriesea este o planta de ornament originara din America.

Sfaturi pentru plantare Vriesea:

Vriesea, ca toate celelalte plante Bromeliaceae, necesita un sol suficient de bogat si foarte bine drenat pentru a se dezvolta armonios.

  • Vriesea nu dezvolta niciodata radacini de mare anvergura, motiv pentru care un ghiveci de dimensiuni mici, de aproximativ 20-25 cm latime si adancime, este mai mult decat suficient.
  • Veti avea nevoie sa transplantati Vriesea numai atunci cand doriti sa inmultiti planta.

Sfaturi pentru transplantarea plantei Vriesea:

Daca doriti sa va repotati vriesea, asteptati sa se incheie procesul de inflorire.

  • Radacinile Vriesea nu suporta udarea in exces din acest motiv trebuie sa verificati riguros daca noul ghiveci are o gaura in partea de jos.
  • Cresteti drenajul cu un strat de pietris sau pietricele de lut de -a lungul fundului oalei, pentru a face apa sa curga mai usor.
  • Trebuie mentinut un nivel scazut, dar constant de umiditate, pe care il puteti asigura daca pulverizati frecvent frunzele .

Cel mai bun loc pentru o planta Vriesea:

Vriesea necesita temperaturi cuprinse intre 18 si 24 de grade Celsius si nu scad niciodata sub 13 grade Celsius.

Temperatura unei case sau apartamente este astfel ideala pentru cultivarea unei Vriesea.

O locatie ideala pentru Vriesea dumneavoastra este intr-un loc in care nu exista lumina directa.

Vriesea va avea nevoie sa fie amplasata intr-o zone in care primeste suficienta lumina insa razele soarelui nu trebuie sa ,,bata" direct pe planta.

Evitati sa asezati planta in apropierea surselor de caldura, cum ar fi calorifere, deoarece umezeala este cea mai mare nevoie a acestei plante tropicale.

Ferestrele orientate spre est sau spre vest sunt, de obicei, cel mai bun loc pentru Vriesea.

Cum si cat de des se uda plantele de Vriesea:

Este necesara udarea regulata, dar moderata, deoarece Vriesea nu necesita de obicei multa apa. Udarea se face la baza plantei.

Pastrati amestecul de sol usor umed si verificati daca apa se scurge corect.

Udati plantele de Vriesea cu apa la temperatura camerei

Toamna si iarna

Limitati udarea si asteptati ca solul sa fie bine uscat inainte sa udati din nou. In aceasta perioada nu este necesara adaugarea ingrasamintelor.

Ingrasamant - Vriesea:

Aplicati ingrasamant pentru plante ornamentale aproximativ o data pe luna in primavara-vara pentru a stimula inflorirea la maxim.

Daunatori care pot aparea la Vriesea:

Acarieni: sunt paianjeni de dimensiuni foarte mici, fiind foarte greu de observat cu ochiul liber. Acarienii se hranesc cu sucul celular, frunzele afectate au o culoare cenusie, iar pe spatele acestora puteti observa panze de paianjen foarte fina.

Pentru combaterea acarienilor va recomandam utilizarea insecticidului Vertimec 1.8 EC.

Afide - Acestea se deplaseaza de la planta la planta, pot fi gasite in colonie pe partea din spate a frunzei. Acestea se hranesc cu sucul celular, in acest fel ofilind-o.

Va recomandam sa utilizati insecticidul Decis Expert 100 EC, actioneaza prin contact si ingestie asupra insectelor daunatoare aflate in stadiul de larve sau adulti.

Dereglari fiziologice la Vriesea:

Culoarea frunzelor devine palida - Acest lucru este posibil la plantele Vriesea din cauza lipsei de ingrasamant. Puteti folosi un ingrasamant foliar Cropmax sau un ingrasamant profesional pentru plante ornamentale Osmocote.

Culoarea frunzelor devine galbena sau maronie - Acest lucru se datoreaza faptului ca probabil planta a fost data in exces.

Inflorirea plantei Vriesea:

Exista un motiv pentru care floarea Vriesea este atat de uimitoare: o planta va purta doar o singura floare in intreaga sa viata!

Cu toate acestea, de indata ce lastarii mici incep sa se formeze, ii puteti separa de planta mama si ii puteti hrani. Acestea va vor oferi o noua floare atunci cand vor creste putin mai mari.

Deci, nu este posibil sa faceti din nou aceeasi planta sa infloreasca. Dar toti descendentii pe care ii puteti imparti din planta principala vor fi exact ca planta mama!

Citeste si articolul despre Combaterea bolilor si daunatorilor la Trandafirul chinezesc.

Produse recomandate

-52%
Decis Expert 100 EC, 7.5 ml
Decis Expert 100 EC, 7.5 ml
6,99 Lei
14,57 Lei
-5%
cropmax 250 ml