Categorii

Mango - Plantare si ingrijire

Plantare - Udare - Fertilizare - Boli - Daunatori


Mango

Mango

Desi poate fi dificil sa creasca, un mango poate avea exemplare interesante atunci cand este cultivat intr-un ghiveci mare in aer liber sau in interior. Mango este un arbore tropical (Magnifera Indica) originar din Asia de Sud-Est. Arborele de mango face parte din familia Anacardiaceae.

In conditiile potrivite, acest arbore formeaza un baldachin dens de frunze lungi, de culoare verde si are flori din decembrie pana in martie, fructul apare trei-cinci luni mai tarziu. Arborii de mango plantati in gradina sunt mai susceptibili de a fructifica decat arborii cultivati in in ghiveci, dar unele soiuri, mici potrivite pentru ghivece, sunt capabile sa fructifice daca primesc suficienta lumina solara.

Puteti incepe un arbore de mango plantand o samanta scoasa dintr-un fruct, dar daca doriti ca arborele sa dea roade, cel mai bine ar fi sa cumparati un arbore altoit. Fructele de mango pe care le cumparati dintr-un magazin alimentar sunt produse probabil dintr-un hibrid, iar samanta acestuia ar produce un arbore steril care nu poate da roade.

Multe soiuri pitice de arbore de mango produc o dimensiune gestionabila a arborelui matur. Spre deosebire de acestea, soiurile potrivite pentru a fi crescute in aer liber pot ajunge adesea la 20 de metri inaltime, insa nu este cazul la noi in tara. Plantat din seminte, un mango necesita cinci pana la opt ani inainte ca acesta sa rodeasca. Arborele in sine creste destul de rapid si se poate dezvolta de la samanta la un arbore mic in doar patru ani.

Cum sa plantezi un arbore de mango:

Un arbore de mango va necesita multa lumina si caldura pentru a-l mentine sanatos. Acest arbore reactioneaza foarte rau la temperaturi sub 5 grade Celsius. In interior, poate fi greu sa oferi plantei suficienta lumina pentru a prospera.

Chiar si arborii de mango pitici vor creste destul de inalti, deci luati in considerare dimensiunea matura atunci cand selectati o locatie pentru acesta. Soiurile de mango pitic sunt cel mai adesea cultivate in ghivece mari, fie in interior, fie pe o terasa sau in aer liber. Recipientul trebuie sa aiba un drenaj bun, umplut cu pamant de ghiveci bogat, bine drenat. Nu va asteptati ca arborele dumneavoastra de mango sa infloreasca pana la varsta de patru ani sau mai mult.

Plantare Mango

Ingrijirea arborelui de mango

Lumina

Rasadurile tinere de mango necesita lumina puternica, dar nu lumina directa a soarelui. Odata ce arborele incepe sa creasca si sa se maturizeze, necesita cat mai multa lumina solara posibil, ceea ce poate insemna ca un arbore in ghiveci trebuie sa fie adus in aer liber. Arborele de mango are nevoie de cel putin sase ore de soare pe zi si de preferinta de opt pana la zece ore. Cel mai bine este sa il puteti aseza intr-o zona orientata spre sud. Iarna, este posibil sa fie nevoie sa folositi o lumina speciala de crestere.

Sol

Un sol bogat, bazat pe turba, cu drenaj excelent, este ideal pentru arborii in ghiveci. Daca va plantati arborele de mango in gradina, asigurati-va ca este plantat in sol care este bine drenat.

Udare

Udati regulat, de cateva ori pe saptamana pe vreme uscata, dar nu lasati arborele sa stea cu radacinile umede in sol. Arborele de mango, la fel ca multi pomi fructiferi tropicali, prospera in perioade de alternare umeda si uscata.

Temperatura si umiditatea

Mangoi prefera umiditatea peste 50%. Pastrati-va arborele in zone cat mai calduroase posibil si intotdeauna peste 10 grade Celsius. Arborii de Mango nu pot tolera inghetul si chiar si la 5 grade, florile si fructele vor cadea. Un mango poate fi cultivat in aer liber intr-o gradina, intr-un climat foarte calduros, unde temperatura medie este de 25 pana la 35 de grade Celsius. Daca verile sunt suficient de calde, puteti muta arborele de mango din interior in aer liber pentru sezon.

Ingrasamant

Hraniti cu un ingrasamant lichid pe tot parcursul sezonului de crestere. Reduceti fertilizarea la o data pe luna iarna. In timpul sezonului de inflorire, utilizati un ingrasamant mai scazut in azot si mai mare in potasiu si fosfor. Puteti folosi ingrasamantul foliar Cropmax.

Ingrasamant mango

Soiuri de mango

Cele mai intalnite soiuri de mango sunt:

Tommy atkins - fructele acestui soi au o forma ovala, iar partea din spate este rotunjita, culoarea fructelor poate fi galbena sau portocalie.

Kent - Forma acestui fruct este ovala, iar culoarea este galben-verzuie, greutatea maxima a fructului poate fi de 750 de g.

Keit - fructul acestei specii este oval cu varful rotunjit, iar greutatea maxima poate fi de 2 kg.

Irwin - Aceasta specie are fructi ovate care au baza rotunjita.

Mango - Recolatare

Fructul de mango dureaza trei pana la cinci luni pentru a se coace dupa ce arborele a inflorit. Culoarea fructelor coapte depinde de varietate. O modalitate de a testa disponibilitatea este sa culegeti un fruct si sa mirositi pentru a vedea daca are un miros dulce.

Mango - Inmultire

Pentru a germina semintele de mango, indepartati foarte atent coaja exterioara paroasa pentru a descoperi semintele interioare. Plantele polembrionare, cum ar fi arborele de mango, au seminte cu mai multe seminte mai mici in interior, in timp ce alte plante vor avea o singura samanta. Aceasta samanta poate fi suspendata peste apa, ca o samanta de avocado, pentru a dezvolta radacini. Ar trebui sa incolteasca in termen de doua saptamani. Pastrati samanta la temperaturi de peste 20 de grade Celsius si dati-i multa apa.

Asteptati sa plantati semintele incoltite intr-un recipient mai mare pana la inceputul celui de-al doilea sezon de crestere.

Boli care pot aparea la arborii de mango:

Fainare -> Pentru a combate fainarea puteti folosi fungicide precum Topas 100 EC.

Antracnoza -> Pentru a combate antracnoza puteti folosi fungicidul Dithane M 45.

Daunatorii care pot aparea la arborii de mango sunt:

Acarienii -> Pentru a scapa de acarieni puteti folosi insecticidul-acaricid Vertimec 1.8 EC.

Afide -> Pentru a scapa de atacul afidelor puteti folosi insecticidul Decis Expert.

Citeste si articolul despre Leandru.

Produse recomandate

-19%
Topas 100 EC, 250 ml
Topas 100 EC, 250 ml
88,99 Lei
110,23 Lei
-52%
Decis Expert 100 EC, 7.5 ml
Decis Expert 100 EC, 7.5 ml
6,99 Lei
14,57 Lei
-5%
cropmax 250 ml