Sansevieria
Sansevieria este un gen de plante recunoscut din punct de vedere istoric al plantelor florifere, originar din Africa, in special din Madagascar si din sudul Asiei, inclus acum in genul Dracaena.
In acest gen exista specii mari, iar acestea variaza de la plante suculente de desert pana la plante tropicale mai subtiri.
Ce conditii sunt necesare pentru Sansevieria:
Temperatura: Gama de temperatura pentru Sansevieria este de 10-30 grade Celsius. Daca va cultivati Sansevieria in interior, temperatura nu este de obicei o problema, desi acestea ar trebui protejate de curentii de aer rece.
Aceste plante pot fi cultivate in aer liber in clima usoara pana la tropicala. Retineti ca se descurca cel mai bine atunci cand sunt plantate in ghivece, mai degraba decat sa creasca in pamant.
Udarea Sansevieria:
Cand vine vorba de udarea plantei Sansevieria, trebuie sa stiti ca nu este o planta pretentioasa.
In cazul in care plantele Sansevieria sunt udate excesiv, acest lucru poate duce la putrezirea radacinilor. Ceea ce se intampla in aceasta situatie este ca radacinile iau din ce in ce mai multa apa, intr-o incercare disperata de a castiga oxigenul care a fost deplasat de apa in mediul de crestere.
Acest lucru determina supraincarcarea celulelor de stocare a apei din plante, ceea ce provoaca daune ireparabile structurilor celulare si duce in cele din urma la putrezirea frunzelor si a radacinilor.
O modalitate buna de a determina cat de des ar trebui sa udati Sansevieria este sa permiteti pur si simplu amestecului de ghiveci sa se usuce complet inainte de a uda din nou. La fel ca in majoritatea plantelor, Sansevieria are nevoie de udari mai frecvente in timpul verii, cand sunt in crestere activa, asa ca ar trebui sa udati planta din nou de indata ce solul este uscat in aceasta perioada a anului. Frecventa va depinde de conditii precum cantitatea de lumina, temperatura si umiditatea mediului plantei.
In timpul iernii, cand se odihneste, planta trebuie udata mai rar pentru perioade mai lungi.
Udati suficient de bine pentru a inmuia solul din ghiveci si apoi lasati ghiveciul sa se scurga bine. Asigurati-va ca goliti farfuria dupa ce ati scurs-o.
Poate fi greu sa gasesti un ghiveci foarte bine drenat, care sa arate, de asemenea, minunat si sa se potriveasca cu decorul dumneavoastra de acasa.
Fertilizarea Sansevieria
Deoarece plantele Sansevieria sunt cultivatoare lente, acest lucru le face hranitoare usoare, deci nu necesita prea multa fertilizare.
Incepand din primavara, hraniti-va planta cam la fiecare 3 saptamani folosind un ingrasamant bun pentru plante ornamentale, cu continut scazut de azot.
In lunile de iarna Sansevieria nu necesita fertilizare. Puteti folosi un ingrasamant profesional pentru plante ornamentale Osmocote sau un ingrasamant foliar Cropmax.
Ingrijirea frunzelor plantei Sansevieria
Pentru a mentine frunzele plantei Sansevieria sanatoase si robuste, indepartati orice acumulare de praf cu o carpa moale, usor umeda. Nu utilizati produse comerciale, deoarece acestea pot deteriora acoperirea frunzelor.
In loc sa taiati o frunza de planta de sarpe pentru a indeparta zonele deteriorate, ar trebui sa indepartati intotdeauna frunza intreaga taind-o in partea de jos, deoarece o frunza taiata nu va creste din nou din punctul taiat.
Daunatorii care pot aparea la Sansevieria sunt paduchii lanosi care pot fi combatuti cu ajutorul insecticidelor: Mavrik 2 F sau Mospilan 20 SG.
Citeste si articolul despre bolile si daunatorii la Saintpaulia.